menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ - ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ - ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Ευόσμου στεγάζεται στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου μαζί με το 2ο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το ΙΕΚ και το Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου. Στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου λειτουργούν οι τομείς Μηχανολογίας, Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων αποτελείται από 61 εκπαιδευτικούς όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων και ο αριθμός των μαθητών είναι 458. Οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και μαθησιακά περιβάλλοντα. Το σχολείο μας παρέχει Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας και της τεχνικής επαγγελματικής γνώσης. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας το διακρίνει εξωστρέφεια καθώς υλοποιούνται ποικίλα προγράμματα καινοτόμων δράσεων όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αγωγής υγείας, ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, e-tweening , projects στα πλαίσια της ΜΝΑΕ, συμμετοχή σε συνέδρια και διαγωνισμούς.


Διευθυντής Σχολείου

Γιοβανούδη Αλεξάνδρα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος επωφελείται από το πιλοτικό πρόγραμμα διανομής κομποστοποιητών του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. Η κομποστοποίηση αποτελεί μια καλή πρακτική στη διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων του τομέα, καθώς αξιοποιούνται τα οργανικά υπολείμματα από τα εργαστήρια της Φυτικής Παραγωγής και της Τεχνολογίας Τροφίμων.

Ωστόσο, ο πλαστικός κάδος κομποστοποίησης του Δήμου δεν επαρκεί για τον μεγάλο όγκο των φυτικών υπολειμμάτων από τα ξερά φύλλα και τα κλαδέματα των δέντρων του σχολείου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και με γνώμονα την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την ελαχιστοποίηση της οικονομικής και περιβαλλοντικήςεπιβάρυνσης του Δήμου, οι μαθητές της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής του Τομέα Γεωπονίας εφάρμοσαν έναν εναλλακτικό τρόποδιαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων του σχολείου. Σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου, ο Τομέας Γεωπονίας προμηθεύτηκε ηλεκτρικό κλαδοτεμαχιστή και απορροφητήρα-φυσητήρα φύλλων με σκοπό τον τεμαχισμό των κλαδιών και τη συλλογή και τον θρυμματισμό των φύλλων. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Τομέα, οι μαθητές κατασκεύασαν αυτοσχέδιο κάδο κομποστοποίησης χωρητικότητας 1m3.Ο κάδος εγκαταστάθηκε στην αυλή του σχολείου, χρησιμοποιείται με επιτυχία για την κομποστοποίηση των φυτικών υπολειμμάτων του σχολείου και μαζί με τον πλαστικό κάδο κομποστοποίησης αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ανακύκλωσης των οργανικών υπολειμμάτων. Επιπλέον, η διαδικασία παραγωγής  κομπόστ έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς το οργανικό λίπασμα αξιοποιείται στον σχολικό κήπο.

Τα σημαντικότερα όμως οφέλη της δράσης είναι ότι οι μαθητές υιοθέτησαν φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση και μετέφεραν την τεχνογνωσία στη σχολική κοινότητα, στην τοπική κοινωνία και σε μαθητές άλλου σχολείου στο πλαίσιο της συμμετοχής του 1ου ΕΠΑΛ στο εθνικό θεματικό δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, με τίτλο «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία».

Ειδικότερα,το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, το Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου και το 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών συνεργάστηκαν με σκοπό την υιοθέτηση καλών πρακτικών για τη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων των σχολείων, τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση στα σχολεία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, προγραμματίσθηκε διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενημέρωση των μαθητών του Γυμνασίου με θέμα «Κομποστοποίηση στο Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου» από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό της δράσης στο 1ο ΕΠΑΛ.Στη συνέχεια, οι μαθητές του ΕΠΑΛ παρουσίασαν τους πλαστικούς και τους αυτοσχέδιους κάδους κομποστοποίησης, μετέφεραν την εμπειρία τους για την ορθή διαδικασία της κομποστοποίησης και ενθάρρυναν τους μικρούς μαθητές του Γυμνασίου για την υιοθέτηση της φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς. Τέλος, δόθηκαν γραπτές οδηγίες-προτάσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία αυτοσχέδιου κάδου κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων στο 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών.

Η επιτυχία της συνεργασίας των δύο σχολείων ξεπέρασε τις προσδοκίες των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Οι μαθητές του Γυμνασίου έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, επεξεργάσθηκαν τις οδηγίες για την κατασκευή του κομποστοποιητή, συνεργάσθηκαν και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών προετοίμασαν τον χώρο και συναρμολόγησαν με άνεση τα απαιτούμενα υλικά.Με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι μαθητές εγκαινίασαν την κατασκευή τους με φυτικά υπολείμματα του σχολείου και ανέλαβαν την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας για τη διαδικασία και την αξία της κομποστοποίησης. 


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς και ανάληψη δράσεων για το κλίμα
  • Εφαρμογή και διάχυση καλών πρακτικών για την διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων στα σχολεία
  • Κατασκευή και λειτουργία αυτοσχέδιου κάδου κομποστοποίησης στο Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου και στο 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών
  • Αναρτήσεις των δράσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου
  • Ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας του σχολείου μας από τις ομάδες δράσεις
  • Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Εξωστρέφεια και συνεργασία με τους Δήμους


Συνεργασίες

Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου-Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου και το 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών συνεργάσθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο εθνικό θεματικό δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, με τίτλο «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία». Παράλληλα, τα δύο σχολεία συμπράττουν περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ –ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

 

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

1ο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ-ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ, ΜΗΤΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΤΣΑΝΤΗΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑΝΙΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Στόχος δράσης

Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, Να ενημερωθούν για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, Να αναγνωρίσουν την αξία της κομποστοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων, Να εφαρμόσουν τη μέθοδο της κομποστοποίησης στο σχολείο, Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας

Χρόνος δράσης

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας