ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Πρόκειται για σχολείο φυλακών δημοτικής εκπαίδευσης που λειτούργησε για πρώτη φορά τη φετινή σχολική χρονιά (2022-2023). Οι μαθητές αποτελούν μια ετερογενή ομάδα ενηλίκων ανδρών από διαφορετικές εθνότητες, ηλικίες, θρησκείες, ενδιαφέροντα . Εντούτοις, μέσα από τις δυσκολίες του ετερογενούς ανθρώπινου δυναμικού, πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο απαιτούμενο ζητούμενο, την συμπερίληψη της ετερογένειας σε κοινά διδακτικά στοιχεία βάσει των οποίων δόθηκαν οι κατευθύνσεις μάθησης. Τους ενθαρρύναμε να εκφραστούν προφορικά και να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση της γλώσσας αλλά και την εμπλοκή των υπόλοιπων μαθημάτων.
Προσπαθήσαμε με αφορμή κάποια γεγονότα της ζωής τους να τους δώσουμε την ώθηση να δημιουργήσουν μια ιστορία με θέμα το "Διαζύγιο "με την τεχνική της δημιουργικής γραφής και αφού την καταγράψουμε να τη μεταφέρουμε σε θεατρική αναπαράσταση με χάρτινες κούκλες και σχέδια κόμικ. Με τη βοήθεια εθελόντριας θεατρολόγου θα ενισχυθεί το θεατρικό μας κείμενο, ώστε να μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών, ώστε να γεφυρωθούν πολιτισμικές και άλλες διαφορές με κοινό άξονα την ελληνική γλώσσα.
Διαπιστώσαμε ότι η ενασχόληση με τεχνικές θεάτρου και ζωγραφικής είναι ένας πολύς καλός τρόπος μάθησης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Οι παιγνιώδεις δραστηριότητες είναι αυτές που απελευθερώνουν τους μαθητές και δημιουργούν την αίσθηση της ομάδας και του «ανήκειν».
Οι μαθητές δέθηκαν περισσότερο μέσα από το μοίρασμα βιωματικών εμπειριών, κατανόησαν τη σημασία της ενσυναίσθησης και του αλληλοσεβασμού.
Γενικά, θεωρούμε ότι η παρέμβαση πέτυχε, αφού σε πνεύμα ομαδοσυνεργατικό και συμπεριληπτικό υπήρξε μαζική συμμετοχή, δημιουργία και ικανοποίηση. Οι μαθητές γνωρίζοντας στιγμές από την οικογενειακή και κοινωνική ζωή των συμμαθητών τους αποδέχθηκαν αβίαστα το διαφορετικό χωρίς εμπόδια και διακρίσεις
Α/θμια εκπ/ση Λάρισας, Θεατρολόγο σχολείου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]