menu

Σύνδεση | Εγγραφή

7ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

7ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας

Το 7ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας λειτούργησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο 2011 αρχικά με ένα τμήμα και έκτοτε έως σήμερα λειτουργεί ως διθέσιο ολοήμερο σχολείο. Βρίσκεται στην υπέροχη περιοχή της Βραυρώνας, στο ύψος της 7ης στάσης και απέχει 400 περίπου μέτρα από τη θάλασσα και τον Ιερό ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Βασικό μέλημα των εκπαιδευτικών του σχολείου αποτελεί η ασφάλεια και η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων που προάγουν τη συνεργασία των μεταξύ μαθητών-γονέων-κοινωνίας και σχολείων, την κοινωνική ευαισθησία και ενισχύουν την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι εκπαιδευτικοί του άρτια εκπαιδευτικά καταρτισμένοι με πλούσια εμπειρία και μεταπτυχιακές σπουδές, αξιοποιούν τις γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτουν στον τομέα της τεχνολογίας, της λογοτεχνίας και της μουσικής προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας γενικότερα. Σύνθημα όλων αποτελεί η φράση “όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε”


Διευθυντής Σχολείου

Ζερβάκης Δημήτριος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές μέσα από κατάλληλο εποπτικό υλικό, φωτογραφίες, παρουσιάσεις και βίντεο από το διαδίκτυο, προβληματίστηκαν και συζήτησαν σχετικά με το πρόβλημα της σπατάλης της τροφής. Μέσα από εικόνες  και γραφήματα κατανόησαν ότι μία μεγάλη ποσότητα τροφής πετιέται, τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη μας δυσκολεύονται να έχουν φαγητό. Παράλληλα παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και φωτογραφικό υλικό που τους βοήθησαν να συνειδητοποιήσουν τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του θέματος (μείωση πόρων, κλιματική αλλαγή). Προβληματίστηκαν αφού κατάλαβαν πόσο σοβαρό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα και πρότειναν λύσεις. Έφτιαξαν αφίσες αλλά και ένα ψηφιακό βιβλίο προκειμένου να ενημερώσουν τους γονείς τους και την ευρύτερη κοινότητα σχετικά με το πρόβλημα και τις λύσεις του. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες αντιλήφθηκαν στην πράξη την αξία της τροφής μας και το πόσο σημαντικό είναι να μην τη σπαταλάμε. Άρχισαν να καταγράφουν τη σπατάλη της τροφής στο σχολείο τους και έθεσαν ως στόχο τη μείωσή της. Αξιοποίησαν κατάλληλα τα προϊόντα που καλλιέργησαν τα ίδια και είχαν σε αφθονία, προκειμένου να μην τα σπαταλήσουν. Φύτεψαν στον κήπο τους λαχανικά ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πόσο νερό και πόση φροντίδα χρειάζονται μέχρι να μεγαλώσουν και να έρθουν στο πιάτο μας. Συνομίλησαν με ειδικό από τη ΜΚΟ "Μπορούμε" που τους ενημέρωσε για τη μείωση σπατάλης της τροφής μέσω της δωρεάς σε συνανθρώπους μας που έχουν οικονομικές δυσκολίες, βλέποντας έτσι το ζήτημα και από την κοινωνική του πλευρά. Έμαθαν για τα τροφοχιλιόμετρα και έπαιξαν σχετικό παιχνίδι ώστε να κατανοήσουν την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος της τροφής μας. Γιόρτασαν στο σχολείο την ημέρα "STOP FOOD WASTE" αποδεικνύοντας με τη δράση τους ότι τίποτα δεν πρέπει να πετιέται από την τροφή που περισσεύει. Συνεργάστηκαν με τους γονείς τους ώστε να καταγράψουν σε ένα ψηφιακό πίνακα συνταγές με τρόφιμα που μαγειρεύουν με φαγητά που τους περισσεύουν ή με τρόφιμα που έχουν σε αφθονία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 7ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδας ζητούν μέσα από αυτές τις δράσεις τους την κινητοποίηση όλων ώστε να μειωθεί η σπατάλη των τροφίμων και να γίνουμε όλοι μας πιο υπεύθυνοι καταναλωτές για να έχουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι δράσεις του Νηπιαγωγείου μας υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ210, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, με τίτλο "Food in schools and climate change - What is the connection? I take action" και είναι σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, οδηγεί στην απώλει πόρων και εντείνει την κλιματική αλλαγή. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες αντιλήφθηκαν πολλές από τις πτυχές του ζητήματος. Συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι καταναλωτές και να μη σπαταλούν την τροφή τους κι έμαθαν τρόπους για να το πετύχουν αυτό. Τέλος ανέλαβαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ενημερώνοντας με αφίσες και ψηφιακά μέσα την ευρύτερη κοινότητα για το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων, ενώ παρότρυναν και τους γονείς τους να αναλάβουν δράση και να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Συνεργασίες

  • Erasmus+ KA210 
  • Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
  • Οικολογικά Σχολεία

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δημήτριος Ζερβάκης, Ιωάννα Θεοδωροπούλου, Μυρτώ Κατσακιώρη, Στυλιανή Βάρσου, Σταυρούλα Γκανάτσιου

Στόχος δράσης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις αρνητικές συνέπειες της σπατάλης της τροφής για το περιβάλλον αλλά και για τη ζωή μας γενικότερα, να μάθουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να αντιληφθούν την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος της τροφής μας, να αποκτήσουν θετικές στάσεις ζωής και συμπεριφορές ως προς τη μείωση της σπατάλης της τροφής και να ενημερώσουν την ευρύτερη κοινότητα, ώστε όλοι να αποκτήσουν συνήθειες που οδηγούν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Χρόνος δράσης

Μάρτιος - Απρίλιος 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας