menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Τρικάλων

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Δώρα Ζωής

Δώρα Ζωής
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Τρικάλων

ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Διευθυντής Σχολείου

Παπανικολάου Σωτηρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η αφορμή για τις δράσεις μας  δόθηκε μετά από μια συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τον εθελοντισμό, την προσφορά στο συνάνθρωπο, στο περιβάλλον και στην κοινωνία γενικότερα. Έτσι γεννήθηκαν δύο ιδέες.

Αρχικά ξεκίνησε μια δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πραγματοποίησης εθελοντικής αιμοδοσίας. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την εθελοντική αιμοδοσία και για τη σημασία που έχει η προσφορά αίματος στο συνάνθρωπο. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας στο σχολείο μας. Δημιουργήσαμε την αφίσα ώστε να ενημερώσουμε όσους περισσότερους εθελοντές επιθυμούσαν να δώσουν αίμα και τα παιδιά ενημέρωσαν τους γονείς τους  για τη δράση που ξεκινούσε στο σχολείο μας, για τη σημαντικότητα της αιμοδοσίας και τους παρότρυναν να συμμετάσχουν στη δράση μας.

Η αιμοδοσία έλαβε χώρα στο σχολείο μας από εξειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου Τρικάλων. Τα παιδιά παρακολούθησαν πώς γίνεται η συλλογή του αίματος εισερχόμενα για λίγο στο χώρο της αιμοληψίας, έκαναν ερωτήσεις και έλυσαν πολλές από τις απορίες και τους φόβους τους. Εκεί βλέποντας τους εκπαιδευτικούς τους, τους γονείς τους αλλά και άλλους ανθρώπους να προσφέρουν αίμα κατάλαβαν τι σημαίνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά και βάλαμε όλοι μαζί ένα λιθαράκι για ένα μέλλον με ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που προσφέρουν στην κοινωνία.

Η δεύτερη ιδέα είχε να κάνει με την προσφορά στο περιβάλλον. Το σχολείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, κατά τις ημερομηνίες 21/11/2022 έως 25/11/2022, με μια δράση που συνδύαζε το τρίπτυχο “Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση” και την ελληνική παράδοση. Τα παλιά ρούχα μαθητών και καθηγητών έφυγαν  από τις ντουλάπες, άλλαξαν  μορφή και μεταφέρθηκαν στο πάτωμα, ως μια πολύχρωμη,  παραδοσιακή κουρελού! Αρχικά έγινε ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για τον αντίκτυπο της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας στο περιβάλλον και την έννοια των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Στη συνέχεια επεξηγήθηκαν τα  επιμέρους στάδια της δράσης και έγινε συλλογή παλιών ρούχων. Πρώτα μεταποιήσαμε τα παλιά ρούχα σε κουρέλια, κατόπιν φτιάξαμε το δικό μας αυτοσχέδιο αργαλειό με κόντρα πλακέ, καρφάκια και σχοινί και ξεκινήσαμε την ύφανση της κουρελούς στο χέρι! Κι επειδή η ανταπόκριση όλων στη συλλογή παλιών ρούχων ήταν μεγάλη, καταφέραμε και φτιάξαμε επίσης και μια τσάντα υφαντή και στέκες για τα κορίτσια με τα κουρελάκια που απομείνανε.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα της δράσης αιμοδοσίας ήταν να συλλέξουμε 12 φιάλες αίμα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να κερδίσουμε νέους αιμοδότες, αφού προσήλθαν και άνθρωποι που έδιναν αίμα για πρώτη φορά και να κερδίσουμε και μελλοντικούς αιμοδότες αφού αρκετοί από τους μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν αιμοδότες στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα της δράσης του αργαλειού ήταν να υφάνουμε μια κουρελού-ταπάκι, μία τσάντα και κάποιες στέκες, να μάθουν τα παιδιά την παλιά τέχνη της ύφανσης σε αυτοσχέδιο αργαλειό, να αντιληφθούν πως μπορούμε να ξαναδώσουμε ζωή σε κάτι παλιό και να το ξαναχρησιμοποιήσουμε ως κάτι άλλο και τέλος να συνεργαστούν όλα τα παιδιά του σχολείου με όλους τους εκπαιδευτικούς.



Συνεργασίες

Για να υλοποιηθεί η δράση αιμοδοσίας υπήρξε συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και με το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου Τρικάλων.

Για την δράση του αργαλειού συνεργάστηκαν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των γονέων στη συλλογή των ρούχων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κοπάνου Κατερίνα, Δρόσου Μαρία, Θεοδώρου Βασιλική, Γκαγκανιάρα Αγγελική, Διακοσταμάτη Εύα, Μπλαντή Αγγελική, Νάτα Αθανασία, Τσιαβέα Φωτεινή, Σπανού Χρύσα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δημιουργία αφίσας

Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και στα social media

Ενημέρωση των γονέων από τους μαθητές μέσω πρόσκλησης και υπεύθυνης δήλωσης.


Στόχος δράσης

Στόχος της δράσης είναι να αντιληφθούν οι μαθητές την έννοια της προσφοράς στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον και στο κοινωνικό σύνολο. Να κατανοήσουν ότι με μικρές και απλές πράξεις μπορούν να χαρίσουν το πιο πολύτιμο δώρο σε έναν άνθρωπο, το δώρο της ΖΩΗΣ.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Η δράση της αιμοδοσίας απευθύνεται σε όλους. Η δράση του αργαλειού απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Χρόνος δράσης

Από 01 έως 27 Νοεμβρίου 2023

Τόπος Δράσης

ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Τρικάλων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 10



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας