menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Κολλέγιο Ανατόλια

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Διδάσκοντας τον εθελοντισμό

Διδάσκοντας τον εθελοντισμό
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Κολλέγιο Ανατόλια

Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραποστόλους και λειτούργησε αρχικά στη Μερζιφούντα της Μ. Ασίας. Η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Κολλεγίου Ανατόλια το 1921. Με τη βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου το Ανατόλια ξανάνοιξε τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη το 1924.


Διευθυντής Σχολείου

Γυμνάσιο Στέλιος Αξαρλής-Ρόη Σταμάτη Λύκειο Κυριάκος Αρβανίτης-Ιωάννα Τσιτσικλή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

  • ​​Κάθε Σάββατο στις εγκαταστάσεις του σχολείου μία εθελοντική ομάδα μαθητών/-τριων, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού μαγειρεύουν και ετοιμάζουν γεύματα και μετά τα διανείμουν σε διάφορα μέρη της πόλης σε 75 άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας.

  • Σε εβδομαδιαία βάση μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του Σύλλογου "Αντηρίδα" του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Μεταφέρουν αναπηρικά αμαξίδια, φτιάχνουν και σερβίρουν καφέ στο χώρο αναμονής του νοσοκομείου, βοηθούν ηλικιωμένους με τη συμπλήρωση εγγράφων, διαχειρίζονται τη δανειστική βιβλιοθήκη.

  • Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών στην ομάδα εικαστικών "Εν Δυνάμει" που αποτελείται από νέους και νέες με και χωρίς αναπηρία. Οι συναντήσεις τους γίνονται κάθε εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του σχολείου με στόχο την εξέλιξη της εικαστικής έκφρασης των μελών της και τη συμμετοχή στο εικαστικό γίγνεσθαι της πόλης.

  • Για τρίτη συνεχή χρονιά, oι Green Ambassadors που αποτελούνται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του σχολείου προωθούν την Πράσινη Εκπαίδευση και ευαισθητοποιούν τους συνομηλίκους τους και την ευρύτερη κοινότητα για περιβαλλοντικά θέματα.

  • Εθελοντισμός σε εβδομαδιαία βάση σε ΜΚΟ και κοινωφελείς οργανισμούς​ και συλλόγους​: Αποστολή Άνθρωπος, Μιλάμε για τον Αυτισμό, Χαμόγελο του Παιδιού, Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και​​ Διαπολιτισμικής Αγωγής "Include".

  • Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου φόρεσαν τα κόκκινα γιλέκα του περιοδικού δρόμου Σχεδία και έγιναν «Πωλητές για μια ώρα» διαδίδοντας το μήνυμα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια.

  • Σε λίγες μόνο ημέρες καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, να διαχωρίσουμε και να συσκευάσουμε περισσότερες από 250 κούτες με είδης πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας.

  • Κατασκευές (Χριστουγεννιάτικα δέντρα, καδράκια Αγίου Βαλεντίνου με 3D εκτυπωτή με μηνύματα αγάπης) για τους ηλικιωμένους που διαμένουν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων "Φροντίζω".

  • ​Διοργάνωση τριών καθαρισμών παραλίας των Δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Καλαμαριάς και μιας δενδροφύτευσης​.

  • ​​Εθελοντική συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δράσεις ​κοινωφελούς σκοπού: Connected We Stand​, ΧΕΝ - Χριστιανική Ένωση Νεανίδων, Σύλλογος Συνδρόμου Down, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Make-A-Wish, A21, HopeSpot, Giving Tuesday.

  • Διοργάνωση 9ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνέδριου Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC με στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) με τη βιωσιμότητα και την κοινωνική υπευθυνότητα.

  • Διοργάνωση 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού «STEAM for All» ​με στόχο τη​ν​ εμπλοκή ​μαθητών/-τριών σε δραστηριότητες της εκπαίδευσης STEAM ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η επικοινωνία, και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις σχετικές επιστημονικές περιοχές μέσα από βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο.​ ​Το σύνολο των δραστηριοτήτων θα αναρτηθεί στο αποθετήριο STEMigrants.eu, έναν ιστότοπο που προωθεί την εκπαίδευση STEAM σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

  • Δύο μαθητές της Α’ Γυμνασίου, μέλη του club Ορχήστρας τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους μαθητές και τις μαθήτριες του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και 9ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πυλαίας.

  • Συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων, φαρμάκων, ειδών οικιακής χρήσης, βρεφικής και προσωπικής φροντίδας για φορείς κοινωνικής πρόνοιας: Γιατροί του Κόσμου, Πνοή Ελπίδας, Πράξη Αγάπης, Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θέρμης, Φιλανθρωπικό Σωματείο "Μέγας Αλέξανδρος", Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσ/νίκης και συσσίτιο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Πυλαίας.​

  • Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου Bazaar που τα έσοδα διατίθενται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς, τιμώντας την προϊστορία του θεσμού που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του '30 για να υποστηρίξει τους προσφυγικούς πληθυσμούς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  • Με τη διαμεσολάβηση του "Μπορούμε" διαθέτουμε άμεσα το φαγητό που περισσεύει από κοινωνικές εκδηλώσεις του σχολείου σε άτομα που έχουν ανάγκη. Για παράδειγμα, μετά τον εορτασμό της ημέρας των Ευχαριστιών προσφέραμε γαλοπούλα και διάφορα άλλα εδέσματα για τις οικογένειες που στηρίζει η ΠΝΟΗ ΕΛΠΙΔΑΣ.

  • ​Συμμετοχή σε διαγωνισμούς ευαισθητοποίησης: Διαγωνισμός αφίσας για την πρόληψη του καρκίνου (HERCARE, Hereditary Cancer-Risk Elimination), Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εικαστικής Τέχνης ​Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα "Ζωή Χωρίς Εξαρτήσεις".

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης του Κολλεγίου Ανατόλια έχουν ως κύριο στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες (κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων, ικανότητα αξιολόγησης) και να αναπτύξουν συνείδηση υπεύθυνου και ενεργού πολίτη.



Συνεργασίες

Αναφέρονται στην περιγραφή


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Υπεύθυνη συντονισμού των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης Πέγκυ Περακάκη

Στόχος δράσης

Η κοινότητα του Κολλεγίου Ανατόλια βασιζόταν πάντα στην αλληλεγγύη και την προσφορά. Σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του Σχολείου, η κοινωνική ευθύνη και δέσμευση εκφράζεται μέσω διαφόρων προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Η συνεργασία μας με οργανισμούς και φορείς που δουλεύουν με μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες, πάσχοντες, ηλικιωμένους κλπ. αναπτύσσει στους μαθητές και τις μαθήτριες την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη προς το διαφορετικό σε όλες του τις μορφές.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί

Χρόνος δράσης

Καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 19



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας