menu

Σύνδεση | Εγγραφή

9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: το παράδειγμα της Αντιπολίτευσης στον Καποδίστρια.

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: το παράδειγμα της Αντιπολίτευσης στον Καποδίστρια.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

Το 9ο Γυμνάσιο στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του πρώην Πανεπιστημίου Πάτρας.Ο Σύλλογος των Διδασκόντων αποτελείται από 20 εκπαιδευτικούς όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων και ο αριθμός των μαθητών είναι 120. Οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και μαθησιακά περιβάλλοντα. Κάθε σχολική χρονιά πραγματοποιούνται Προγράμματα Περιβαλλοντικά και Πολιτιστικά καθώς και Θεατρικές παραστάσεις. Με την Θεατρική Ομάδα έχουμε λάβει μέρος στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στις Συρακούσες. Μπορείτε να δείτε τις Δράσεις μας στην ιστοσελίδα μας.https://9gympatras.wordpress.com


Διευθυντής Σχολείου

ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές αναζητούν,  επεξεργάζονται, αναλύουν, συγκρίνουν, συνθέτουν και εκθέτουν πληροφορίες που προσέλαβαν από ποικίλες ιστορικές πηγές, συμπληρώνουν δημιουργικά φύλλα εργασίας και ασκούνται στον ρητορικό λόγο καλλιεργώντας τον κριτικό στοχασμό και την δημιουργική έκφραση. Τα παιδιά έμαθαν το γεγονός συμμετέχοντας σε αυτό. Μπήκαν στη θέση των Κοτζαμπάσηδων, του Μακρυγιάννη, του Κοραή,  των Μεγάλων Δυνάμεων, των ακτημόνων, του Εϋνάρδου, επιστήθιου φίλου του Καποδίστρια, της αγαπημένης του Ρωξάνδρας και φυσικά στη θέση του ίδιου του Κυβερνήτη, δραματοποιώντας ένα γεγονός που σημάδεψε την πορεία του νεοσύστατου κράτους. Ο μαθητικός λόγος εκφράστηκε με ποικίλα κειμενικά είδη και η συμμετοχή στο μάθημα έγινε ενεργητική εμπλοκή στα γεγονότα. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Παρουσίαση στο θέατρο Μπάρρυ στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας,  κ. Λουκά Θάνο και τους φοιτητές της δραματικής σχολής. 

Παρουσιαση-παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο,Απόλλων, της Πάτρας με την παρουσία γονέων και εκπροσώπων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και άλλων φορέων.

Παρουσίαση στο Συνέδριο της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στον Θεματικό άξονα Ελληνική Επανάσταση και Εκπαίδευση. 



Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Σε αυτόν και τους φοιτητές της δραματικής σχολής παρουσιάσαμε πρώτη φορά το μάθημά μας. Επίσης ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, κ. Λουκάς Θάνος, μας παραχώρησε το Δημοτικό Θέατρο, Απόλλων, να συνεχίσουμε την δραματοποίηση του μαθήματός μας με την παρουσία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΑΔΑ ΕΛΕΝΗ

Στόχος δράσης

Η παρούσα εργασία αφορά εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας της 17ης Ενότητας «Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831). Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης (1829)» της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου και ειδικότερα της υποενότητας «Η Αντιπολίτευση κατά του Καποδίστρια». Βασικός σκοπός είναι να κατανοήσουν οι μαθητές το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, αλλά και να καλλιεργήσουν την ιστορική τους συνείδηση, κατανοώντας τις συμπεριφορές και τα κίνητρα των ανθρώπων που σχετίστηκαν με αυτό.

Χρόνος δράσης

4 εβδομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας