menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Διεθνή μαθητική συμμαχία για την Κλιματική Αλλαγή

Διεθνή μαθητική συμμαχία για την Κλιματική Αλλαγή
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας

Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο β' Αθήνας


Διευθυντής Σχολείου

Τσιώτας Παντελής

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές της 6τη τάξης συνεργάστηκαν με σχολεία του εξωτερικού ( Τουρκία, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία, Κροατία, Ινδία και Βραζιλία) και ανέλαβαν οικολογικές δράσεις μέσα από τα προγράμματα Erasmus+ “Μake me Live, I will Live, The World will Live” και «CLIMATE ACTION PROJECT”. Ταξίδεψαν στην Τουρκία, Λετονία και Σικελία, όπου, με τους συμμαθητές τους, πήραν μέρος σε οικολογικές δράσεις με στόχο την  καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, αντάλλαξαν καλές πρακτικές, αναστοχάστηκαν πάνω στα διαφορετικά οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα, καλλιέργησαν δεξιότητες ενεργού πολίτη και διαμοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το σύνολο της σχολικής κοινότητας, εφαρμόζοντας παράλληλα στην σχολική καθημερινότητα ότι καλές πρακτικές έμαθαν από τα ταξίδια τους: φύτεψαν στην Τουρκία και στην Ιταλία και οργάνωσαν πίσω στο σχολείο τους την διαμόρφωση των πράσινων χωρών του σχολείου, καθάρισαν την παραλία στην βαλτική θάλασσα και οργάνωσαν κάθε μήνα δράση καθαριότητας στο σχολείο.

 

Παράλληλα συμμετείχαν στο πρόγραμμα CLIMATE ACTION PROJECT” όπου δημιούργησαν πλαστικό από γάλα και ξύδι, φύτεψαν δέντρα, δημιούργησαν παρουσιάσεις με μιμίδια (memes) με θέμα την Κλιματική Αλλαγή για την αναισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας,  εξερεύνησαν και κατανόησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πανίδα και στην χλωρίδα και τελικά σε ζωντανή σύνδεση με σχολεία από την Βραζιλία, Ινδία και Κροατία, αντάλλαξαν τις πρακτικές τους, παρουσίασαν τα έργα τους , και συζήτησαν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνει η κάθε χώρα τα τελευταία έτη.

 

Έχοντας αποκτήσει γνώσεις, αυτοπεποίθηση και οικολογική συνείδηση  ανέλαβαν στο σχολείο ενεργή δράση δημιουργώντας την ομάδα των "Green Ambassadors" με στόχο την ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων μαθητών  σε οικολογικά θέματα: ανακύκλωση, πράσινες γωνίες, καθαριότητα, δημιουργία ταϊστρών για πουλιά, κηπευτικά. Οι δράσεις τους ενέπνευσαν όχι μόνο τους συμμαθητές τους, αλλά τους μαθητές όλου του σχολείου: από τα τμήματα της Πέμπτης έχουν ήδη δηλώσει προθυμία συμμετοχής στους «Green Ambassadors 2023-2022» 15 μαθητές/τριες και συνεργάζονται με την έκτη ως μαθητευόμενοι.

https://wakelet.com/wake/mmkiUuHglM4TyrWr2E9jY


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αυτές δράσεις, οι μαθητές/τριες ταξίδεψαν, συνεργάστηκαν μεταξύ τους αλλά και με συμμαθητές τους από άλλες χώρες, αντήλλαξαν δημιουργίες , σκέψεις και απόψεις, επικοινώνησαν σε μια ξένη γλώσσα, έμαθαν με βιωματικό τρόπο, μέσα και έξω από την τάξη, συνειδητοποίησαν ότι η Κλιματική Αλλαγή μας αφορά όλους και δεν περιορίζεται σε μια μικρή κοινότητα. ‘Άνοιξαν οι ορίζοντες τους, απέκτησαν οικολογική συνείδηση  και με αυτοπεποίθηση ανέλαβαν αυτόνομη ενεργή δράση στο σχολείο, οργανώνοντας ομάδες μαθητών από άλλα τμήματα σε οικολογικές δράσεις μέσα στο σχολείο. Το παραδείγματα και οι δράσεις τους έχουν εμπνεύσει τους μαθητές όλου του σχολείου να συμμετέχουν ενεργά σε οικολογικές δράσεις, οι οποίες υλοποιούνται κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων και του ολοημέρου.

 



Συνεργασίες

  • Colegiul National de Informatica  Matei Basarab Romania
  • ISTITUTO COMPRENSIVO  G.VERGA COMISO (RG) Italy
  • Bodrum Bilim ve Sanat Merkezi Turkey
  • E10050240 Pumpuru vidusskola Latvia
  • ΙΙ osnovna škola Čakovec, Croatia
  • Colegio Positivo, Brazil
  • International TIPS, India

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Λάσκαρη Γεωργία, Παντελής Τσιώτας, Άννα Γκόγκα, Ειρήνη Περγάρη, Σπακουρή Πελαγία, Κατερίνα Κορωναίου, Ασημίνα Αγγελή, Σφαντού Θεοδώρα, Πολυχρόνη Αθηνά

Στόχος δράσης

• Ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. • Ενθάρρυνση των μαθητών να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. • Προώθηση βιώσιμων πρακτικών μεταξύ μαθητών από διάφορα κράτη • Προώθηση του αισθήματος ευθύνης των μαθητών απέναντι στο περιβάλλον. • Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και γλωσσικών δεξιοτήτων • Απόκτηση διαπολιτισμικών δεξιοτήτων. • Απόκτηση αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας.

Χρόνος δράσης

9 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας