menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Eco Heroes

Eco Heroes
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο με κουλτούρα εφαρμογής προγραμμάτων, όπως Teachers4Europe, e-Twinning, UNESCO, καθώς και προγράμματα που άπτονται των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία και ανοιχτές συνεργασίες με σχολικές μονάδες και πανεπιστήμια.


Διευθυντής Σχολείου

Κυριαζίδης Σπυρίδων

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και στη συνέχεια αποφάσισαν ότι θέλουν να ασχοληθούν εκτενέστερα με τον 13ο ο οποίος αφορά στην κλιματική αλλαγή. Και το ταξίδι άρχισε. Χωρίστηκαν σε 4 ομάδες κι αφού βρήκαν τα ονόματά τους ξεκίνησαν τη δράση. Αρχικά έπρεπε να αποσαφημνιστεί ο όρος κλιματική αλλαγή, να αναζητηθούν τα αίτια και οι συνέπειες και να σκεφτούν λύσεις. Όλα αυτά αποτυπώθηκααν σε ενα padlet που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν. Η συνέχεια ήταν μεγάλη και άκρως διασκεδαστική. Πάιξανε παιχνίδια on line αλλά και επιτραπέζια με αντίστοιχη θεματολογία, φυτέψανε φυτά στην τάξη αλλά και στην πλατεία του σχολείου, αφού ήρθαν σε επαφή με τον Δήμο και το Δασαρχείο, είδανε video και παίξανε κουιζ. Μάλιστα δημιουργήσανε κι αυτά ένα δικό τους. Αυτό που τους άρεσε περισσότερο ήταν όλα όσα δημιούργησαν και καλλιτέχνησαν μόνοι τους. Πιο συγκεκριμένα ζωγράφισαν τις δικές τους γελοιογραφίες, δημιούργησαν κόμικς, κατασκεύασαν ανεμόμυλους και άλλες δημιουργικές κατασκευές και τρόμασαν με το αποτέλεσμα όταν "πείραξαν" διάσημους πίνακες ζωγραφικής και τους απέδωσαν υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Άγριες Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου» και στη Σκυταλοδρομία «Running Out of Time» για την Κλιματική Αλλαγή που συντονίζει στην Ελλάδα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εκπρόσωπος του Foundation for Environmental Education, αφού πρώτα κατασκέυασαν όμορφες "οικολογικές" σκυτάλες. Τους άρεσε ιδιαίτερα, όταν συνδεθήκαμε ζωντανά με τον εξερευνητή Δρ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, ο οποίος συμμετέχει σε ωκεανογραφική αποστολή του National Geographic και του Ocean Exploration Trust με τίτλο: «Από την Ακτή ως την Άβυσσο: Εξερευνώντας την υδρόβια κληρονομιά και την ρύπανση από μικροπλαστικά στα κύρια νησιά της Χαβάης». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε μέσα από το εξερευνητικό πλοίο Nautilus και  αφορούσε  στο θέμα των μικροπλαστικών στους ωκεανούς, το οποίο αποτελεί μία από τις θεματικές ενότητες της αποστολής.Τέλος, γίναμε μέλη στο διεθνές δίκτυο eco schools και συμμετέχουμε στο ERASMUS + πρόγραμμα Connect, όπου μέσω ενός σεναρίου οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια βιώσιμη πόλη. Με τον τρόπο αυτό εξοικειωνόμαστε με την «κουλτούρα του ενεργού πολίτη», μαθαίνουμε να βρίσκουμε λύσεις, να τις εφαρμόζουμε και να δρούμε ως αληθινοί Eco Heroes. 

Περισσότερα για τη δράση αυτή μπορείτε να δείτε στο blog τη τάξης

https://blogs.sch.gr/tkaterina/ergastiria-dexiotiton/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/programma-connect/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/2022/11/20/agries-melisses-kai-alloi-epikoniastes-sta-loyloydia-toy-topoy-moy/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/2022/11/06/running-out-of-time/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/2022/10/04/enimerotiki-tilediaskepsi-gia-ta-mikroplastika-apo-symmetechonta-se-okeanografiki-apostoli-toy-national-geographic-ston-eiriniko-okeano/

και στους παρακάτω συνδέσμους

https://padlet.com/katerina_trag/eco-heroes-nq4lfut595d841v3

https://quizizz.com/join?gc=52773259

https://read.bookcreator.com/RIOsEyOTMjcmTevcqnZSUtvblae2/WC9POknSRSys_2MdUabAdw

https://read.bookcreator.com/RIOsEyOTMjcmTevcqnZSUtvblae2/jxnq3kXPSlydvrTo54pOrQ

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές/τριες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον  να αποκτήσουν γνώσεις, αξίες και να διαμορφώσουν στάσεις, έτσι ώστε να ευαισθητοποηθούν για την κλιματική αλλαγή και να υιοθετήσουν στάσεις ζωής με σκοπό την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος. Διαμόρφωσαν νέους κοινωνικούς στόχους και προφανώς σχημάτισαν μια διαφορετική αντίληψη για τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Αυτό φαίνεται από τις εργασίες τους, τις συζητήσεις τους και τη συμπεριφορά τους. Άρχισαν να συζητούν για περεταίρω δράσεις που αφορούν σε τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα και να αναπτύσσουν ιδέες για θέματα που απασχολούν την περιοχή μας. Κυρίως, όμως, άρχισαν να αναγνωρίζουν τη σκοπιμότητα της διάχυσης των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς είναι κι αυτοί κομμάτι του πλανήτη και οφείλουν να σκέφτονται και να δρουν συλλογικά ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του κόσμου αυτού. 



Συνεργασίες

- Eco Schools

Ιδρύμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση FEE

- Connect

- Δήμος Σερρών

-Δασαρχείο


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τραγούδα Αικατερίνη

Στόχος δράσης

Οι μαθητές : -να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. - Να κατανοήσουν τα αίτια της κλιματικής αλλαγής - να κατανοήσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο - να συναισθανθούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα - • να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. • να αναζητήσουν και να προτείνουν λύσεις. • να ανακαλύψουν πρακτικές μετριασμού του προβλήματος. • να αποκτήσουν θετική στάση και συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον - να βιώσουν τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την οργάνωση μιας εκστρατείας ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή. - να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες τους και να συνειδητοποιήσουν την ατομική τους ευθύνη και την αξία της συλλογικής δράσης .

Χρόνος δράσης

σχολικό έτος 2022-2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας