Είμαι παιδί… έχω κι εγώ δικαιώματα

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Η πρώτη δραστηριότητα αφορά στη διαδικτυακή γνωριμία των παιδιών των συνεργαζόμενων σχολείων, στα οποία δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Το κάθε παιδί παρουσιάζεται, λέει το όνομά του και ποια είναι τα ενδιαφέροντά του. Στη συνέχεια διατυπώνονται οι βασικοί κανόνες και οι αρχές για την καλή λειτουργία της ομάδας καθ΄όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Όταν η συνάντησή μας τελειώνει, το κάθε τμήμα δημιουργεί μια αφίσα με τις προσωπογραφίες των παιδιών, στις οποίες αναφέρουν το όνομα και τα ενδιαφέροντά τους. Οι αφίσες στέλνονται σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία και στολίζουν τις τάξεις μας.
Στη συνέχεια με κεντρική έννοια τον όρο ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ διαμορφώνεται η αντίστοιχη ακροστιχίδα.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΙΣΟΤΗΤΑ
ΚΑΛΟΣΥΝΗ
ΑΓΑΠΗ
ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
ΩΡΑΙΑ
ΜΑΘΗΣΗ
ΑΛΗΘΕΙΑ
ΤΡΟΦΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Από το site του Συνηγόρου του Παιδιού παρουσιάζουμε εικονογραφημένα τα Δικαιώματα του Παιδιού και ζητάμε από τα παιδιά να μας τα αναγνωρίσουν και να μιλήσουν για τη σημαντικότητά τους. Ακολούθως ζωγραφίζουν ένα από τα βασικά δικαιώματα, έτσι όπως αυτά τα αντιλαμβάνονται. Στη συνέχεια κάνουμε μια έκθεση με τα έργα τους μέσα στην τάξη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιουργούν μια εικονοηχοϊστορία βασισμένη στο παραμύθι της Φιλιώς Νικολούδη «Το χαρούμενο λιβάδι», το οποίο διαπραγματεύεται τη διαφορετικότητα. Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση των εικονοηχοϊστοριών στα συμμετέχοντα σχολεία.
Προβάλουμε το βίντεο: «Τα γυαλιά της διαφορετικότητας» https://www.youtube.com/watch?v=IaW8e9uNDsM και στη συνέχεια συζητάμε μαζί τον ορισμό της διαφορετικότητας, δίνοντας έμφαση στο ότι η διαφορετικότητα δεν αποκλείει τις ομοιότητες, ότι δε σημαίνει ανισότητα και ότι είναι χρήσιμη, γιατί μας προσθέτει γνώσεις και εμπειρίες, δηλαδή μας κάνει πιο πλούσιους.
Τα παιδιά προσπάθησαν να γράψουν στον πίνακα με χοντρά γάντια, έβαλαν σε μία κάλτσα τα δυο τους πόδια ή έκλεισαν τα μάτια τους με ύφασμα και προσπάθησαν να περπατήσουν με τη βοήθεια των συμμαθητών τους.
Μοιραστήκαμε τη σκέψη ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρότι προσπαθούν, είναι πέρα από τις δυνάμεις τους να κάνουν κάτι που εμείς το κάνουμε με εξαιρετική ευκολία.
Μας επισκέφτηκε μια ειδική παιδαγωγός, η οποία έδειξε στα παιδιά τη νοηματική γλώσσα και τους έμαθε ένα τραγουδάκι στη νοηματική.
Διαβάζουμε το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Το παιδί με τα σπίρτα».
Στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής google drive γράφουμε σε συνεργασία με τα συνεργαζόμενα σχολεία ένα ποίημα, το οποίο μελοποιείται από τη δασκάλα της μουσικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μηχανιώνας κ.Γκιντίκα Ελευθερία.
Ένα παιδί
Ένα παιδί μέσα στης νύχτας τη σιωπή
για μια ζεστή αγκαλιά παρακαλεί.
Τις αναμνήσεις της ζωής του συγκρατεί
μέσα σε ένα χάρτινο κουτί κι αναπολεί.
Τους γονείς του αναπολεί και τον πόλεμο μισεί.
Ελάτε λοιπόν όλοι μαζί
να ζήσουμε σε μια όμορφη γη.
Δικαίωμα σ’ αυτή τη ζωή έχει κάθε παιδί.
Για ειρήνη εύχεται και παρακαλεί,
για να έχει μια ζωή φυσιολογική.
Για μάθηση η καρδιά του διψά
και ψάχνει μια αγκαλιά για ζεστασιά.
Δικαίωμα, δικαίωμα θέλω κι εγώ, γιατί είμαι ένα παιδί μικρό.
Ελάτε λοιπόν όλοι μαζί
να ζήσουμε σε μια όμορφη γη.
Δικαίωμα σ’ αυτή τη ζωή έχει κάθε παιδί.
Φροντίδα και στοργή για όλα τα παιδιά
ακόμη κι αν είναι διαφορετικά.
Κορίτσια ή αγόρια, μαύρα ή λευκά,
για κείνα πάντα θα χτυπά της Γης μας η καρδιά!
Θρησκεία και εμφάνιση δεν έχουν σημασία,
αρκεί όλοι οι άνθρωποι να έχουν ευαισθησία.
Ελάτε λοιπόν όλοι μαζί
να ζήσουμε σε μια όμορφη γη.
Δικαίωμα σ’ αυτή τη ζωή έχει κάθε παιδί.
Να αφήσουμε έναν κόσμο με χαρά
καλύτερο για όλους τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά.
Όλοι μαζί σαν μια γροθιά, ειρήνη για όλα τα παιδιά.
Ελάτε λοιπόν όλοι μαζί
να ζήσουμε σε μια όμορφη γη.
Δικαίωμα σ’ αυτή τη ζωή έχει κάθε παιδί.
Διαβάζουμε με τα παιδιά το παραμύθι «Ο Βάνκας» του Τσέχωφ. Τα παιδιά μέσω της αφήγησης αντιλαμβάνονται τη σκληρότητα που αντιμετωπίζει ο Βάνκας, ένα εννιάχρονο ορφανό παιδί, που οι συνθήκες της ζωής το αναγκάζουν σε αυτή την τρυφερή ηλικία να εργαστεί σκληρά για να μπορέσει να ζήσει. Οι μαθητές καλούνται να γράψουν ομαδικά το δικό τους τέλος στην ιστορία και να το μοιραστούν με τα συνεργαζόμενα σχολεία.
Προβάλλεται η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Το κουτί», στην οποία εξιστορείται η ζωή ενός προσφυγόπουλου. Δραματοποιούμε την ιστορία με στόχο να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση στους μαθητές/τριες και τέλος δημιουργούμε συνεργατικά κόμικ με θέμα τα Δικαιώματα των παιδιών.
Στην τελευταία δραστηριότητα στο εργαστήριο πληροφορικής χωρισμένοι σε ομάδες δημιουργούμε μια αφίσες επιλέγοντας ένα δικαίωμα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν κουλτούρα σεβασμού των δικαιωμάτων, αλλά και διεκδίκησής τους.
Τμήματα Δ1 και Δ2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μηχανιώνας, Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]