menu

Σύνδεση | Εγγραφή

45Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Πρόκειται για σχολείο φυλακών δημοτικής εκπαίδευσης που λειτούργησε για πρώτη φορά τη φετινή σχολική χρονιά (2022-2023). Οι μαθητές αποτελούν μια ετερογενή ομάδα ενηλίκων ανδρών από διαφορετικές εθνότητες, ηλικίες, θρησκείες, ενδιαφέροντα . Εντούτοις, μέσα από τις δυσκολίες του ετερογενούς ανθρώπινου δυναμικού, πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο απαιτούμενο ζητούμενο, την συμπερίληψη της ετερογένειας σε κοινά διδακτικά στοιχεία βάσει των οποίων δόθηκαν οι κατευθύνσεις μάθησης. Τους ενθαρρύναμε να εκφραστούν προφορικά και να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση της γλώσσας αλλά και την εμπλοκή των υπόλοιπων μαθημάτων.

Προσπαθήσαμε με αφορμή κάποια γεγονότα της ζωής τους να τους δώσουμε την ώθηση να δημιουργήσουν μια ιστορία  με θέμα το "Διαζύγιο "με την τεχνική της δημιουργικής γραφής και αφού την καταγράψουμε να τη μεταφέρουμε σε θεατρική αναπαράσταση  με χάρτινες κούκλες και σχέδια κόμικ. Με τη βοήθεια  εθελόντριας θεατρολόγου   θα ενισχυθεί το θεατρικό μας κείμενο, ώστε να μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών, ώστε να γεφυρωθούν πολιτισμικές και άλλες διαφορές με κοινό άξονα την ελληνική γλώσσα.


Αποτελέσματα / επίδραση

Διαπιστώσαμε ότι η ενασχόληση με τεχνικές θεάτρου και ζωγραφικής είναι ένας πολύς καλός τρόπος μάθησης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Οι παιγνιώδεις δραστηριότητες είναι αυτές που απελευθερώνουν τους μαθητές και δημιουργούν την αίσθηση της ομάδας και του «ανήκειν».

Οι μαθητές δέθηκαν περισσότερο μέσα από το μοίρασμα βιωματικών εμπειριών, κατανόησαν τη σημασία της ενσυναίσθησης και του αλληλοσεβασμού.

Γενικά, θεωρούμε ότι η παρέμβαση πέτυχε, αφού σε πνεύμα ομαδοσυνεργατικό και συμπεριληπτικό υπήρξε μαζική συμμετοχή, δημιουργία και ικανοποίηση. Οι μαθητές γνωρίζοντας στιγμές από την οικογενειακή και κοινωνική ζωή των συμμαθητών τους αποδέχθηκαν αβίαστα το διαφορετικό χωρίς εμπόδια και διακρίσεις



Συνεργασίες

Α/θμια εκπ/ση Λάρισας, Θεατρολόγο σχολείου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τράντας Γεώργιος, Καΐπη Γραμματή, Γουματιανός Ξενοφών, Μαστοροδήμου Χρύσα

Στόχος δράσης

Να καταφέρουν μετά την παρατήρηση ,να αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες που παρέχει η εικονογράφηση και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση. Να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας, να εντοπίσουν διαφορετικές προσεγγίσεις και τρόπους αποδοχής του «Άλλου». Να επεξεργάζονται τις κείμενες πληροφορίες και να τις παρουσιάσουν με ένα γράφημα (χάρτης πορείας του πρωταγωνιστή). Να αναγνωρίσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει πράξεις διάκρισης, όπως απαγορεύσεις ή περιθωριοποίηση και να σκεφτούν κριτικά σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η συμπεριφορά και ο αποκλεισμός των άλλων.

Χρόνος δράσης

Σχολική χρονιά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας