menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΟΜΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΟΜΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

To 3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου και συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Ιδρύθηκε το 2008 στην αυλή του 2ου Γυμνασίου με λυόμενες αίθουσες Διευθυντικού γραφείου και γραφείου καθηγητών, ενώ μοιράζεται μαζί με το 2ο Γυμνάσιο υποδομές όπως λυόμενες αίθουσες, εργαστήριο πληροφορικής, τεχνολογίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλειστό γυμναστήριο κ.ά. με προοπτική να αποκτήσει σύντομα δική του στέγη . Οι ανάγκες του σχολείου όμως πολλαπλασιάζονται, το μαθητικό δυναμικό αυξάνεται και οι υποδομές των δύο σχολείων δεν επαρκούν, ενώ προστέθηκαν 3 επιπλέον λυόμενες αίθουσες με καθυστέρηση 1 έτους έπειτα από πορεία των μαθητών , που έκαναν μάθημα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στο Γυμναστήριο του Σχολείου. Το 3ο Γυμνάσιο είναι ένα μαθητοκεντρικό σχολείο που επιδιώκει την ανθρωπιστική καλλιέργεια και την κριτική σκέψη. Εμφορείται και διαπνέεται έμπρακτα στην καθημερινότητά του από αξίες όπως η δημοκρατική συμμετοχικότητα, η αλληλλεγύη , η συμπερίληψη, η καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ο εθελοντισμός που σφυρηλατούν νέους υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες σε ένα περιβάλλον δημιουργικό, ελεύθερο, εκκολαπτήριο γνώσεων, νέων ιδεών και δράσεων διεκδικώντας ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα με σύγχρονες καινοτόμες υποδομές και ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον για όλους.


Διευθυντής Σχολείου

Χατζηπαναγιώτη Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το σχέδιο δράσης ξεκίνησε με αφορμή τους σεισμούς που έπληξαν το Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές στο τέλος Σεπτεμβρίου. Με πρόταση εκπαιδευτικού του 3ου Γυμνασίου και με άμεση ανταπόκριση από όλους τους μαθητές και τους γονείς συλλέξαμε είδη πρώτης ανάγκης και ιματισμός που μοιράστηκαν στα χωριά Αγιές Παρασκές, Πατσίδερος, Ζίντα, Χουμέρι και Μελέσσες.  Αποφασίστηκε η συνέχιση και η επέκταση της προσπάθειας με δημιουργία μικρού δικτύου με το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, το Γυμνάσιο Κριτσάς και πρόγραμμα "Δια βίου μάθηση: Never Stop Learning" του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου. Συλλέχθηκαν τρόφιμα την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα προκειμένου και συγκεκριμένα:

Σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης για το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Σε συνεργασία με το 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου δόθηκαν τρόφιμα για τη Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων της Αγίας Τριάδας.

Σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κριτσάς δόθηκαν τρόφιμα και ρουχισμός στο Σύλλογο φροντίδας μητρότητας «Παναγία η Παντάνασσα».

Επιπλέον, μαθητές και εκπαιδευτικοί προμηθεύτηκαν Αστέρια της Ευχής από τον οργανισμό ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ (Make a Wish) Ελλάδος.

Πριν το Πάσχα συλλέχθηκαν τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό προκειμένου να στηριχθεί το έργο του τοπικού τμήματος Ερυθρού Σταυρού και να σταλούν στην εμπόλεμη Ουκρανία. Επιπλέον οργανώθηκε προσφορά αλληλεγγύης και υποδοχής στο πρώτο προσφυγόπουλο από την Ουκρανία που ξεκίνησε να φοιτά σε Γυμνάσιο της πόλης μας ως μικρή ένδειξη αγάπης και στήριξης.

Επίσης, η χορωδία των σχολείων και η ορχήστρα του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση-συνάντηση σε απευθείας σύνδεση με τη Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Αγίας Τριάδας. Τα παιδιά τραγούδησαν τα «Κάλαντα του Λαζάρου», απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο» και το «Δόξα τω θεώ» του Μίκη Θεοδωράκη. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους τρόφιμους, να κερδίσουν από τη σοφία και την εμπειρία τους, να μάθουν για παλιότερα ήθη και έθιμα και να ακούσουν τις μαντινάδες τους. Με τη σειρά τους, έδωσαν λίγη από τη δροσιά και την ανεμελιά της εφηβείας στέλνοντας μελωδικές ευχές.

Παράλληλα οργανώθηκαν μαθήματα Πρώτων βοηθειών σε βιωματικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων του δικτύου μας, με χρήση ανθρώπινου προπλάσματος  και εξωτερικού αυτόματου απινιδωτή. Με γνώση και εξάσκηση, όλοι μπορούν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους σε αιφνίδια περιστατικά και ατυχήματα.

Τέλος, οργανώθηκε σεμινάριο σε μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας για την αξία της αιμοδοσίας και της προσφοράς μυελού οστών. Η συγκεκριμένη δράση θα κλείσει με δράση Εθελοντικής αιμοδοσίας που έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 7 Μαΐου σε αίθουσα του 3ου Γυμνασίου με τη συνεργασία με του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης μας. Στη συγκεκριμένη δράση θα συμμετέχουν εθελοντές αιμοδότες της πόλης μας, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές άνω των 17 ετών με συναίνεση κηδεμόνα των σχολείων του δικτύου μας αλλά και του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, του 2ου ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Αγίου Αγίου Νικολάου που στηρίζουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια.


Αποτελέσματα / επίδραση

Διαπιστώσαμε πως σε μια περίοδο κρίσης αξιών, η έμπρακτη δοτικότητα και ο Εθελοντισμός μπορούν να δώσουν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, να αναδείξουν τα αισθήματα αλτρουισμού των μαθητών μας και να μας γεμίσουν με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον. Η διαπίστωση των μαθητών ότι δίπλα τους υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη στήριξή τους, ότι η μεταβλητότητα της τύχης αφορά τον καθένα μας και ότι δε χρειάζεται να είμαστε παθητικοί δέκτες σε όσα γίνονται γύρω μας, αλλά εμείς οι ίδιοι μπορούμε ενεργά να αλλάξουμε τον κόσμο και να πλάσουμε ένα καλύτερο αύριο έγιναν πράξη σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις δράσεις του δικτύου μας. Αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο μάθημα της χρονιάς για τους μαθητές μας και για τη δημιουργία υπόβαθρου για να γίνουν ενεργοί πολίτες σε ένα καλύτερο αύριο.



Συνεργασίες

Το σχολείο μας συνεργάστηκε και εξακολουθεί να συνεργάζεται με τα όμορα σχολεία του Δήμου όπως προαναφέρθηκε. Επιπλέον με εκπαιδευτές διασώστες, το Κέντρο Αιμοδοσίας Αγίου Νικολάου, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας, τη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Αγίας Τριάδας, το Σύλλογο φροντίδας μητρότητας «Παναγία η Παντάνασσα», τον οργανισμό ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ (Make a Wish) Ελλάδος, το τμήμα Ερυθρού Σταυρού Αγίου Νικολάου, τις τοπικές εφημερίδες ΑΝΑΤΟΛΗ και τις διαδικτυακές anatolh.com και Fonien για τη διάχυση των δράσεων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα προβλήματα της κοινωνίας. Συνειδητοποίηση του ρόλου των μαθητών ως ενεργοί πολίτες. Ανάπτυξη αισθήματος ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης. Η εξοικείωση με μέσα και τρόπους που βοηθούν πολύπλευρα, κι όχι μόνο υλικά, τον συνάνθρωπο. Ανάπτυξη συνεργασίας με φορείς και ιδρύματα. Δημιουργική συνεργασία με γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. Η διάδοση της δράσης με συνεργασία με όμορα σχολεία μέσω του μικρού δικτύου του 3ου Γυμνασίου για ανάπτυξη συλλογικότητας και αποτελεσματικότερη έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη

Χρόνος δράσης

Από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και Μάιο 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας