menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Γυμνάσιο Λέρου "Απόστολος και Ελευθέριος Ευαγγέλου"

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021

Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Γυμνάσιο Λέρου "Απόστολος και Ελευθέριος Ευαγγέλου"

0


Διευθυντής Σχολείου

Ευαγγελία Κιαννιέ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Την εβδομάδα 4-8/10 το σχολείο μας συμμετείχε στην "in Action SDGs Week 2021", στην ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Κάθε εκπαιδευτικός του σχολείου μας, ασχολήθηκε με έναν παγκόσμιο στόχο προσπαθώντας να τον συνδέσει και με το μάθημα που διδάσκει. 

  •    Η εκπαιδευτικός Ανδρέου Ελένη ΠΕ06, δραστηριοποιήθηκε στο στόχο 13, Δράση για το Κλίμα. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων,  έγινε εισαγωγή του θέματος του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της.
    Στην συνέχεια προβλήθηκε powerpoint και video.
    Στο τέλος, συζητήθηκαν στην ολομέλεια οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.
  •  Η εκπαιδευτικός Κίρτα Ελένη ΠΕ02, δραστηριοποιήθηκε στο στόχο 5, Ισότητα των δύο Φύλων. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Λογοτεχνίας της Γ΄ Γυμνασίου, η εκπαιδευτικός με αφόρμηση το απόσπασμα από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού της Πηνελόπης Δέλτα, «Πρώτες ενθυμήσεις», το οποίο οι μαθητές παρακολούθησαν σε μορφή ταινίας Οι "Πρώτες ενθυμήσεις" στη μικρή οθόνη και κλήθηκαν να μελετήσουν τις κοινωνικές, ηθικές και ψυχολογικές παραμέτρους υπό τις οποίες οι Ελληνίδες έζησαν τον 19ο αι. Τα θέματα προς ανάλυση ήταν: α) Ποια είναι η θέση της γυναίκας τον 19ο αι. στην Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται στο κείμενο; β) Πώς θα περιγράφατε τη σχέση της κόρης με τον πατέρα; Επίσης, πρόβαλλε το βίντεο Η εκπαίδευση στον αγώνα για την ισότητα των φύλων  και ακολούθησε συζήτηση με την ολομέλεια της τάξης.
  •   Η εκπαιδευτικός Ροδόπη Κουτρή ΠΕ78/80 έκανε παρουσίαση στην Α' Γυμνασίου, των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στον 12ο στόχο μέσα από βίντεο στο διαδίκτυο (https://youtu.be/iz0FhF6wnJg) και επεξήγηση των όρων παραγωγή και κατανάλωση.
  •   Στα πλαίσια του στόχου για καθαρό και προσβάσιμο νερό για όλους, ο εκπαιδευτικός Μαρούγκας Γεώργιος ΠΕ04.01 στις 6/10/2021 κατά τη διάρκεια του μαθήματος πραγματοποίησε:
    •Παρουσιάση του κόμικ «Γίνε ο ήρωας που θα αλλάξει τον κόσμο» για μια πρώτη ενημέρωση για το «Μεγαλύτερο μάθημα του κόσμου» και τους 17 στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης.
    •Παρουσίαση powerpoint για την αφαλάτωση του νησιού.
    •Παρουσιάση βίντεο για τους  Υγρότοποι της Λέρου  και την σημασία της προστασίας και αποκατάστασης τους.

    Ακολούθησε συζήτηση, προβληματισμός και προτάσεις για αλλαγές στάσεων και κουλτούρας πάνω σε αυτά τα θέματα.

  •   Οι εκπαιδευτικοί Καϊσούδη Γεωργία ΠΕ02 και Πάκιου Άννα ΠΕ 02 ΕΑΕ δραστηριοποιήθηκαν στο στόχο 5, Ισότητα των δύο Φύλων. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών της Α΄ Γυμνασίου, οι εκπαιδευτικοί με αφορμή το αρχαίο κείμενο ΄΄ Η εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Αθήνα ΄΄ παρουσίασαν μέσα στην τάξη ένα power point όπου οι μαθητές έγιναν αποδέκτες γνώσεων σχετικών με την εκπαίδευση και τη ζωή των αγοριών και κοριτσιών στην Αρχαία Αθήνα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συγκρίνουν, να συσχετίσουν και να σχολιάσουν τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Τέλος, η ολομέλεια κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με τον σεβασμό και την ισότητα των δύο φύλων.
  • Η εκπαιδευτικός Μεγαρίτη Σταυρούλα ΠΕ01 , δραστηριοποιήθηκε στους στόχους 1 και 2. (Μηδενική φτώχεια, Μηδενική πείνα). Κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, διαβάστηκαν πληροφορίες και παρουσιάστηκε powerpoint σχετικό με τις Μ.Κ.Ο. Αποστολή και Κιβωτός.
  •  Η εκπαιδευτικός Κόλια Ευτυχία Ειρήνη, ΠΕ02, υλοποίησε το στόχο 12, Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση. Οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο για την προστασία του περιβάλλοντος  «Το περιβάλλον και εγώ» ("Το Περιβάλλον και Eγώ" Ψηφιακή Παράσταση VR Edition (2014)). Προηγήθηκε συζήτηση με αφορμή το λογοτεχνικό κείμενο «Μανιτάρια στην πόλη» σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την καταστροφή αυτού. Κατά τη διάρκεια προβολής του βίντεο επεξηγήθηκαν συνοπτικά κάποιοι όροι, όπως αποψίλωση δασών, νέες επιστήμες που αναπτύσσονται σε σχέση με το περιβάλλον, φωτοσύνθεση κλπ. Στο τέλος ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές αναφορικά με τον τρόπο που οι πολίτες θα προβούν σε υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων και για τη σχέση προστασίας του περιβάλλοντος με τη διατροφή του ανθρώπου. Επιπλέον, τονίστηκε η ευθύνη που έχει ο άνθρωπος για αυτό το θέμα και οι συνέπειες σε αυτόν της αλόγιστης κατανάλωσης επιβλαβών προϊόντων (ασθένειες).
  • Την Τετάρτη 6/10/21 ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Μπίτσιος ΠΕ86, υλοποίησε το στόχο 15, "Ζωή στην στεριά". Μέσω ενός powerpoint παρουσίασε στους μαθητές το θέμα της αποψίλωσης των δασών και της ερημοποίησης των περιοχών. Με συζήτηση οι μαθητές κατανόησαν οτι η ερημοποίηση περιοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη δραστηριότητα και στην Κλιματική Αλλαγή. Στη συνέχεια οι μαθητές ανά ομάδες στην τάξη συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας σε σχέση με την προώθηση της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών.
  • Στις 4/10/21, ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Τσεγγελίδης ΠΕ85, δραστηριοποιήθηκε στο στόχο 9, Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές. Κατά την διάρκεια του μαθήματος έγινε εισήγηση κατά την οποία περιγράφτηκε το θέμα και παρουσιάστηκε ένα video σχετικά με το Στόχο. Στη συνέχεια δόθηκε ένα φύλλο εργασίας όπου οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην τάξη. Μετά την παρέμβαση παρατηρήθηκε αλλαγή των στάσεων και των απόψεων των μαθητών πάνω στα περιβαλλοντικά θέματα.
  •  Η εκπαιδευτικός Χαρά Χρυσανθάκη ΠΕ 08 δραστηριοποιήθηκε στο στόχο 13, Δράση για το Κλίμα. Επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα «Αναβαθμίδες καλλιέργειας. Ένα διαχρονικό εργαλείο βιώσιμης διαχείρισης στο Αιγαίο». Παίξιμο περιβαλλοντικού επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Ταξίδι στην Τέχνη της Ζωής», όπου η τέχνη της ζωής είναι η τέχνη και η γνώση της τεχνικής κατασκευής της ξερολιθιάς. Το παιχνίδι είναι μία διαδρομή στην επιφάνεια ενός ξερολιθικού αναλημματικού τοίχου αναβαθμίδας, γεμάτου φυτά έντομα και ερπετά. Κερδίζει όχι όποιος τερματίσει πρώτος, αλλά όποιος προσφέρει περισσότερα για το περιβάλλον. Ακολούθησε επίλυση αποριών και εποικοδομητικός διάλογος με τους/τις μαθητές/τριες για τη συμβολή των αναβαθμίδων καλλιέργειας (ξερολιθιές, πεζούλες, δαμάκια) στη διαμόρφωση και βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος συμβάλλοντας στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους, της ξηρασίας και στο «πρασίνισμα» του τόπου.

Αποτελέσματα / επίδραση

Η όλη δράση είχε ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ενσυναίσθησης για το περιβάλλον, την δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και την επιθυμία για περισσότερες δράσεις στο μέλλον. Δημιουργήθηκαν από τα παιδιά ηλεκτρονικές αφίσες για τις φυσικές καταστροφές που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή σε σύνδεση με το μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και την Θεματική Ενότητα "Περιβάλλον" με την βοήθεια της εκπαιδευτικού Ελένης Ανδρέου ΠΕ06.

Η δράση μας είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου μας για διάχυση στην τοπική κοινωνία.



Συνεργασίες

Η συνεργασία που διεξήχθη μεταξύ των εκπαιδευτικών 

  1. Ανδρέου Ελένη ΠΕ06 ,
  2. Καϊσούδη Γεωργία ΠΕ02,
  3. Μαρούγκα Γεώργιο ΠΕ04.01,
  4. Κουτρή Ροδόπη ΠΕ78/80,
  5. Κίρτα Ελένη ΠΕ02,
  6. Μεγαρίτη Σταυρούλα ΠΕ01,
  7. Πάκιου Άννα ΠΕ02.50,
  8. Χρυσανθάκη Χαράς, ΠΕ 08
  9. Γεωργιο Τσεγγελίδη ΠΕ85,
  10. Γεώργιο Μπίτσιο ΠΕ86 και
  11. Ευτυχία- Ειρήνη Κόλια ΠΕ02,                                                                                                    με κοινό στόχο και όραμα τους παγκόσμιους στόχους, κατάφερε να επιτύχει μια ολόκληρη εβδομάδα η σχολική μονάδα να ερευνά, να ευαισθητοποιείται και να εργάζεται για την βιωσιμότητα του πλανήτη και να αντιλαμβάνεται τα λάθη κακών πρακτικών του παρελθόντος.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΛΕΝΗ. ΚΑΙΣΟΥΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΜΑΡΟΥΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΥΤΡΗ ΡΟΔΟΠΗ,ΧΑΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΗ, ΚΙΡΤΑ ΕΛΕΝΗ, ΜΕΓΑΡΙΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΠΑΚΙΟΥ ΑΝΝΑ, ΜΠΙΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΣΕΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΛΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν οι μαθητές τους παγκόσμιους στόχους και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε αυτούς.

Χρόνος δράσης

4-8/10/2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας