Δύο Κόσμοι

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Περιγραφή
(στο επισυναπτόμενο αρχείο 5 μπορείτε να βρείτε την πρακτική μαζί με φωτογραφίες που συνοδεύουν τις δράσεις, στο επισυναπτόμενο αρχείο 1 μπορείτε να βρείτε τα φύλλα εργασίας)
Ταυτότητα Σεναρίου
Πρόκειται για την εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης διδακτικής πρακτικής που συνδιάζει τη βιωματική μάθηση, την τέχνη, την τεχνολογία και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Περιλαμβάνει 11 τουλάχιστον διδακτικές ώρες μέσα στην τάξη που συνοδεύονται από φύλλα εργασίας και οδηγίες προς τον εκπαιδευτικό έτσι ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού σεναρίου και από άλλους εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη πρακτική εμπλέκει την τοπική κοινότητα και οδηγεί σε ένα πλήθος πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης που αφορούν σε εθελοντικές δράσεις σε συνεργασία με φορείς κρατικούς και κοινωνικής ωφέλειας, γειτονικά σχολεία αλλά και σχολεία του εξωτερικού δίνοντας στα παιδιά ένα ισχυρό συναισθηματικό βίωμα, που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.
Γνωστικό αντικείμενο
Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόστηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας κυρίως στην ΣΤ΄ Τάξη Δημοτικού. Οι δράσεις εθελοντισμού απλώθηκαν σε όλα τα τμήματα του σχολείου καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Προφίλ μαθητών
Το συγκεκριμένο σενάριο έχει εφαρμοστεί σε δύο τμήματα Στ΄ τάξης δημοτικού. Ο αριθμός των μαθητών δεν υπερβαίνει τους 20 ανά τμήμα. Οι δράσεις εθελοντισμού και φιλανθρωπίας έχουν γίνει σε συνεργασία με όλα τα τμήματα του σχολείου.
Επίπεδο Γλωσσομάθειας
Α1+
Σκεπτικό του Σεναρίου
Το συγκεκριμένο σενάριο επιδιώκει να προωθήσει τον SDG 1- Μηδενική φτώχεια. Ορμώμενο από την επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στο τεράστιο ζήτημα της φτώχειας, το σχολείο οφείλει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και να τους διαμορφώσει υπεύθυνη στάση ενεργού πολίτη. Καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά στο σχολείο μας αγνοούν τις συνθήκες ζωής και τις δυσκολίες διαβίωσης παιδιών της ηλικίας τους που ζουν σε άλλα σημεία του πλανήτη κρίθηκε απαραίτητο αρχικά να παρουσιαστούν δεδομένα που φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος, στη συνέχεια να δημιουργηθούν διαθεματικές, βιωματικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες οι μικροί μαθητές να αναπτύξουν εν συναίσθηση καθώς θα μπαίνουν στην θέση των ανθρώπων που υποφέρουν εξαιτίας της φτώχειας και, τέλος, να οργανωθούν δράσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος με την ελπίδα να κατανοήσουν ότι ακόμη και μία μικρή πράξη αλληλεγγύης μπορεί να κάνει τη διαφορά και με απώτερο σκοπό την αλλαγή στάση ζωής των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.
Στην πορεία του σεναρίου, οι μαθητές συνεργάζονται και επικοινωνούν. Το σενάριο υποστηρίζει την ανακαλυπτική μάθηση, τη συλλογική δράση, την κοινωνικοποίηση, την αυτονομία και ενισχύει την κριτική και αναλυτική σκέψη, την δημιουργικότητα και την καινοτομία ενώ η χρήση Τ.Π.Ε και η αξιοποίηση αυθεντικών πηγών αυξάνει το ενδιαφέρον των μαθητών και οδηγεί σε ουσιαστικότερα αποτελέσματα.
Τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται λειτουργούν ως μαθησιακό-γνωστικό εργαλείο, ως μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων, ως τεχνολογικό εργαλείο αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο καθώς βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν όχι μόνο ευρύτερη ψηφιακή παιδεία αλλά και να διαμορφώσουν στάσεις και αξίες ώστε να κατανοήσουν το νέο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη σημερινή εποχή.
Αναλυτική περιγραφή
1η και 2η Διδακτική ώρα (Φύλλο εργασίας 1)
1η Δραστηριότητα: Παρουσιάζω με video τον 1o Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης: Μηδενική Φτώχεια
Διάρκεια: 1:30΄
Οι μαθητές παρακολουθούν το βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=T7qiM0quEf4
στην αίθουσα πληροφορικής σε ομάδες και συμπληρώνουν τις ασκήσεις 1 και 2 του φύλλου εργασίας 1. Η εκπαιδευτικός κινείται κυκλικά πάνω από τις ομάδες δρώντας διαμεσολαβητικά. Βεβαιώνεται ότι οι μαθητές κατανοούν την έννοια της απόλυτης φτώχειας, το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη να τερματιστεί. Ελέγχει τις απαντήσεις των ομάδων στο φύλλο εργασίας.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Η δραστηριότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να γνωρίσουν τον 1ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης, να στοχαστούν και να κάνουν μια πρώτη σύγκριση της απόλυτης φτώχειας με τη δική τους πραγματικότητα προσπαθώντας να βρουν κάποιες λύσεις.
Παράλληλα, γίνεται σύνδεση του 1ου στόχου με τους ακόλουθους στόχους: 2ος: Μηδενική Πείνα, 3ος: Καλή υγεία και ευημερία, 8ος: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, 10ος: Λιγότερες ανισότητες, 12: Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, 13: Δράση για το κλίμα.
Οι δύο επόμενες δραστηριότητες εστιάζουν σε δύο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της φτώχειας που είναι η πείνα και η έλλειψη σταθερής και ασφαλούς κατοικίας.
2η Δραστηριότητα: Πείνα - Μια πραγματικότητα δίπλα μας
Οι μαθητές σε ομάδες συμμετέχουν μέσω κινητών συσκευών στην διαδραστική παρουσίαση: https://quizizz.com/print/quiz/656629546b560a332b91beb0?source=worksheet_share Η εκπαιδευτικός προβάλει την παρουσίαση στον διαδραστικό πίνακα συντονίζει και διευκολύνει τη συμμετοχή των ομάδων στην χρήση των κινητών συσκευών και στη συμπλήρωση των δραστηριοτήτων διαμεσολαβώντας όπου απαιτείται για την καλύτερη κατανόηση της γλώσσας.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Η δραστηριότητα συνδέει τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης 1: Μηδενική φτώχεια με τον στόχο 2: Μηδενική πείνα. Η σύνδεση των δύο στόχων κρίνεται αναγκαία διότι οι μαθητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν την βασική συνέπεια της φτώχειας που είναι η πείνα και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια ζωών. Οι μαθητές προσπαθώντας να μαντέψουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα του κουίζ αναλύουν και κατανοούν στατιστικά στοιχεία για την παγκόσμια πείνα και συνειδητοποιούν το εύρος του προβλήματος. Αναμένεται ότι τα δεδομένα θα προκαλέσουν ένα σοκ στους μαθητές που ζώντας σε μία χώρα όπου τα παιδιά απολαμβάνουν μία πληθώρα καταναλωτικών προϊόντων δεν μπορούν να φανταστούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από πείνα στον πλανήτη μας. Η δραστηριότητα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές έτσι ώστε να καταλάβουν την αναγκαιότητα της άμεσης δράσης για την καταπολέμηση του προβλήματος της φτώχειας.
3η Δραστηριότητα: Ας συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Ακολουθεί συζήτηση. Η εκπαιδευτικός καταγράφει τις ιδέες των μαθητών με σκοπό να δημιουργήσει ένα μικρό σχέδιο δράσης.
3η και 4η Διδακτική ώρα (Φύλλο εργασίας 2)
1η Δραστηριότητα: Άστεγοι -Οι φτωχοί της πόλη μας: Ένα μάθημα καλοσύνης
Οι μαθητές σε ομάδες συμμετέχουν μέσω κινητών συσκευών στην διαδραστική παρουσίαση https://np1.nearpod.com/sharePresentation.php?code=f6c746493dc9ddbdb3fea6ca285ea81f-1&oc=user-created&utm_source=link (Για να παρακολουθήσετε την παρουσίαση ως εκπαιδευτικός, ακολουθήστε τον παραπάνω σύνδεσμο, κάντε εγγραφή στην εφαρμογή και κλικ στο Add to my Library. Για τους μαθητές οι οδηγίες είναι διαφορετικές και δίνονται στο φύλλο εργασίας.) Η εκπαιδευτικός προβάλει την παρουσίαση στον διαδραστικό πίνακα και διευκολύνει τη συμμετοχή των ομάδων στην χρήση των κινητών συσκευών και στη συμπλήρωση των δραστηριοτήτων διαμεσολαβώντας όπου απαιτείται για την καλύτερη κατανόηση της γλώσσας. Οι μαθητές γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι άστεγος, τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο σε αυτήν την κατάσταση, τα συναισθήματα που βιώνουν και τον τρόπο ζωής τους.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Σκοπός της δραστηριότητας είναι να ενεργοποιηθούν τα γνωστικά σχήματα των μαθητών μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες και να συνειδητοποιήσουν ότι η φτώχεια βρίσκεται και μέσα στην δική μας πόλη και ότι είναι μία κατάσταση στην οποία θα μπορούσαμε όλοι να βρεθούμε λόγω ατυχών συγκυριών. Η δραστηριότητα αυτή συνδέεται με τον στόχο 1: Μηδενική πείνα διότι η έλλειψη σταθερής και ασφαλούς κατοικίας είναι μία ακόμη από τις βασικές επιπτώσεις της φτώχειας
2η Δραστηριότητα: “Το κλίμα της Φτώχειας”
Οι μαθητές εργάζονται σε μικρές ομάδες μπροστά σε υπολογιστές. Τους ζητείται να παρατηρήσουν την διαδραστική εικόνα https://view.genially.com/6602f5c84dc08d0014b06a14/interactive-image-climate-change, να επιλέξουν τα διαδραστικά στοιχεία διαδοχικά και αφού μελετήσουν τις πληροφορίες που περιέχουν να καταγράψουν τα προβλήματα που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη. Η διαδραστική εικόνα παρουσιάζει το μισό τμήμα του πλανήτη μας πλημμυρισμένο εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων και το άλλο μισό να πλήττεται από πυρκαγιές και πολέμους, προβλήματα τα οποία τα παιδιά αναγνωρίζουν. Η εκπαιδευτικός κινείται κυκλικά πάνω από όλες τις ομάδες και παρακολουθεί την εργασία τους. Διευκολύνει τις ομάδες με τη χρήση των διαδραστικών στοιχείων της εικόνας και διαμεσολαβεί για την κατανόηση της γλώσσας. Στη συνέχεια ζητείται από τους μαθητές να σκεφτούν άλλες αιτίες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. Αναμένεται ότι οι μαθητές θα αναφερθούν στα καυσαέρια των οχημάτων και των εργοστασίων.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Σκοπός της δραστηριότητας είναι να γίνει σύνδεση του στόχου 1: Μηδενική φτώχεια με τον στόχο 13: Δράση για το κλίμα. Η σύνδεση των στόχων μεταξύ τους είναι απαραίτητη για να διαφανεί ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι ανεξάρτητο από τα άλλα και ότι η επίλυση του ενός είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση και των υπολοίπων. Επίσης, η δραστηριότητα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά προβλήματα, ζητήματα προστασίας των δασών και επίλυσης μέσω της διπλωματίας των διαφορών μεταξύ των κρατών για τον οριστικό τερματισμό των πολεμικών συρράξεων.
3η Δραστηριότητα: Ας συζητήσουμε
Ακολουθεί συζήτηση. Η εκπαιδευτικός συντονίζει τη συζήτηση και ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση ιδεών.
Οργανώνεται εθελοντική δράση συλλογής απορριμμάτων τμήματος δάσους που γειτνιάζει σε αθλητικούς χώρους της περιοχής (“Κόκκινο Χωράφι” στο Δήμο Διονύσου) με στόχο την προστασία από πυρκαγιές το επερχόμενο καλοκαίρι.
4η Δραστηριότητα: Ας ζωγραφίσουμε ότι μας άγγιξε σήμερα
Οι μαθητές ζωγραφίζουν ελεύθερα εικόνες που τους ήρθαν στο μυαλό παρακολουθώντας το μάθημα.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Η δημιουργική έκφραση μέσα από την ζωγραφική χαλαρώνει τους μαθητές μετά από ένα μάθημα γεμάτο από δυσάρεστες ανακαλύψεις και τα βοηθά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για τους ανθρώπους που υποφέρουν.
5η Διδακτική ώρα (Φύλλο εργασίας 3)
1η Δραστηριότητα: « Έχω τα πάντα, αλλά νιώθω ότι δεν έχω τίποτα»
Αρχικά, οι μαθητές παρακολουθούν βίντεο που περιέχει ανάγνωση και στίχους ποιήματος που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του μαθήματος από την εκπαιδευτικό με τίτλο “I have got nothing to wear” https://vimeo.com/677791949?share=copy#t=0 . Το ίδιο ποίημα περιέχεται και στο φύλλο εργασίας. Στη συνέχεια, ζητείται από κάθε μαθητή ξεχωριστά να υπογραμμίσει στο ποίημα σκηνές παρόμοιες με τη δική του ζωή και να αναγνωρίσει κοινά συναισθήματα που έχει με τον αφηγητή του ποιήματος.
2η Δραστηριότητα: Ας συζητήσουμε
Ακολουθεί ομαδική συζήτηση Η εκπαιδευτικός συντονίζει τη συζήτηση και ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση ιδεών.
3η Δραστηριότητα: Γεμίζω μία άδεια ντουλάπα για έναν ξένο που με έχει ανάγκη
Ζητείται από τα παιδιά να φέρουν στο επόμενο μάθημα από το σπίτι ρούχα που δεν χρησιμοποιούν πια και να τα τοποθετήσουν σε μια “ντουλάπα ανακύκλωσης” (ένα κουτί που μπορεί να γεμίσει με ρούχα προς δωρεά). Η εκπαιδευτικός συντονίζει και διευκολύνει τη διαδικασία.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Σκοπός αυτών των δύο βιωματικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων είναι οι μαθητές να εμπλακούν ενεργά και να νιώσουν μεγαλύτερη σύνδεση με το θέμα καθώς και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση για τη σημασία της αλληλεγγύης. Επίσης, στόχος είναι οι μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη καθώς αρχίζουν να αναρωτιούνται για τις ανισότητες στον κόσμο και να αναλύσουν την καταναλωτική συμπεριφορά και τις επιπτώσεις της στην φτώχεια.
6η Διδακτική ώρα (Φύλλο εργασίας 4)
1η Δραστηριότητα: “Μια ντουλάπα μεγαλύτερη από σπίτι”
Α)Το μάθημα ξεκινά με τη συλλογή ρούχων. Τα ρούχα που συλλέγονται πακετάρονται και δωρίζονται. Αν υπάρχουν ρούχα που κρίνεται ότι είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση για να δωριστούν ανακυκλώνονται στους κάδους Recycom.
Β)Στη συνέχεια οι μαθητές καλούνται να ζωγραφίσουν την αντίθεση μεταξύ φτώχειας και πλούτου πχ την ντουλάπα ενός πλούσιου παιδιού που είναι μεγαλύτερη από την καλύβα ενός φτωχού παιδιού αλλά και έναν πιο δίκαιο κόσμο π.χ μία κοινότητα όπου όλοι έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Η εκπαιδευτικός κινείται μέσα στην τάξη ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις δημιουργίες των μαθητών.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Η δράση της συλλογής ρούχων στοχεύει στο να μάθει στα παιδιά την αξία της προσφοράς και της ανακύκλωσης αλλά και να αναπτύξει ενεργή στάση απέναντι στη φτώχεια. Συγχρόνως, εμπλουτίζει το μάθημα με πραγματικές εμπειρίες, δημιουργεί ευκαιρίες για εθελοντική δράση και κοινωνική συμμετοχή και αναπτύσσει δεσμούς μεταξύ του σχολείου και της κοινότητας. Ο όγκος των ρούχων που συγκεντρώνεται βοηθά τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι στην πλειοψηφία τους δεν είναι υπεύθυνοι καταναλωτές και να προβληματιστούν για την σχέση ανάμεσα στην υπερκατανάλωση, την καταστροφή του περιβάλλοντος τις οικονομικές ανισότητες και τη φτώχεια. Μέσα από τη ζωγραφική τα παιδιά επικοινωνούν κοινωνικά μηνύματα και νιώθουν το πρόβλημα.
7η και 8η Διδακτική ώρα (Φύλλο εργασίας 5)
1η Δραστηριότητα: Θεατρικό Δρώμενο: ¨Δύο παιδιά, δύο ζωές, μία πραγματικότητα”
Μοιράζονται στα παιδιά μικροί θεατρικοί διάλογοι στους οποίους θα παίξουν τον ρόλο παιδιών από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο και συγκεκριμένα ενός παιδιού που ζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα και ενός παιδιού από μια χώρα της Ασίας με ακραία φτώχεια. Οι διάλογοι περιγράφουν τα φρικτά προβλήματα του φτωχού παιδιού και τα ασήμαντα προβλήματα του πλούσιου παιδιού που όμως στο μυαλό του φαντάζουν πολύ σημαντικά. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα αλλάξουν ρόλους έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μπουν στη θέση του πλούσιου και του φτωχού παιδιού. Η εκπαιδευτικός φροντίζει να περάσουν και από τους δύο ρόλους όλοι οι μαθητές, υποστηρίζει τις προσπάθειες των μαθητών να δραματοποιήσουν τους διαλόγους και συντονίζει τη διαδικασία. ( Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από τις δραματοποιήσεις https://vimeo.com/678862032 )
2η Δραστηριότητα: Αναλαμβάνουμε εθελοντικές δράσεις!
Η εκπαιδευτικός οργανώνει:
(Myschool emails με τα οποία η διεύθυνση του σχολείου προσκαλεί τον σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων σε εθελοντική προσφορά τροφίμων στο «Χαμόγελο του Παιδιού» σε Ιερά Μονή του Πολυδενδρίου ανταποκρινόμενη σε κάλεσμά της με τίτλο: «Ετοιμάζουμε μικρές αποστολές αγάπης».
https://ekdoseisxrysopigi.blogspot.com/2025/03/blog-post_13.html?m=1
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριοτήτων
Στόχος είναι οι μαθητές να αποκτήσουν ένα ισχυρό συναισθηματικό βίωμα. Μέσα από το θεατρικό δρώμενο οι μαθητές αναμένεται να αποκτήσουν εν συναίσθηση, καθώς θα βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του φτωχού παιδιού, και να εκφραστούν δημιουργικά. Οι μαθητές μαθαίνουν να εκτιμούν τα αγαθά που έχουν και προσπαθούν να σκεφτούν λύσεις για την επίλυση του προβλήματος όπως η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για ανθρώπους που τα χρειάζονται. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται το πνεύμα του εθελοντισμού. Η δράση “Ημέρα χωρίς Κατανάλωση στοχεύει να διδάξει στους μαθητές να μάθουν να αξιολογούν τις αγοραστικές τους συνήθειες και να αναλογιστούν πως δεν έχουν όλοι την ίδια οικονομική δυνατότητα με απώτερο σκοπό τη δημιουργία εν συναίσθησης και υπεύθυνης κατανάλωσης.
9η Διδακτική ώρα (Φύλλο εργασίας 6)
1η Δραστηριότητα: Συνεργασία με σχολείο του εξωτερικού: ανταλλαγή επιστολών
Στα πλαίσια συνεργασίας του σχολείου μας μέσω του προγράμματος Erasmus: Job Shadowing με το εκπαιδευτικό ίδρυμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης CEIP Miguel de Cervantes Saavedra https://welovenglishincervanteschool.blogspot.com/2025/03/consorcio-erasmus-traiblazing-learning.html από την Ισπανία μαθητές και εκπαιδευτικοί ανταλλάσσουν απόψεις. Οι μαθητές κάνουν παραγωγή γραπτού λόγου γράφοντας επιστολές για το πως βλέπουν το πρόβλημα της φτώχειας στην πατρίδα τους. Οι επιστολές μεταφέρονται προς και από το σχολείο της Ισπανίας από την εκπαιδευτικό που κάνει Job Shadowing στο σχολείο μας.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Σκοπός της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα της φτώχειας είναι παγκόσμιο και ότι απασχολεί και τις χώρες εκείνες που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από τη δική μας. Η επικοινωνία με μαθητές από σχολείο του εξωτερικού καλλιεργεί την αίσθηση κοινής ευθύνης, ενισχύει την ανάπτυξη της συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη, προωθεί τη διαπολιτισμική συνεργασία και διευκολύνει την ανταλλαγή εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και καινοτόμων πρακτικών. Τέλος, η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών διαφορετικών σχολείων αναπτύσσει ατμόσφαιρα μεγαλύτερου ενδιαφέροντος γενικότερα για το μάθημα και κινητοποιεί τους μαθητές.
10η και 11η Διδακτική ώρα (Φύλλο εργασίας 7)
1η Δραστηριότητα: Δημιουργία βίντεο: “Έχουμε ένα όνειρο”
Η τάξη δημιουργεί ομαδικά ένα χαρούμενο βίντεο με την ψηφιακή εφαρμογή https://www.powtoon.com . Χρησιμοποιείται ο λογαριασμός που διαθέτει η εκπαιδευτικός στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Οι μαθητές σαν τάξη επιλέγουν γραφικά, μουσική επένδυση και προτείνουν απλές φράσεις - μηνύματα για να συμπεριληφθούν στο βίντεο, χρησιμοποιώντας ψηφιακό λεξικό για να καλύψουν γλωσσικά κενά. Οι μαθητές παρακολουθούν από τον διαδραστικό πίνακα και μαθαίνουν πώς να δημιουργούν βίντεο καθώς οι ίδιοι δεν έχουν εξοικίωση ακόμη με τη χρήση τέτοιων εφαρμογών λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Το τελικό προϊόν της ομαδικής εργασίας βρίσκεται στον σύνδεσμο Watch my Powtoon: No Poverty Το βίντεο τελειώνει με τη φράση : Fight Poverty Not the Poor. Η εκπαιδευτικός εξηγεί ακριβώς τι κάνει καθώς δημιουργεί το βίντεο, ενθαρρύνει τους μαθητές να γράψουν μηνύματα για το βίντεο και διαμεσολαβεί με τη ορθή χρήση της αγγλικής γλώσσας.
Στόχοι και Αποτελέσματα δραστηριότητας
Η δραστηριότητα στοχεύει στη δημιουργία μιας ανάλαφρης ατμόσφαιρας στο τελευταίο δίωρο του εκπαιδευτικού σεναρίου και μίας αισιόδοξης διάθεσης που θα δώσει ελπίδα στους μαθητές και θα τους κάνει να πιστέψουν ότι όλοι μαζί με συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Παράλληλα, η δραστηριότητα προωθεί τις ψηφιακές ικανότητες των μαθητών, τη δημιουργικότητα και την καλαισθησία τους καθώς και το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα.
Αξιολόγηση και αντίκτυπος σεναρίου
Ο εκπαιδευτικός πραγματοποιεί εναλλακτική, ατομική, διαμορφωτική αξιολόγηση των μαθητών με φόρμα αυτό-αξιολόγησης τύπου Exit Ticket την οποία δίνει ο μαθητής στον εκπαιδευτικό στο τέλος του μαθήματος για να δείξει τι έμαθε στο συγκεκριμένο μάθημα (Παράρτημα Ι).
Τέλος, πραγματοποιείται εναλλακτική ομαδική, τελική αξιολόγηση με φόρμα αυτο-αξιολόγησης τύπου PMI (Plus, Minus, Improve) η οποία προσδιορίζει τα υπέρ, τα κατά και τα σημεία που χρήζουν βελτίωση στην εργασία των ομάδων. (Παράρτημα ΙΙ)
Σημείωση: Σε μελλοντική χρήση του σεναρίου, οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν στο επίπεδο της τάξης και τις ανάγκες των μαθητών.
Φύλλο Εργασίας 1
Α/
Θα παρακολουθήσετε σε ομάδες το videο https://www.youtube.com/watch?v=T7qiM0quEf4 στον υπολογιστή σας
και θα συμπληρώσετε τα ακόλουθα:
Δήλωση |
Σωστό ✔ |
Λάθος ❌ |
Η φτώχεια αφορά μόνο τις φτωχές χώρες. |
|
|
Οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αυξήσουν τη φτώχεια. |
|
|
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση. |
|
|
Μια μικρή βοήθεια από τις πλουσιότερες χώρες μπορεί να εξαλείψει την ακραία φτώχεια. |
|
|
Β/
θα παρακολουθήσετε σε ομάδες μία παρουσίαση κουίζ στον διαδραστικό πίνακα και θα πάρετε μέρος σε ένα παιχνίδι γνώσεων. Η ομάδα με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις θα ανακηρυχθεί νικητής. Θα πληκτρολογήσετε στην κινητή σας συσκευή τη διεύθυνση joinmyquiz.com . Στη συνέχεια, θα πληκτρολογήσετε τον κωδικό που βλέπετε στον πίνακα και θα κάνετε κλικ στο join. Στο επόμενο πεδίο που θα ανοίξει θα γράψετε το όνομα της ομάδας σας και θα κάνετε κλικ στο start. Τότε θα δείτε το όνομά σας στον πίνακα. Όταν όλες οι ομάδες συνδεθούν και δείτε τα ονόματά τους στον πίνακα, η δασκάλα σας θα δώσει το σύνθημα της εκκίνησης. Καλή επιτυχία!
Γ/
Ας συζητήσουμε!
Φύλλο Εργασίας 2
Α/
θα παρακολουθήσετε σε ομάδες μία παρουσίαση κουίζ στον διαδραστικό πίνακα και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη της κινητής σας συσκευής. Αρχικά, θα πληκτρολογήσετε στην κινητή σας συσκευή τη διεύθυνση join.nearpod.com . Στη συνέχεια, στο πεδίο enter lesson code θα πληκτρολογήσετε τον κωδικό που βλέπετε στον πίνακα και θα κάνετε κλικ στο μπλε πεδίο join lesson. Στο επόμενο πεδίο που εμφανίζεται Full Name γράφετε το όνομα της ομάδας σας και στο πεδίο που βρίσκεται ακριβώς από κάτω optional Nickname μπορείτε να γράψετε ένα παρατσούκλι. Μετά κάνετε κλικ στο πεδίο join lesson. Στις διαφάνειες που ακολουθούν, ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνονται κάθε φορά στην οθόνη του κινητού σας. Οι απαντήσεις που θα δίνετε, θα εμφανίζονται και στον διαδραστικό πίνακα.
Β/
Πληκτρολογήστε τον σύνδεσμο https://view.genially.com/6602f5c84dc08d0014b06a14/interactive-image-climate-change
Παρατηρήστε την εικόνα και κάντε κλικ σε όλα τα διαδραστικά στοιχεία που βλέπετε να αναβοσβήνουν.
1.Ποιες αιτίες της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζονται στην εικόνα; Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιες ακόμη;
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Γ/
Ας συζητήσουμε
1.Γιατί υπάρχουν άστεγοι στις πόλεις; Τί συναισθήματα σας προκαλεί η κατάσταση αυτή?
Δ/
Ας ζωγραφίσουμε ότι μας άγγιξε σήμερα
Φύλλο Εργασίας 3
Α/
1.Θα παρακολουθήσεις ένα βίντεο στο οποίο ένα κορίτσι στην ηλικία σου διαβάζει το ποίημα που μπορείς να βρεις παρακάτω. Στη συνέχεια, θα διαβάσεις το ποίημα και θα υπογραμμίσεις:
a)Σκηνές παρόμοιες με τη δική σου ζωή
b)Κοινά συναισθήματα που έχεις με την αφηγήτρια του ποιήματος
I’ve got nothing to wear
(στίχοι: Αγγελική Δαφνή)
Need alone to relax.
Find time to browse at last.
Clothing lists are joyfully vast.
Online shopping is a must.
Need to hang out with friends.
Who can think of something best?
Window shopping just to rest.
Malls relieve from everyday stress.
Reading TicToc posts for fun.
Clothing ads keep popping up.
There’s my unique favourite brand.
and …. Good Lord.. a hoodie must-have.
This vest was bought only last month.
Now already old stuff.
Need to get rid of that.
Add a trendy scarf to cart!
There’re stores that are so cheap.
Shopping more I can’t resist.
I am always in need.
of a pretty little thing.
Some say that less is more.
but I feel I want them all.
Maybe I am not right
It’s a feeling I can’t fight.
Browse online and visit malls.
are the things I enjoy the most.
Not looking like a star.
is a feeling I can’t stand.
My wardrobe has no space spare.
Heaps of clothes are everywhere.
Yet, there’s nothing to wear.
It’s a feeling I can’t bear
Β/
Ας συζητήσουμε
1.Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν έχουν αρκετά ενώ έχουν πολλά;
2.Πώς η υπερκατανάλωση σχετίζεται με τη φτώχεια;
Γ/
Γεμίζω μία άδεια ντουλάπα για έναν ξένο που με έχει ανάγκη
Στο επόμενο μάθημα να φέρετε μαζί σας ένα ρούχο που δεν χρειάζεστε πια. Όλα τα ρούχα που θα μαζευτούν θα γεμίσουν τις άδειες ντουλάπες ανθρώπων που μας χρειάζονται. Η προσφορά σας θα κάνει χαρούμενους και τους ανθρώπους που θα λάβουν τα ρούχα αλλά και εσάς που θα τα δωρίσετε.
Φύλλο Εργασίας 4
1.Τοποθετήστε τα ρούχα που φέρατε από το σπίτι για να τα δωρίσετε σε έναν συνάνθρωπό μας που τα χρειάζεται, μέσα στο ειδικό κουτί-ντουλάπα. Μόλις τελειώσουμε τη συγκέντρωση των ρούχων τα πακετάρουμε! Αν κάποιο ρούχο είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση το κρατάμε για να το ανακυκλώσουμε σε κάδο Recycom.
2.Ώρα για ζωγραφική!
Πώς φαντάζεστε τη διαφορά πλούτου και φτώχειας;
Πώς φαντάζεστε έναν πιο δίκαιο κόσμο;
Φύλλο Εργασίας 5
Α/
Ώρα για Θέατρο!
Θα αναπαραστήσετε τους παρακάτω διαλόγους παίζοντας τον ρόλο ενός πλούσιου παιδιού από την Ευρώπη (R= rich πλούσιο παιδί) και ενός φτωχού παιδιού από την Ασία. (P=poor φτωχό παιδί).
Θα παίξετε όλοι και τους δύο ρόλους. Για τον λόγο αυτό θα σας μοιραστεί ένα φύλλο χαρτί Α4 στο οποίο θα υπάρχει ένας πίνακας . Σε αυτόν τον πίνακα θα γράψετε όλοι με τη σειρά το όνομα σας και δίπλα τους αριθμούς του διαλόγου που θα δραματοποιήσετε ως πλούσιο και στη συνέχεια ως φτωχό παιδί. Διαβάστε πρώτα τους διαλόγους και στη συνέχεια α σας μοιραστεί το χαρτί Α4 με τον πίνακα
Όνομα Μαθητή |
Αριθμός διαλόγου που θα παίξω το πλούσιο παιδί |
Αριθμός διαλόγου που θα παίξω το φτωχό παιδί |
1. |
|
|
2. |
|
|
3. |
|
|
...... |
|
|
Dialogue 1
R: What a horrible day!
P: What a horrible day!
R: My teacher said I don’t study enough.
P: My boss said I don’t work enough.
R: Studying is so boring!
P: Working is so hard!
R: I want to play video games and watch TV.
P: I want to rest and play.
Dialogue 2
R: Mum! Is dinner ready?
P: Mum! Have we got anything to eat?
R’s mum: Meat balls with rice and apple pie!
R: Yuk! I want to order from the fast food now!
P’s mum: We’ve got some rice….
P: Really? That’s great.
Dialogue 3
R: I feel so miserable. I have to study and I can’t order fast food.
P: I feel so miserable. I have to go back to work and I’m still so hungry.
R: Isn’t there a place on earth there is no school?
P: I wish I could go to school.
Dialogue 4
R: There’s a cool party and I’ve got nothing to wear.
P: It’s raining again and Ι’ve got nothing to wear.
R: I have to go shopping again.
P: There’s a plastic bag. I’ll put it on my head and shoulders to protect me from the rain.
Dialogue 5
P: Hi! I’m Ahmed.
R: Hi! I’m John.
P: Why are you sad?
R: Well, I have to study, I can’t order fast food and I have nothing to wear to a party. Isn’t it awful?
P: Oh! is it?
R: You are sad too. Why?
P: I’m hungry and I’ve got nothing to wear when it rains.
R: Oh! That’s really awful ! What about school?
P: I don’t go to school.
R: Lucky you!!! You’ve got a lot of free time!
P: No, I don’t have any free time. I have to work all day.
R: In my country, children don’t work.
P: In my country, children don’t go to school.
Dialogue 6
R: What do you have to do at work?
P: I sew clothes.
R: Do you sew clothes like the ones I’ve got in my wardrobe?
P: Is this your wardrobe? My house is smaller than your wardrobe.
Dialogue 7
R: How is it possible to sew clothes and not to have anything to wear?
P: Is it possible to have a wardrobe bigger than my house and not to have anything to wear?
R: Why do you have to work? Why don’t you go to school?
P: Why do you feel miserable when you’ve got plenty to eat, free time and so many pretty things?
R: You’re right! My life isn’t miserable!… but yours is!
P: I can’t do anything about it. can you help me?
R: Well, actually I think I can!!
Β/
1.Αναλαμβάνουμε εθελοντικές δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων για 1. Τον σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού» και την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής η οποία θα τα διοχετεύσει σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.
Κρατάμε «Ημερολόγιο Κατανάλωσης» σε περίπτωση που αποφασίσουμε να ψωνίσουμε και καταγράφουμε τί ψωνίσαμε. Τελικά, είχαμε ανάγκη αυτό που ψωνίσαμε;
Φύλλο Εργασίας 6
Στέλνω ένα γράμμα στους ευρωπαίους συμμαθητές μου από το Ισπανικό σχολείο CEIP Miguel de Cervantes Saavedra.
Τους γράφω για να τους ενημερώσω για τη φτώχεια στην πατρίδα μου.
Διαβάζω τα δικά τους γράμματα μέσα στην τάξη.
Φύλλο Εργασίας 7
Θα συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία αισιόδοξη παρουσίαση σε μορφή βίντεο με τίτλο: “We have a dream”. Για τη δημιουργία του βίντεο θα χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή https://www.powtoon.com . θα παρακολουθήσετε τα βήματα δημιουργίας του βίντεο στον διαδραστικό πίνακα. Προσοχή! Η βοήθειά σας είναι απαραίτητη για να διαλέξουμε εικόνες και μουσική που θα συνοδέψουν το κείμενο του βίντεο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεξικό https://www.wordreference.com/engr/ για να βρείτε το κατάλληλο λεξιλόγιο για τα μηνύματα αλληλεγγύης και δράσης που θα περιλαμβάνει το κείμενο του βίντεο.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Ticket Exit |
|
Name:……………………………………………Date:…………………
How do you feel about your learning today?
I’m feeling I did quite I need
good well some help
TWO THINGS I LEARNED IN TODAY’S LESSON 1. 2. |
ONE QUESTION ABOUT TODAY’S LESSON
|
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
PMI GROUP WORK REFLECTION |
FEELING How do we feel about our results ?
|
Star Rating
How successful were we in achieving our desired results?
Plus What were our strenghts! In which areas were we most successful?
|
Minus What were our weaknesses? In which areas were we least successful?
|
Improve What are some specific strategies or activities we can undertake to improve particular skills ?
|
Οι μαθητές αναμένεται:
α. σε σχέση με τη μαθησιακή διαδικασία και τις γνώσεις για τον κόσμο ότι θα:
1.αναγνωρίσουν τις διαφορές ανάμεσα στη σχετική και την απόλυτη φτώχεια σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη,
2.εξοικειωθούν με την ερμηνεία στατιστικών,
3.εξοικειωθούν με διαδικτυακά περιβάλλοντα συνεργασίας,
4.ενισχύσουν τις ικανότητες τους στην χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακών πόρων,
6.αξιοποιήσουν τα βιώματα τους και θα αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη για τις κοινωνικές ανισότητες,
7.θα καλλιεργήσουν την υπευθυνότητά τους αναζητώντας τρόπους με τους οποίους μπορούν να καταπολεμήσουν τη φτώχεια,
8.θα συνειδητοποιήσουν πώς η μαζική παραγωγή προϊόντων επηρεάζει τους εργαζόμενους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και θα αποκτήσουν επίγνωση της υπεύθυνης κατανάλωσης.
β. σε σχέση με την κοινωνική ευαισθητοποίηση ότι θα :
1.αναπτύξουν εν συναίσθηση για ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές οικονομικές συνθήκες
2.αναπτύξουν ενεργή στάση απέναντι στο θέμα της φτώχειας,
3.ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν στα κοινά ως ενεργοί πολίτες μέσα από δράσεις για την ευημερία της κοινότητας,
γ. σε σχέση με την δημιουργική έκφραση ότι θα:
1.καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα και την καλαισθησία τους μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες,
2.εκφράσουν τις ιδέες τους μέσα από τη δημιουργία βίντεο,
3.εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους μέσα από τη ζωγραφική και την ανταλλαγή απόψεων με μαθητές από σχολείο του εξωτερικού,
4.θα αναπτύξουν εν συναίσθηση και κοινωνική συνείδηση μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.
Σε σχέση με τις συνεργασίες και τις σχολικές δράσεις αναμένεται ότι:
1.το μάθημα θα εμπλουτιστεί με πραγματικές εμπειρίες και γνώσεις,
2.θα ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των οικογενειών τους,
3.θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για εθελοντική δράση και κοινωνική συμμετοχή,
4.θα αναπτυχθούν δεσμοί ανάμεσα στο σχολείο και την κοινωνία
1.Χαμόγελο του Παιδιού (Συγκεντρώνονται συγκεκριμένα τρόφιμα- όπως μας κοινοποιήθηκαν - τα οποία θα διατεθούν πριν το Πάσχα 2025)
4.Όμορα σχολεία (συμμετοχή σε δραστηριότητες σποράς και φυτέματος λουλουδιών και φυτών στο σχολείο αλλά και σε περιοχές του δήμου μας που έχουν κριθεί αναδασωτέες.)
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]