menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Ε.Κ. Πειραιά

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Διαχωρισμός απορριμμάτων πλοίου

Διαχωρισμός απορριμμάτων πλοίου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Ε.Κ. Πειραιά

Το σχολείο μας βρίσκεται στη Λ. Αθηνών Πειραιώς 95 στα Καμίνια Πειραιά. Με τα 26 εργαστήρια, χωρισμένα σε 5 Τομείς, καλύπτει τις εργαστηριακές ανάγκες 3 σχολικών μονάδων και λειτουργεί σε τρεις βάρδιες (πρωινή, απογευματινή και εσπερινή).


Διευθυντής Σχολείου

Δρ. Χρύσανθος Γκολώνης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το σχέδιο μαθήματος που ακολουθεί έγινε με σκοπό την προσέγγιση του θέματος που αφορά τον διαχωρισμό των σκουπιδιών πάνω στο πλοίο, στο πλαίσιο του μαθήματος «ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ – ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ». Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα στο συγκεκριμένο μάθημα οι μαθητές προτρέπονται να αποκτήσουν γνώσεις του κανόνα V της MARPOL, όπως περιγράφεται στο σχολικό εγχειρίδιο ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Αλεξόπουλου & Φουρναράκη, 2015). Ειδικότερα οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τους κανονισμούς αποφυγής ρύπανσης από απορρίμματα πλοίων, τον διαχωρισμό τους, τους κανονισμούς που αφορούν στην εκβολή απορριμμάτων και τις εξαιρέσεις τους και εκείνους που οφείλουν να παραδίδονται στις ευκολίες υποδοχής των λιμένων.

Εξαιτίας του κανονισμού της MARPOL όλοι όσοι επιβαίνουν του πλοίου οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτόν, ωστόσο παρατηρείται σύμφωνα με έρευνες, (Μελετιάδης., Χατζησταμούλου & Αλεβίζος, 2020) αμάθεια προς τον διαχωρισμό απορριμμάτων γενικά, πόσο μάλλον σε μια καινούρια κατάσταση που συναντούν επί του πλοίου. Συγκεκριμένα, οι κάδοι δεν είναι οι συνηθισμένοι μπλε, πράσινοι και καφέ. Οι μαθητές έρχονται σε γνωστική σύγκρουση γιατί στο πλοίο θα συναντήσουν διαφορετικό χρωματισμό. Πράσινος κάδος για τα φαγητά, μπλε για μέταλλα – κονσερβοκούτια, κόκκινο για πλαστικά, μαύρο για πετρελαιοειδή (π.χ. στουπιά – πανιά που έχουν χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό λαδιών , πετρελαίου κτλ) και κίτρινο για όλα τα υπόλοιπα (π.χ. χαρτιά , γυαλιά κ.α.).


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές αν και αρχικά κατάλαβαν μερικώς τον ρόλο της ΔΣ MARPOL στη συνέχεια με την δράση στο προαύλιο του σχολείου και την ενδεικτική συλλογή απορριμμάτων άρχισαν να το διασκεδάζουν αλλά και έμμεσα να εφαρμόζουν τον κανόνα που ήταν και ο στόχος μας. Στο κομμάτι του διαχωρισμού χρειάστηκαν υποβοήθηση από τον διδάσκοντα, αλλά φάνηκε από το εργαλείο αξιολογήσεως ότι κατέκτησαν την τυπική γνώση αλλά και ενθουσιάστηκαν με την διαδραστική εφαρμογή. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες ήταν ενεργή και οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον. Λόγω του ότι, αρκετοί από τους μαθητές είναι και επαγγελματίες του χώρου γεννάται η ελπίδα ότι θα τα εφαρμόσουν και για να είναι νομότυποι αλλά και για ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη. .Σε όλα τα στάδια του σεναρίου υπήρχε συνεχής αξιολόγηση των αντιλήψεων και του επιπέδου κατανόησης των μαθητών. Ως προς τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν παρατηρήθηκε, ότι η χρήση του βίντεο συνετέλεσε στο να διατηρηθεί η προσοχή των εκπαιδευομένων. Συνάμα αποτέλεσε ερέθισμα για περαιτέρω επεξεργασία του θέματος.



Συνεργασίες

Δεν είχε κάποια συνεργασία.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Διονύσιος Σωτηρόπουλος

Στόχος δράσης

Να κατανοήσουν το παράρτημα V της MARPOL, επιπτώσεις στη θάλασσα εξαιτίας των απορριμμάτων και των πετρελαιοειδών, πώς λειτουργούν τα απορρίμματα στο θαλάσσιο οικοσύστημα και ποια η σημασία της αποφυγής της θαλάσσιας ρύπανσης εξαιτίας των στερεών απορριμμάτων και διαδρομή ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Χρόνος δράσης

Τρείς (3) διδακτικές ώρες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας