menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΔΥΝΑΜΙΚΑ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ  ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

To 3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου και συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Ιδρύθηκε το 2008 στην αυλή του 2ου Γυμνασίου με λυόμενες αίθουσες Διευθυντικού γραφείου και γραφείου καθηγητών, ενώ μοιράζεται μαζί με το 2ο Γυμνάσιο υποδομές όπως λυόμενες αίθουσες, εργαστήριο πληροφορικής, τεχνολογίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλειστό γυμναστήριο κ.ά. με προοπτική να αποκτήσει σύντομα δική του στέγη . Οι ανάγκες του σχολείου όμως πολλαπλασιάζονται, το μαθητικό δυναμικό αυξάνεται και οι υποδομές των δύο σχολείων δεν επαρκούν, ενώ προστέθηκαν 3 επιπλέον λυόμενες αίθουσες με καθυστέρηση 1 έτους έπειτα από πορεία των μαθητών , που έκαναν μάθημα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στο Γυμναστήριο του Σχολείου. Το 3ο Γυμνάσιο είναι ένα μαθητοκεντρικό σχολείο που επιδιώκει την ανθρωπιστική καλλιέργεια και την κριτική σκέψη. Εμφορείται και διαπνέεται έμπρακτα στην καθημερινότητά του από αξίες όπως η δημοκρατική συμμετοχικότητα, η αλληλλεγύη , η συμπερίληψη, η καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ο εθελοντισμός που σφυρηλατούν νέους υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες σε ένα περιβάλλον δημιουργικό, ελεύθερο, εκκολαπτήριο γνώσεων, νέων ιδεών και δράσεων διεκδικώντας ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα με σύγχρονες καινοτόμες υποδομές και ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον για όλους.


Διευθυντής Σχολείου

Χατζηπαναγιώτη Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στις 18-10-2021 η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του 3ου Γυμνάσιου  Αγίου Νικόλαου οργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας στις 1.15  το μεσημέρι μετά το τέλος των μαθημάτων από το σχολείο προς το Δημαρχείο Αγίου Νικολάου. Τα παιδιά είχαν συνεργαστεί κατασκευάζοντας πλακάτ με αιτήματα για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος καταδικάζοντας την αδιαφορία του Δήμου για την έλλειψη σχολικής στέγης με τη δημιουργία και επέκταση  λυόμενων σχολείων στα προαύλια άλλων σχολείων. Συνομίλησαν με τον Δήμαρχο, στον οποίο και παρέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας τους.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση  μαθητικών κειμένων, επιστολών διαμαρτυρίας προς τον Δήμαρχο,  άρθρων και ποιημάτων και μαντινάδων των μαθητών  στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και  και εικαστικές δημιουργίες τους με γενικό τίτλο «ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΤΙΣΤΕ», από το όμωνυμο ποίημα του Παλαμά.  

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά αναγνώρισαν, συνειδητοποίησαν και απαίτησαν δημοκρατικά και με συλλογικότητα το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε μια  εκπαίδευση σύγχρονη,  ποιοτική, καινοτόμα και συμπεριληπτική χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Γνωστοποίησαν τα σοβαρά προβλήματα σχολείου τους μέσω άρθρων, κειμένων, παρουσιάσεων, φωτογραφιών, ποιημάτων, εικαστικών έργων αλλά και μιας πορείας διαμαρτυρίας.Ο Δήμος μάλιστα μετέφερε νωρίς το πρωί της μέρας της πορείας στις 18-10-2021 απροειδοποίητα και  προς έκπληξη όλων και εναπόθεσε τις τρεις αίθουσες έξω από το σχολικό κτίριο του 3ου Γυμνασίου! 

Οι μαθητές ασκήθηκαν σε νόμιμους και επιδραστικούς τρόπους διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, σφυρηλάτησαν το αίσθημα του "συνανήκειν" στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία ενεργών πολιτών, ενώ  ενδυναμώθηκε η συνοχή της ομάδας των συνομηλίκων, η διαγενεακή συνεργασία, η  αυτοπεποίθηση και  η αυτοαντίληψή τους.



Συνεργασίες

Οι μαθητικές κοινότητες συνεργάστηκαν μεταξύ τους, με το 15μελές συμβούλιο, με τους εκπαιδευτικούς,  με τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων και με  την Ένωση Γονέων του Δήμου. Δημιουργήθηκε μια αλληλεπίδραση και ένα δίκτυο διάδρασης με την κοινή γνώμη και συνεργασία με τα ΜΜΕ , έντυπα και ηλεκτρονικά .


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ , TΣΙΑΜΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Τα παιδιά αξιοποίησαν τη δημιουργικότητά τους, την κριτική τους ικανότητα, τη φαντασία και τις δεξιότητές τους για να δημιουργήσουν κάθε είδους κείμενο, που το κοινοποίησαν σε έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πορεία διαμαρτυρίας ήταν ο τρόπος να ακουστεί δυναμικά η φωνή τους, και το αίτημά τους για αξιοπρεπείς σχολικές υποδομές έγινε κεντρικό θέμα στην επικαιρότητα και στα δημοσιογραφικά μέσα. Η κοινή γνώμη μπόρεσε να ευαισθητοποιηθεί άμεσα και έγκυρα.  Οι μαθητές μαθαίνουν να ενεργοποιούν τις γνώσεις, την κριτική τους σκέψη, αναλογιζόμενοι τα δικαιώματά τους και διεκδικούν μέσω της ενημέρωσης και της πορείας μια λύση στο έντονο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου τους. Καλλιεργούν μέσω του διαλόγου και της διαμαρτυρίας την αλληλεπίδραση με τους αρμόδιους φορείς,τον Δήμαρχο, τους συμμαθήτες και γονείς, την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων  και να επιδιώκουν συλλογικά μέσω δικών τους πρωτοβουλιών άμεσες λύσεις μέσω μιας διάδρασης σε πολλαπλά επίπεδα.


Στόχος δράσης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΜΜΕ, ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Χρόνος δράσης

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

Τόπος Δράσης

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δίκτυο

Τα παιδιά γράφουν άρθρα, ποιήματα, επιστολές διαμαρτυρίας και τις δημοσιεύουν στην τοπική εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Όλο το υλικό προωθείται  επίσης στην κα Μαρματάκη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου για το «Εγώ και Εσύ Μαζί» της Διεθνούς Αμνηστείας και στην Υπουργό Παιδείας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 13


Videos 4

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας