menu

Σύνδεση | Εγγραφή

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Δράσεις ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, συνεργατικό αφιέρωμα στην μνήμη του συνθέτη Νότη Μαυρουδή.

Δράσεις ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, συνεργατικό αφιέρωμα στην μνήμη του συνθέτη Νότη Μαυρουδή.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο που λειτουργεί εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου στο οποίο συστεγάζονται και δύο Ν/γεία (6ο & 26ο Ν/γείο Βόλου). Στο Δημοτικό Σχολείο φοιτούν 280 μαθητές/-τριες. Για περισσοτερες πληροφορίες σχετικά με το σχολείο και τις εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσει μπορείτε να ανατρέξετε στο ιστολόγιο: https://blogs.sch.gr/13dimvol/


Διευθυντής Σχολείου

ΠΑΡΙΣΗΣ ΠΑΠΑIΩΑΝΝΟΥ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στην ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το περιβάλλον της τάξης. Πρέπει να υφίστανται συνθήκες διαπροσωπικών σχέσεων και συνεργατικότητας ατόμου και ομάδας.

Στη συνεργατικότητα σημαντικοί παράγοντες είναι η αλληλεπίδραση, η χαρά, η εμπιστοσύνη, ο ελεγχόμενος αυθορμητισμός, η φαντασία, η δημιουργικότητα, και η διάδραση.

Με βάση τις παραπάνω θέσεις οι μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και τα νήπια του 26ου Νγείου Βόλου συνεργάστηκαν από κοινού σε μια βιωματική δράση αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη Νότη Μαυρουδή. 

Στόχος της συνεργασίας ήταν η ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. 

Έτσι οι μαθητές/-τριες του δημοτικού σχολείου ντύθηκαν δάσκαλοι/-ες κατέβηκαν στο Νηπιαγωγείο, συζήτησαν για το έργο του συνθέτη, τραγούδησαν και πραγματοποίησαν διδακτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με τα νήπια.

Το αποτέλεσμα της δράσης συνοψίζεται σε δύο ψηφιακά βίντεο από τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου και τα δύο τμήματα της Δ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου.  


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα της δράσης ανταποκρίθηκαν στις αρχικές προσδοκίες των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών. Οι μεγαλύτεροι μαθητές σχεδίασαν και οργάνωσαν τη δράση ανταλλάσσοντας απόψεις, θέτοντας προτάσεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, σχεδιάζοντας και οργανώνοντας επιμέρους δραστηριότητες, αφού οι ίδιοι θα είχαν κατά την υλοποίηση τον ρόλο του δασκάλου. Κατά την εφαρμογή ήταν υποστηρικτικοί και πρόσφεραν βοήθεια κάθε φορά που χρειαζόταν στους μικρότερους μαθητές. Καλλιεργήθηκε έτσι η ενσυναίσθηση και η υπευθυνότητα, δεξιότητες απαραίτητες στη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Για τους μικρότερους μαθητές ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού έβλεπαν σαν δασκάλους τους μεγαλύτερα παιδιά, που τους πρόσφερε χαρά, ασφάλεια και ενθουσιασμό. Η αρχική μας προσδοκία επαληθεύτηκε, αφού πρωταγωνίστησε σε όλα τα στάδια της δράσης η αρμονική συνύπαρξη των μαθητών σ΄ ένα περιβάλλον φιλικό και συνεργατικό. Έγινε κατανοητό στους μαθητές ότι στο σχολείο είναι πρωταρχικό να συνυπάρχουμε μικροί και μεγάλοι μέσα σ΄ ένα κλίμα συνεργατικότητας, σεβασμού, και αλληλοϋποστήριξης. Η δημιουργία του τελικού προϊόντος της δράσης έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθεί και η ευρύτερη σχολική κοινότητα την αξία της αρμονικής συνύπαρξης όλων των μαθητών, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Τα αποτελέσματα της δράσης ανταποκρίθηκαν στις αρχικές προσδοκίες των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές σχεδίασαν και οργάνωσαν τη δράση ανταλλάσσοντας απόψεις, θέτοντας προτάσεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, σχεδιάζοντας και οργανώνοντας επιμέρους δραστηριότητες, αφού οι ίδιοι θα είχαν κατά την υλοποίηση τον ρόλο του δασκάλου. Κατά την εφαρμογή ήταν υποστηρικτικοί και πρόσφεραν βοήθεια κάθε φορά που χρειαζόταν στους μικρότερους μαθητές. Καλλιεργήθηκε έτσι η ενσυναίσθηση και η υπευθυνότητα, δεξιότητες απαραίτητες στη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών.

Για τους μικρότερους μαθητές-νήπια ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού έβλεπαν σαν δασκάλους τους μεγαλύτερα παιδιά, που τους πρόσφερε χαρά, ασφάλεια και ενθουσιασμό. Η αρχική μας προσδοκία επαληθεύτηκε, αφού πρωταγωνίστησε σε όλα τα στάδια της δράσης η αρμονική συνύπαρξη των μαθητών σ΄ ένα περιβάλλον φιλικό και συνεργατικό. Έγινε κατανοητό στους μαθητές ότι στο σχολείο είναι πρωταρχικό να συνυπάρχουμε μικροί και μεγάλοι μέσα σ΄ ένα κλίμα συνεργατικότητας, σεβασμού, και αλληλοϋποστήριξης.

Η δημιουργία του τελικού προϊόντος της δράσης έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθεί και η ευρύτερη σχολική κοινότητα την αξία της αρμονικής συνύπαρξης όλων των μαθητών, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.



Συνεργασίες

26/ΝΗΓΕΙΟ ΒΟΛΟΥ με το 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αγγελάκη Χριστίνα ΠΕ60, Σίμου Ρίτσα ΠΕ60, Διανέλου Γλυκερία ΠΕ60, Τσαλαβρέτα Ευαγγελία ΠΕ70, Τσακνάκη Ζωή, Ναούμ Ευδοκία ΠΕ 79.01

Στόχος δράσης

Συνεργασία, ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο. Βασικός στόχος: Να συνεργαστούμε και να πραγματοποιήσουμε από κοινού ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Νότη Μαυρουδή Επιμέρους στόχοι 1. Να υποστηρίξουμε την είσοδο και προσαρμογή των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο προετοιμάζοντάς τα συστηματικά, συνολικά και οργανωμένα μέσα από πολλαπλά ερεθίσματα. 2. Να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια στη μάθηση και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων 3. Να εξοικειωθούν τα νήπια με το περιβάλλον του Δημοτικού Σχολείου και τις εκπαιδευτικές μεθόδους και δραστηριότητές του. 4. Να αναπτυχθεί συνεχής συνεργασία μεταξύ δασκάλων και νηπιαγωγών με την ανταλλαγή εμπειριών και με τον από κοινού σχεδιασμό δραστηριοτήτων.

Χρόνος δράσης

2 εβδομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας