menu

Σύνδεση | Εγγραφή

12ο Γυμνάσιο Ηρακλείο

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Εφαρμογές της βιώσιμης ανάπτυξης στη βιομηχανία

Εφαρμογές της βιώσιμης ανάπτυξης στη βιομηχανία
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

 

 

  Στο μάθημα της Β γυμνασίου οι μαθητές εξοικειώνονται με πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων. Τα αποτελέσματα των εργασιών τους είναι μια γραπτή εργασία ,τεχνικά σχέδια, αφίσα και τη μακέτα της παραγωγικής μονάδας.

            Στο κεφάλαιο 3.4 Επιχείρηση και περιβάλλον ,σελ.21 του βιβλίου Τεχνολογίας Β΄ γυμνασίου  συζητήσαμε με τους μαθητές για τη συμβολή της βιομηχανίας στην παγκόσμια οικολογική κρίση και στη συνέχεια συζητήσαμε για την αειφόρο ανάπτυξη και κατ’ επέκταση για τη βιώσιμη ανάπτυξη .

Η βιώσιμη ανάπτυξη εκτός από την οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη δίνει έμφαση και στην κοινωνική ανάπτυξη.

Ανισότητα, πείνα, ανυπαρξία δομών υγείας και εκπαίδευσης, αποκλεισμός σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες να πάρουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων , ραγδαία μεταβολή στο κλίμα,  είναι μερικά  μόνο από τα προβλήματα που υπάρχουν σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες.

            Μέσα  σ ’αυτό το πλαίσιο, στη  μελέτη και τη δημιουργία μιας παραγωγικής μονάδας, οι μαθητές γνώρισαν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης  και σκέφτηκαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η εικονική τους επιχείρηση να σέβεται το περιβάλλον ,τα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα δίνοντας έμφαση στην καινοτομία  να έχει μεγαλύτερα κέρδη!

           

Αρχικά επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα του ΟΗΕ

Ασχοληθήκαμε με το λογότυπο(περιγραφή ,συμβολισμός), βρήκαμε στοιχεία (χρόνος ίδρυσης,σκοποί) και συζητήσαμε για την ααναγκαιότητα της δημιουργίας του.

Βρήκαμε στοιχεία για την Αντζέντα 2030 και τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για τους στόχους

Πήραν ιδέες για την εφαρμογή κάποιων στόχων στη επιχείρηση

Παρακολούθησαν ένα βίντεο με το παράδειγμα της Δανίας

Τα παραπάνω χρειάστηκαν τρεις διδακτικές ώρες.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές πρότειναν τρόπους με τους οποίους η παραγωγική μονάδα τους μπορεί να επιτύχει κάποιους από τους στόχους.

Από αυτη τη διαδικασία οι μαθητές προβληματίστηκαν για πρακτικές που οι ίδιοι ή η οικογένειά τους εφαρμόζουν, για τον κόσμο που μεγαλώνουν και τι θα αντιμετωπίσουν αργότερα στην αγορά εργασίας.

Σκέφτονταν σαν πολίτες του κόσμου και πως μπορούν να εφαρμόζουν πρακτικές που δεν βλάπτουν τη φύση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ευφροσύνη Ροκαδάκη

Στόχος δράσης

Να προτείνουν οι μαθητές τρόπους με τους οποίους η εικονική επιχείρηση που ανέπτυξαν στα πλαίσια του μαθήματος της τεχνολογίας ,να πετύχει κάποιους από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Χρόνος δράσης

Μάρτιος- Απρίλιος 2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας