menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΥΧΕΡΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Don’t throw away! Recycle your clothes!

Don’t throw away! Recycle your clothes!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΥΧΕΡΟΥ

Το Γενικό Λύκειο Τυχερού είναι μια από από τις μικρότερες σε μαθητικό δυναμικό σχολικές μονάδες του Νομού Έβρου. Ωστόσο, παρά τις δυσχέρειες που προκύπτουν εξαιτίας του μεθοριακού χαρακτήρα της περιοχής την οποία εξυπηρετεί, οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αλλά και η ευρύτερη τοπική κοινότητα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το σχολείο να υιοθετεί πολιτικές συνεχούς ποιοτικής αναβάθμισης μέσα από την εισαγωγή καινοτόμων μαθησιακών πρακτικών, τη συμμετοχή σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες σχολικές μονάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή εξυπηρετεί το όραμα του ΓΕ.Λ. Τυχερού για τη δημιουργία μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας που να ανταποκρίνεται στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες και προκλήσεις του 21ου αιώνα, θέτοντας τον μαθητή στο επίκεντρο των αλλαγών και σκοπεύοντας στη συνολική βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.


Διευθυντής Σχολείου

ΔΕΛΙΑΚΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκρότησαν την ομάδα Bravo!students, η οποία συμμετείχε στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022. 

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας Bravo!students εστίασαν τις δράσεις τους στην ανάγκη αντιμετώπισης του αντίκτυπου στο περιβάλλον της παραγωγής και της κατανάλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και των αποβλήτων τους. Η ομάδα εργάστηκε με δράσεις που ανέπτυξε εντός και εκτός του σχολείου, προκειμένου να ενημερώσει τη σχολική και την ευρύτερη τοπική κοινότητα για τη σημασία της μείωσης των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. 

Στο πλαίσιο της παραπάνω προσπάθειας η ομάδα συνέχισε τη δράση για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση ενδυμάτων και υφασμάτων, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2021. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποίησαν εκστρατεία ενημέρωσης της τοπικής κοινότητας με ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα, καλώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στη δράση συλλογής ρούχων που ανέλαβε το ΓΕ.Λ. Τυχερού. Η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου και συγκεντρώθηκαν 40 κιλά ενδυμάτων και υφασμάτων, τα οποία κατά ένα μέρος χρησιμοποιήθηκαν για τις κατασκευές του χριστουγεννιάτικου bazaar του σχολείου, ενώ τα υπόλοιπα προωθήθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Τυχερού. Η δράση αυτή συνεχίστηκε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Οικοτεχνίας Φυλακτού, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον κ. Γεώργιο Τσιακίρη, ιδιοκτήτη της Μεταξουργίας Τσιακίρη Α.Ε και την κ. Αθηνά Κετσιτζή, μηχανολόγο-κλωστοϋφαντουργό, και να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους η βιοτεχνία μεταξωτών διαχειρίζεται τα απόβλητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο πλαίσιο της Βιώσιμης Κυκλικής Οικονομίας.

Παράλληλα, η ομάδα οργάνωσε εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης παλαιών ενδυμάτων και υφασμάτων. Μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί έφεραν στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικών του σχολείου ρούχα και υφάσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον. Αρχικά, προχώρησαν σε διαλογή του υλικού, ώστε ένα τμήμα να προωθηθεί προς κέντρα αλληλεγγύης και οικογένειες που έχουν οικονομικές ανάγκες· στη συνέχεια, αξιοποίησαν τα υπόλοιπα ρούχα και υφάσματα για την κατασκευή οικιακών ειδών και ειδών διακόσμησης, δίνοντας μια δεύτερη χρήση στα υλικά. 

Το εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης παλαιών υφασμάτων και ενδυμάτων πραγματοποιήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2022. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν για την δημιουργία κατασκευών οι οποίες εμπλούτισαν το Χριστουγεννιάτικο Bazaar του σχολείου.

Τέλος, για την προβολή των δράσεων του σχολείου στα κοινωνικά δίκτυα, η ομάδα  Bravo!students συμμετείχε στον φωτογραφικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων 2022, προβάλλοντας τα τα έργα που δημιουργήθηκαν κατα τη διάρκεια των δύο εργαστηρίων επαναχρησιμοποίησης παλαιών ενδυμάτων και υφασμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η ομάδα Bravo!students του Γενικού Λυκείου Τυχερού:
1/  συνέχισε για δεύτερη χρονιά τη συγκέντρωση ενδυμάτων και υφασμάτων,
2/  υλοποίησε ενημερωτική εκστρατεία για την προώθηση της δράσης,
3/ οργάνωσε εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης παλαιών ενδυμάτων και υφασμάτων,
4/ αξιοποίησε το υλικό που συγκεντρώθηκε για τη δημιουργία έργων που διατέθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του σχολείου,
5/ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Οικοτεχνίας Φυλακτού,
6/ συμμετείχε στον φωτογραφικό διαγωνισμό της EWWR, προβάλλοντας τα τα έργα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης.



Συνεργασίες

Η ομάδα Bravo!students του Γενικού Λυκείου Τυχερού ανέπτυξε συνεργασίες με τους εξής φορείς:

1/ Δημοτική Ενότητα Σουφλίου

2/ Μεταξουργία Τσιακίρη Α.Ε

3/ Κέντρο Οικοτεχνίας Φυλακτού

4/ Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

5/ Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022

 

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κανίδου Ζωή, Τσαπάνης Χρήστος, Δούρδαλη Κρυστάλλω

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η ομάδα Bravo!students του Γενικού Λυκείου Τυχερού χρησιμοποίησε τους παρακάτω τρόπους:

1/ Δια ζώσης ενημέρωση των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού

2/ αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων και της ιστοσελίδας του σχολείου

EWWR2022 ΑΦΙΣΑ - EPAS2023 (weebly.com)

EWWR2022 ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - EPAS2023 (weebly.com)

EWWR2022 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ - EPAS2023 (weebly.com)

EWWR2022 BAZAAR - EPAS2023 (weebly.com)

EWWR2022 KENΤΡΟ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ - EPAS2023 (weebly.com)

EWWR2022 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - EPAS2023 (weebly.com)


Στόχος δράσης

Με τη δράση επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες: 1/ να συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο στο περιβάλλον της παραγωγής και της κατανάλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και των αποβλήτων τους, 2/ να αναπτύξουν δράσεις προκειμένου να ενημερώσουν τη σχολική και την ευρύτερη τοπική κοινότητα για τη σημασία της μείωσης των παραπάνω αποβλήτων, 3/ να προτείνουν τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης των παλαιών ενδυμάτων και υφασμάτων που συνήθως απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες, σχολική κοινότητα

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2022-Μάιος 2023

Τόπος Δράσης

Γενικό Λύκειο Τυχερού, Τυχερό Έβρου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 7



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας