menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«ΔΥΟ ΛΑΟΙ…… ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»

«ΔΥΟ  ΛΑΟΙ…… ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

Είμαστε ένα επαρχιακό 12/θεσιο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούν περίπου 200 μαθητές. Πολλοί από αυτούς μένουν σε γειτονικά χωριά και μετακινούνται με λεωφορεία, αρκετοί μαθητές προέρχονται από άλλες χώρες καθώς και από την κοινότητα Ρομά της πόλης μας. Το Σχολείο μας προσφέρει ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης, όπου οι μαθητές ενθαρρύνονται να αναπτύξουν τις ακαδημαϊκές, κοινωνικές και προσωπικές τους δεξιότητες. Με έμφαση στην εκπαίδευση με βάση τις αξίες και την καινοτομία, το Σχολείο μας προωθεί την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της συνεργατικής εργασίας και της αυτογνωσίας. Μέσω μιας πλούσιας ποικιλίας από προγράμματα και δραστηριότατες, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, των επιστημών, των τεχνών και των αθλητικών, το Σχολείο μας δημιουργεί ένα ενδιαφέρον και εμπνευσμένο περιβάλλον για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των μαθητών του


Διευθυντής Σχολείου

Ιωάννης Τασιάς

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ξεκινώντας με περιήγηση Google earth,   νοητή επίσκεψη σε πόλεις και μουσεία της Κύπρου.Γνωρίζουμε την ιστορία και τις ομορφιές του νησιού μέσα από τους στίχους  του Κωστή Παλαμά τους οπίους απαγγέλουν οι μαθητές.

Παρακολουθούμε   στο YouTube τα δραματικά γεγονότα του 1974 και  μαρτυρίες Κυπρίων. Αναζητούμε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής.

Οι μαθητές διαβάζουν-απαγγέλουν  ποιήματα που εντόπισαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο σχετικά με τα γεγονότα  στο νησί την περίοδο που μελετάμε.  Αναζητήσαμε  ποιήματα τόσο Κυπρίων όσο και Ελλήνων ποιητών.

 Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετέχουν  σε διάφορα εργαστήρια με βάση τα ενδιαφέροντά τους  ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν ποικιλοτρόπος:

  1. Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Εφαρμόζοντας δημιουργική γραφή οι μαθητές θα συνθέσουν ένα νεωτερικό ποίημα με την ειρήνη και πόσο σημαντικά είναι για τους ανθρώπους.
  2. Εργαστήρι μουσικής: ομάδα μαθητών αναλαμβάνει να το  μελοποιήσει  σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό ΠΕ79.01. Κάνουν πρόβες και προετοιμάζουν το τελικό αποτέλεσμα για παρουσίασή του στους συμμαθητές τους και για ηχογράφηση. Το τραγούδι θα επενδύσει ηχητικά την ταινία που α δημιουργήσει η ομάδα του αντίστοιχου εργαστηρίου.
  3. Εργαστήρι ζωγραφικής: κάποιοι μαθητές αποφασίζουν να αποτυπώσουν μια σκηνή από όσα άκουσαν, είδαν ή φαντάζονται.
  4. Θεατρικό εργαστήρι: άλλοι μαθητές επιλέγουν να δραματοποιήσουν σκηνές (παγωμένες εικόνες) εικόνες γεμάτες δυναμική ενέργεια που για αφετηρία ή ερέθισμα μπορεί να έχουν μια φωτογραφία, ένα στίχο, μια ανάμνηση, ένα γεγονός, ένα συναίσθημα ακόμη και μια άποψη.
  5. Εργαστήρι κατασκευών: δημιουργίες χάρτης, κολλάζ, origami.
  6. Εργαστήρι βιντεοσκόπησης: κάποιοι μαθητές αναλαμβάνουν τη βιντεοσκόπηση των διαδικασιών και επιμελούνται το τελικό αποτέλεσμα του κάθε εργαστήριου

     


Αποτελέσματα / επίδραση

Η όλη διαδικασία αποδείχτηκε εξαιρετικά δημιουργική, ευχάριστη και ενδιαφέρουσα για τους μαθητές που επιδόθηκαν σε διαφορετικές δραστηριότητες, ανέπτυξαν ποικίλες δεξιότητες κι έμαθαν να συνεργάζονται σε έναν κοινό στόχο. Οι ποικίλες δραστηριότητες ενίσχυσαν  την αυτενέργεια των μαθητών, την ανάληψη πρωτοβουλίας και την ενασχόλησή τους βιωματικά πέρα από τα στενά όρια των αναλυτικών Προγραμμάτων.

Είναι ένα  ευέλικτο σενάριο καθώς υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν λιγότερες ή όλες οι δραστηριότητες χωρίς να μειωθεί η αξία του και η αποτελεσματικότητά του.

Η διάχυση του project στο σύνολο των μαθητών του σχολείου θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση στο σχολείο μας και θα ακολουθήσει περαιτέρω διάχυση στην τοπική κοινωνία



Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας όπου υλοποιήθηκε η ηχογράφηση του δικού μας τραγουδιού για την ειρήνη. Συνεργασία με τον Δήμο Σοφάδων για την εκδήλωση παρουσίασης του project μας. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Χαρά Παπαδήμου ΠΕ70 Κατερίνα Ζάχου ΠΕ 79.01 Θώμη Θεοχάρη ΠΕ70 Μάνθος Σταμάτης ΠΕ70 Νάνσυ Οικνόμου ΠΕ11

Στόχος δράσης

Με το παρόν διδακτικό σενάριο επιχειρούμε να προσεγγίσουμε την ιστορία της Κύπρου εστιάζοντας στο 1974, μέσα από την ποίηση, το τραγούδι , τον χορό, τη δραματοποίηση και τη ζωγραφική καθώς και να υπερτονίσουμε τη σπουδαιότητα της ειρήνης των λαών.

Χρόνος δράσης

Για τη συγκεκριμένη διδακτική πρόταση χρειάστηκαν 18 (24) διδακτικές ώρες. Το σενάριο υλοποιείται ταυτόχρονα και παράλληλα από τις διαφορετικές ειδικότητες των εκπαιδευτικών και αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαίες συναντήσεις

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας