menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Δημιουργική Επαναχρησιμοποίηση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων (Upcycling)

Δημιουργική Επαναχρησιμοποίηση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων (Upcycling)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Το σχολείο μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης και έχει μαθητικό δυναμικό που κάποιες χρονιές ξεπέρασε τους 400 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς. Το σχολικό έτος 2022-23 χαρακτηρίστηκε και λειτουργεί ως 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής. Κάθε σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν και υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα, υγείας, εθελοντισμού, αιμοδοσίας, πρώτων βοηθειών αλλά και πολιτισμού, ασφάλειας στο διαδίκτυο και περιβάλλοντος. Επίσης εκπονούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και ενθαρρύνονται οι μαθητές να συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια. Τα δύο προηγούμενα έτη (2020 και 2021) το σχολείο εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου! Φέτος στο σχολείο λειτουργούν 5 Όμιλοι Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. 1.Όμιλος Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2.Όμιλος Δημοσιογραφίας 3.Όμιλος: Κλιματική Αλλαγή 4.Όμιλος: Μαθηματικές Περιπλανήσεις 5.Όμιλος Ρομποτικής & Προγραμματισμού Στην ιστοσελίδα: https://3lyk-komot.rod.sch.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις από το σχολικό έτος 2022-23, ενώ στην http://3lyk-komot-old.rod.sch.gr/3gel/ για όλες τις δράσεις των προηγούμενων ετών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.


Διευθυντής Σχολείου

Φωτιάδης Νικόλαος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Oι μαθητές / μαθήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας, sτο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022 με θέμα τα “Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα”, ανέλαβαν την ευθύνη για την συγκέντρωση και την διαλογή ρούχων.

Με δημιουργικότητα, έμπνευση και φαντασία σχεδίασαν στο χαρτί πατρόν ραπτικής, έκοψαν, έραψαν, κέντησαν και δημιουργήσαν:

  • Ένα χαλάκι από λωρίδες από παλιές μπλούζες χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο αργαλειό,
  • ένα μαξιλάρι/κρεβατάκι για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα (π.χ. σκυλάκια & γατάκια)
  • διάφορα μικρά παιχνίδια για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα (π.χ. σκυλάκια & γατάκια)
  • διάφορα χριστουγεννιάτικά στολίδια και μια οικολογική κατασκευή ως χριστουγεννιάτικο δέντρο την οποία στόλισαν στον τοίχο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου, θέλοντας να ευχηθούν με το δικό στους τρόπο Καλή Χρονιά γεμάτη ελπίδα.
  • Τέλος θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022 έφτιαξαν μία τζιν υφασμάτινη φάλαινα γεμίζοντας το εσωτερικό της από υφάσματα που περίσσεψαν δίνοντας τον τίτλο: Η φάλαινα που τρέφεται με υπολείμματα γρήγορης μόδας….

 Ο χρόνος που αφιερώθηκε ήταν κυρίως εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά κάποιες φορές εργάστηκαν και μέσα στο σχολικό τους ωράριο.

Με τις δημιουργικές κατασκευές μας:

  • δεν αφήσαμε κανένα ίχνος απορρίμματος αφού δεν πετάχτηκε κανένα κομμάτι υφάσματος. Αντίθετα όλα χρησιμοποιήθηκαν ως γέμιση σε άλλες κατασκευές, όπως η φάλαινα, που αποτέλεσε και την μασκότ της δράσης μας, τα παιχνίδια για τα κατοικίδια και τα μαξιλάρια για σκύλους και αργότερα για τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια και στολίδια. Έτσι καταφέραμε και πετύχαμε μηδέν απορρίμματα κι αυτό μας κάνει πολύ υπερήφανους.  
  • ενισχύσαμε την οικολογική μας συνείδηση σχετικά με το αποτύπωμα που αφήνει η γρήγορη μόδα και ήρθαμε σε επαφή με την παραγωγή ενός κλωστοϋφαντουργικού προϊόντος, όπως το χαλάκι από λωρίδες υφασμάτων χρησιμοποιώντας έναν αυτοσχέδιο αργαλειό, το μαξιλάρι ή την φάλαινα "που τρέφεται με υπολείμματα γρήγορης μόδας…"
  • προσπαθήσαμε να ζεστάνουμε αδέσποτα ζώα της περιοχής του σχολείου.
  • τέλος, καταρρίφθηκαν τα έμφυλα στερεότυπα, αφού αγόρια και κορίτσια, αποδείχθηκε ότι είναι ικανοί να σχεδιάσουν πατρον στο χαρτί, να κόψουν, να ράψουν υφάσματα και να υφάνουν σε αργαλειό.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η πρόταση περιεχομένου της δράση έγινε από τους μαθητές/τριες όπως και η ίδια η δράση οργανώθηκε κατά μεγάλο βαθμό από τους ίδιους με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού κ. Βερρή και της διεύθυνσης του σχολείου μας.


Στόχος δράσης

1) η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με το αποτύπωμα της γρήγορης μόδας 2) η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/τριών για την ανακύκλωση ρούχων 3)η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την ομαδοσυνεργατικοτητας μεταξύ μαθητών/τριών 4)η υποστήριξη των άπορων της πόλης μας 5)η υποστήριξη των αδέσποτων ζώων της πόλης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 16


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας