menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Διήγημα : "Αγαπημένη μας αδερφή, Καρυάτιδα... ενώνουμε τις φωνές μας για να φτάσουν παντού"

Διήγημα : "Αγαπημένη μας αδερφή, Καρυάτιδα... ενώνουμε τις φωνές μας για να φτάσουν παντού"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Προεργασία

1)Συζήτηση και προβολή του σχετικού εποπτικού υλικού για την Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, μαζί με τα άλλα ελληνικά γλυπτά.

2)Συζήτηση για ένταξη στην ιστορία ενός ήρωα με κινητικά προβλήματα και εύκολη μετακίνηση αυτού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, π.χ. με ράμπες.

Αναλυτική περιγραφή σεναρίου

 Συγγραφή διηγήματος και εμπλουτισμός κειμένου με ζωγραφιές των μαθητών και μαθητριών μας στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής. Τα παιδιά  κατασκεύασαν τους ήρωες του κειμένου τους, μια δωδεκάχρονη έφηβη, τη Μυρτώ και τον δίδυμο αδερφό της, τον Ερμή που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Τα δυο αδέρφια κινούνται στον χώρο του  Βρετανικού Μουσείου, ακούνε την ιστορία της Καρυάτιδας από την ίδια και μεταφέρουν τα χαιρετίσματά της στις αδερφές της στην Αθήνα. Οι Κόρες του Ερεχθείου στέλνουν το δικό τους μήνυμα που πρέπει να πάει παντού: «Θέλουμε την αδερφή μας πίσω στην αττική γη, στη γενέθλια γη, στη γη του τόπου μας».

Η συγγραφή του διηγήματος έγινε ομαδοσυνεργατικά: κάθε ομάδα ασχολήθηκε με τη συγγραφή ενός κεφαλαίου, το οποίο εμπλουτιζόταν σταδιακά, ύστερα από συζήτηση και κατάθεση προβληματισμών στην ολομέλεια. Στο τελικό στάδιο έγιναν και οι ζωγραφιές από τα ίδια τα παιδιά.

Διάχυση αποτελέσματος στο υπόλοιπο σχολείο

Παρουσίαση του διηγήματος σε όλο το σχολείο.

Διάχυση αποτελέσματος  μέσω του διαδικτύου

Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Συνεργασίες

Το τελικό προϊόν αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια όλων των μαθητών και μαθητριών του τμήματος Α1 του σχολείου μας.

 Αποτελέσματα-επίδραση

 Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

  1. Μαθησιακά ( 1. γνωριμία με τα ελληνικά εκθέματα που βρίσκονται σε ξένα μουσεία και τη σημασία της επιστροφής αυτών στον φυσικό τους χώρο, εκεί που ανήκουν 2. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα δεν έχουν λόγους να αποκλείονται από τη ζωή, αρκεί να δημιουργήσουμε γι’ αυτά τις κατάλληλες προϋποθέσεις).
  2. Στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση (επικοινωνία, συνεργασία και θετική αλληλεπίδραση, χαρά δημιουργίας με κείμενα και ζωγραφιές, τα οποία ενώθηκαν και δημιούργησαν το τελικό αποτέλεσμα).
  3. Στην ψυχική υγεία των παιδιών (δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων, εκτόνωση, ανταλλαγή βιωμάτων και ελπίδα για το μέλλον).

 


Στόχος δράσης

Ο στόχος της συγγραφής του συνεργατικού διηγήματος είναι διττός: η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών ως προς το θέμα της επιστροφής των ελληνικών γλυπτών του Βρετανικού Μουσείου στον φυσικό τους χώρο, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, διότι αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση όλων μας για τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν μια σωματική αναπηρία, καθώς ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας που δημιούργησαν τα παιδιά είναι ένας συνομήλικος με αυτά έφηβος που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας