menu

Σύνδεση | Εγγραφή

10o Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Είμαι Ενεργός Πολίτης, Ανακυκλώνω και Ενημερώνω

Είμαι Ενεργός Πολίτης, Ανακυκλώνω και Ενημερώνω
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

 

Δράση για την ανακύκλωση: Οι μικροί μας μαθητές-εθελοντές άρχισαν με την παράδοση των κάδων ανακύκλωσης που οι ίδιοι ετοίμασαν (σε προηγούμενη δράση) στις σχολικές τάξεις, ενημέρωσαν τους συμαθητές τους για την ανακύκλωση και  βγήκαν από το σχολείο, με περίσσιο το αίσθημα της προσφοράς και της ευθύνης και σε συνεργασία με τον δήμο και την τοπική κοινωνία αναλέλαβαν δράση σε κεντρικό σημείο της πόλης μας. Άρχισαν την καμπάνια ενημέρωσης έχοντας ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας με φυλλάδια τα οποία περιείχαν απλές οδηγίες και συμβουλές για την ανακύκλωση.

Οι μικροί εθελοντές στην αρχή διστακτικοί και ντροπαλοί, στη συνέχεια με περισσότερο θάρρος, αφού πήραν το βάπτισμα του πυρός ενημέρωναν περαστικούς, καθήμενους στις καφετέριες, αλλά και καταστηματάρχες, στις πλατείες Μακεδονομάχων, Βαν Φλητ και στον πεζόδρομο της Ερμού.

Εκτός όμως από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, οι εθελοντές του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς εξοπλισμένοι με κατάλληλα γάντια και σακούλες απορριμμάτων και σε ομάδες  έκαναν περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών (κάθε ομάδα συγκέντρωνε το αντίστοιχο ανακυκλώσιμο υλικό) που δυστυχώς ήταν πολλά καθώς και καθαρισμό των πάρκων και πλατειών της περιοχής. Οι μαθητές επίσης εντόπισαν πολλά προβλήματα στους κάδους ανακύκλωσης του  για τα οποία ενημέρωσαν τον δήμο μας.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Όσον αφορά την αποτίμηση της ενότητας, τα μαθήματα και οι δράσεις βασίστηκαν στην γενική αρχή του μη αποκλεισμού, της συμπερίληψης, της εσωτερικής ενοποίησης και της καλλιέργειας της εθελοντικής προσφοράς,  ώστε οι μαθητές/τριες να αναπτυχθούν ολόπλευρα και να συμμετέχουν με ευχαρίστηση και αποτελεσματικά σε δράσεις  που βοηθάν στην υλοποίηση  παγκόσμιων στόχων, όπως η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή στο παρόν και στο μέλλον. Οι μαθητές/τριες έμαθαν για την ανακύκλωση μέσα από δράσεις εντός και εκτός σχολείου, απέκτησαν βασικές γνώσεις ώστε να μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους και κατανόησαν ότι η ανακύκλωση είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών και εξοικονόμησης των πρώτων υλών από τις οποίες παρασκευάζονται τα ανακυκλώσιμα είδη. Διακρίνουν πλέον τα ανακυκλώσιμα υλικά και νιώθουν  την ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση της συμμετοχής τους στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής. Σημαντικό είναι επίσης ότι πίστεψαν πως η συνεργασία και η ομαδικότητα συμβάλουν σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων τους.

Όσον αφορά την πλευρά των εκπαιδευτικών, η συνεργασία υπήρξε άψογη και το αποτέλεσμα πολύ ικανοποιητικό, κρίνοντας από το πόσο χαρούμενοι υπήρξαν οι μαθητές έπειτα από τη δράση. 



Συνεργασίες

Δήμος Καστοριάς, Κέντρο Ανακύκλωσης Δυτικής Μακεδονίας ΔΙΑΔΥΜΑ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κωνσταντίνα Καλλίνικου, Ναούμα Πάτρα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ενημέρωση μαθητών και πολιτών από τους μαθητές/τριες-εθελοντές/τριες, διαμοιρασμός εντύπων με απλές συμβουλές για την ανακύκλωση και παρουσίαση ολόκληρης της ενότητας για την ανακύκλωση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. 


Στόχος δράσης

• Να αποκτήσουν οι μαθητές συνείδηση για το πρόβλημα της αύξησης των σκουπιδιών και τις συνέπειές του στον πλανήτη μας. • Να αντιληφθούν ότι η ανακύκλωση είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών και εξοικονόμησης των πρώτων υλών από τις οποίες παρασκευάζονται τα ανακυκλώσιμα είδη. • Να είναι σε θέση να διακρίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και τον τρόπο ανακύκλωσής τους. • Να κατανοήσουν ότι ο καθένας μας έχει ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και δυνατότητα να βοηθήσει στη διάσωσή του, μέσω της ανακύκλωσης. • Να μπορούν στο τέλος των δραστηριοτήτων να αναγνωρίζουν την αξία της ανακύκλωσης στη ζωή μας. • Ενεργοποίηση της σκέψης των παιδιών. • Ομαδική συνεργασία για την εκπλήρωση του επιθυμητού στόχου.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Τοπική Κοινωνία

Χρόνος δράσης

3 διδακτικές ώρες

Τόπος Δράσης

Σχολείο, Βόρεια παραλία Καστοριάς, Πλατείες Βανφλήτ και Μακεδονομάχων Καστοριάς

Δίκτυο

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Οικολογικά Σχολεία https://ecoschools.gr/schools/list 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας