menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Δημιουργούμε και δημοσιογραφούμε στο European School Radio και στο SchoolPress (Πολιτιστικό Πρόγραμμα)

Δημιουργούμε και δημοσιογραφούμε στο European School Radio και στο SchoolPress (Πολιτιστικό Πρόγραμμα)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού βρίσκεται στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ανήκει στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.


Διευθυντής Σχολείου

ΖΗΣΗΣ ΖΗΣΑΚΗΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα, ασχολήθηκαν και καταπιάστηκαν με ζητήματα και θέματα που σχετίζονται με τη σχολική καθημερινότητα (ενδοσχολική βια-σχολικός εκφοβισμός), την ισότητα των δύο φύλων, τα δικαιώματα των γυναικών, το κλίμα, την ειρήνη, τη φιλία, την εφηβική ζωή, με σύγχρονα κοινωνικά θέματα-προβλήματα, παράγοντας  και αντίστοιχο υλικό. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν παιδιά και των τριων τάξεων του σχολείου. Οι δημιουργίες τους δημοσιεύτηκαν στο blog του σχολείου (https://blogs.sch.gr/1gymelko/) και στο περιοδικό του  πολιτιστικού προγράμματος (https://schoolpress.sch.gr/podcastjournalism/).


Αποτελέσματα / επίδραση

Το υλικό που παρήχθη από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέβηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ πολλές εργασίες-δημιουργίες παρουσιάστηκαν (ανέβηκαν) στο European School Radio και στο Schoolpress. Σκοπός μας η διάχυση του υλικού και η ενημέρωση όσων συμμετέχουν στο σχολικό γίγνεσθαι, για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως η εφηβεία, η ενδοσχολική βία, ο εκφοβισμός, η ειρήνη, η ανισότητα των δυο φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο ρατσισμός, η κοινωνική αδικία, ο σεβασμός του άλλου, τα δικαιώματα των γυναικών, το εβραϊκό ολοκαύτωμα και  το κλίμα.  Βασική  μας επιδίωξη η ευαισθητοποίηση-εγρήγορση  όλων μας και η συνεργασία για την αντιμετώπιση των  αρνητικών  φαινομένων που επηρεάζουν τη ζωή μας, με απώτερο στόχο την ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας μας και τη δημιουργία μιας  κοινωνίας δημοκρατικής, πλουραλιστικής και απαλλαγμένης από διάφορες νοσηρότητες. Η προβολή του υλικού που παρήχθη και η ενημέρωση των μαθητών-τριών πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της, είχε θετική ανταπόκριση και επίδραση και έδωσε το έναυσμα για προβληματισμούς και συζητήσεις για τα παραπάνω θέματα.



Συνεργασίες

Τα παιδιά συνεργάστηκαν για τη δημιουργία και παραγωγή υλικού. Παρήχθησαν ατομικές και ομαδικές εργασίες-δημιουργίες. Για την παραγωγή υλικού συνεργάστηκαν με άλλους μαθητές, με εκπαιδευτικούς του σχολείου και πήραν συνεντεύξεις (με την άδεια των γονέων - κηδεμόνων) από πρόσωπα εντός και  εκτός του σχολείου (π.χ. με την υπεύθυνη ξεναγήσεων Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης) και τέλος συνεργάστηκαν με το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, το Εβραϊκό Μουσείο, τον τοπικό Δήμο και σχολείο της περιοχής(2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης) για συμμετοχή σε δίκτυο συνεργασίας. Τα παιδιά συμμετείχαν και συμμετέχουν  σε διάφορους διαγωνισμούς ,σε συνέδρια και δίκτυα συνεργασίας, όπως: δίκτυο συνεργασίας σχολείων με το 1ο Γυμνάσιο Λευκάδας «Οι Θησαυροί της Παλιάς μας Πόλης», διαγωνισμός για την ειρήνη «Καν΄ το ν’ Ακουστεί 2023», διαγωνισμός για το κλίμα από το τμήμα Μετεωρολογίας του Α.Π.Θ.-Μάρτιος 2023, «Μαθητικό Συνέδριο κατά της Βίας» του γραφείου Αγωγής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης στις 3-5-2023, ημέρα Τετάρτη.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΑΡΑΓΚΟΖΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Στόχος δράσης

Η παραγωγή υλικού (podcasts, συνεντεύξεις, κείμενα, διήγημα-αφήγημα, εικαστικές δημιουργίες, αφίσες) για την ενημέρωση των μαθητών/-τριών σχετικά με την πρόληψη-αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και παραγωγή υλικού για θέματα και ζητήματα που αφορούν την εφηβεία και την καθημερινότητα των νέων.

Χρόνος δράσης

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022-ΜΑΙΟΣ 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας