menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Διαφωνούμε ...συμφωνώντας (Συνεργαζόμαστε για την αποφυγή και επίλυση συγκρούσεων: σχολική διαμεσολάβηση μεταξύ ομηλίκων)

Διαφωνούμε ...συμφωνώντας (Συνεργαζόμαστε για την αποφυγή και επίλυση συγκρούσεων: σχολική διαμεσολάβηση μεταξύ ομηλίκων)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού

Το 2ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού είναι ένας χώρος μάθησης, δημιουργίας και χαράς. Έχοντας ως στόχο μας τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, εφαρμόζουμε καινοτόμα προγράμματα και δράσεις με στόχο την εκδίπλωση των ικανοτήτων και την καλλιέργεια ποικίλων δεξιοτήτων των μαθητών/ τριών. Παράλληλα, η συνεργασία μας με τις οικογένειες και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τις Δημοτικές Αρχές συντελεί στη διαμόρφωση ενός υγιούς και ασφαλούς υποστηρικτικού πλαισίου για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.


Διευθυντής Σχολείου

Πατσιάδου Μαγδαληνή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η πραγματοποίηση του προγράμματος άρχισε να εφαρμόζεται μετά από πρόταση καθηγήτριας- διαπιστευμένης διαμεσολαβήτριας, εγγεγραμμένης στο γενικό Μητρώο Διαμεσολαβητών της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης. Για την υλοποίηση του προγράμματος  δημιουργήθηκε η Συντονιστική  Ομάδα Διαμεσολάβησης και διανεμήθηκαν στους μαθητές/τριες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στην εκπαίδευση. Ακολούθως δημιουργήθηκε από την εισηγήτρια  σχετικό υλικό 9 εβδομαδιαίων συναντήσεων, ώστε να είναι εφικτή η εκπαίδευση (με μαθητοκεντρικές και βιωματικές διδακτικές τεχνικές).

Το υλικό αυτό περιλαμβάνει τα  εξής: Γνωριμία και κτίσιμο ομάδας, διαχείριση συγκρούσεων, έκφραση συναισθημάτων, δεξιότητες επικοινωνίας, διαφορετικότητα και αποδοχή, αρχές και διαδικασία της Διαμεσολάβησης, δεξιότητες Διαμεσολαβητών και προσομοιώσεις Διαμεσολάβησης. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης,  οι 26 μαθητές/τριες που συμμετείχαν σε αυτήν αξιολόγησαν το περιεχόμενο και τη δομή του προγράμματος απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο και  άρχισαν να διεξάγουν διαμεσολαβητικές συνεδρίες μεταξύ συμμαθητών/τριών τους.

Για τη διεξαγωγή των συνεδριών δημιουργήθηκε από την ομάδα των εκπαιδευμένων μαθητών/ τριών το "Κουτί της Διαμεσολάβησης", για τη συγκέντρωση αιτημάτων διαμεσολάβησης  καθώς και τα αναγκαία σχετικά έντυπα από τη Συντονιστική Ομάδα Διαμεσολάβησης. Δημιουργήθηκαν επίσης σχετικές αφίσες, οι οποίες αναρτήθηκαν στον ιστότοπο και το φυσικό χώρο του σχολείου.  


Αποτελέσματα / επίδραση

Ως προς τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις απαντήσεις των εκπαιδευμένων μαθητών/τριών  στο σχετικό ερωτηματολόγιο, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: 88,5% συμφώνησαν ότι η δομή του εκπαιδευτικού προγράμματος τούς εφοδίασε με τις αναγκαίες δεξιότητες - 76,9% συμφώνησαν ότι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης είχε θετική επίδραση στις διαπροσωπικές του σχέσεις - 92,3% θα σύστηναν την εκπαίδευση και σε άλλους συμμαθητές τους.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό ότι μαθητές/ -τριες αυτών των ηλικιών ήρθαν σε επαφή με την πρακτική της διαμεσολάβησης, που είναι άγνωστη ακόμη  και στο μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού. Η διαμεσολάβηση άρχισε εδραιώνεται στη συνείδηση των παιδιών και ευρύτερα στη σχολική κοινότητα ως εναλλακτικός - ειρηνικός τρόπος επίλυσης διαφορών.

Η συνέχιση της διεξαγωγής διαμεσολαβήσεων και η αποκόμιση θετικής εμπειρίας από τους /τις συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες, καθώς και από τους/τις ίδιους-ες  διαμεσολαβητές/-τριες θα συντελέσει ώστε να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αλλαγή στη σχολική κουλτούρα και να προαχθεί η ειρηνική επίλυση διαφορών.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι πολύ θετικό ότι συμμετέχοντες/-ουσες στην εκπαίδευση αρχίζουν ήδη να διαπιστώνουν τα οφέλη της διαμεσολάβησης και στην προσωπική τους ζωή, με αποτέλεσμα να καθίστανται οι ίδιοι "πρεσβευτές" της διαμεσολάβησης στην ελληνική κοινωνία.



Συνεργασίες

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που εγκρίθηκαν από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, με τη συνεργασία και συναίνεση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας. Ιδιαίτερα σημαντική  υπήρξε η συνεργασία με την καθηγήτρια των εικαστικών, με την καθοδήγηση της οποίας δημιουργήθηκαν οι σχετικές αφίσες.

Παράλληλα, με στόχο τη διάχυση της κουλτούρας της διαμεσολάβησης στη σχολική κοινότητα προσκλήθηκε η κ. Νανά Παπαδογεωργάκη, δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις με μαθητές/τριες. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος. Τέλος πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία με γραφίστρια, η οποία αφιλοκερδώς δημιούργησε τις αφίσες με βάση τα σχέδια των παιδιών.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αντωνίου Ζαχαρούλα- Κασσάρα Γαρυφαλλιά- Παπαδοπούλου Αναστασία

Στόχος δράσης

Ενδυνάμωση μαθητών/-τριών με δεξιότητες για τη διαχείριση διαφορών-συγκρούσεων/ Οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης/ Καλλιέργεια σεβασμού στη διαφορετικότητα /Ενθάρρυνση δημοκρατικών συμπεριφορών και διαμόρφωση ενεργών πολιτών /Δημιουργία υγιούς και ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2022-Μάιος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας