menu

Σύνδεση | Εγγραφή

10ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΙΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Είμαι και εγώ παιδί!

Είμαι και εγώ παιδί!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που υλοποιήθηκαν φέτος στο 10ο Νηπιαγωγείο Χίου, στη Θεματική ενότητα "Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση & Ευθύνη" τα δύο τμήματα εκπόνησαν ένα πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού με τίτλο "Είμαι και εγώ παιδί", κυρίως από την σκοπιά της διαφορετικότητας.

Αφορμή ήταν η 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα των Α.Μ.Ε.Α. όπου και με τα παιδιά μιλήσαμε για τις αναπηρίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι και κάποια παιδιά. Για να κατανοήσουν τα παιδιά τις δυσκολίες αυτών των ανθρώπων, προσπάθησαν να ζωγραφίσουν με το στόμα και να σχηματίσουν το όνομά τους στην ελληνική νοηματική γλώσσα. 

Στη συνέχεια, μέσω του προγράμματος "Make A Wish" Ελλάδος, μιλήσαμε με τα παιδιά για το δικαίωμα στην υγεία και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Τα παιδιά "υιοθέτησαν" δύο παιδιά του προγράμματος και έστειλαν τις ευχές για ανάρρωση. 

Με αφορμή την υιοθεσία ενός παιδιού στην Αφρική μέσω της Actionaid που έχει προβεί η μία συνάδελφος, τα παιδιά γνώρισαν -έστω και από απόσταση- ένα μικρό κοριτσάκι στην Αφρική και θέλησαν να του γράψουν ένα γράμμα, για να του πουν πώς ζουν αυτά στην Ελλάδα και να τη ρωτήσουν με τι παιχνίδια παίζει, τι θέλουν να της στείλουν και άλλα πολλά.

Σε αυτό το σημείο δόθηκε η αφορμή να μιλήσουμε για το έργο της Unicef και της Actionaid, καθώς και όλων αυτών των οργανώσεων που βοηθάνε τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Εκεί μιλήσαμε για το δικαίωμα σε καθαρό νερό και φαγητό και τα παιδιά ζωγράφισαν τη δική τους κατσαρόλα με το φαγητό που θα ήθελαν να έχει μέσα, για τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε, ειδικά σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. 

Επιπλέον, τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο της Unicef όπου τους ζητήθηκε να κατανοήσουν ποια είναι τα βασικά δικαιώματα των παιδιών και πώς αυτά καταπατούνται μέσω απάνθρωπων μεθόδων όπως η παιδική εργασία. Συγκέντρωσαν όλα τα δικαιώματα και τα έκαναν μια αφίσα σε σχήμα λουλουδιού με τα τυπώματα των χεριών τους. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά εξέφρασαν πολλές φορές τους προβληματισμούς τους, ειδικά για το δικαίωμα στην υγεία και στο φαγητό. Παράλληλα με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το 10ο Νηπιαγωγείο Χίου ανέλαβε να συγκεντρώσει τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια για να ενισχύσει την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Χίου. 

Οι απορίες και οι προβληματισμοί τους συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο, καθώς τα παιδιά έμαθαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, εκπονήθηκε ένα μικρό πρόγραμμα με θέμα "Πόλεμος & Ειρήνη" και ζητήθηκε από όλα τα παιδιά και τους γονείς να συνεισφέρουν τρόφιμα και σχολικά είδη στα σημεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία. 

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία



Συνεργασίες

Για το πρόγραμμα αυτό το 10ο Νηπιαγωγείο Χίου συμμετείχε στο πρόγραμμα "Make A Wish" Ελλάδος και έλαβε έπαινο, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου:

  1. Πιστοποιητικό υιοθεσίας του Νηπιαγωγείου μας.
  2.  Έπαινος του «Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος» για το Νηπιαγωγείο μας 
  3. Εργαστήριο Δεξιοτήτων «Είμαι και εγώ παιδί»: Συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Make A Wish»

Επίσης, υπάρχει συνεργασία με τον Παγχιακό Σύλλογο Α.Μ.Ε.Α. όπου συλλέγουμε καπάκια σε ειδικό κάδο στο Νηπιαγωγείο για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Η συλλογή ξεκίνησε με αφορμή τις δραστηριότητες στις 3 Δεκεμβρίου

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ιωάννα Βελαλή, Χρυσούλα Τσιώτρα, Ευαγγελία Ιακωβίδου, Δέσποινα Κυρίτση

Στόχος δράσης

Να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε ζητήματα ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των παιδιών ειδικότερα και να αναπτύξουν ανοιχτή διάθεση και κατανόηση απέναντι στον κόσμο.

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας