menu

Σύνδεση | Εγγραφή

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Δημιουργία διδακτικών podcast από παραμύθια - αφηγήσεις.

Δημιουργία  διδακτικών podcast από παραμύθια - αφηγήσεις.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο που λειτουργεί εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου στο οποίο συστεγάζονται και δύο Ν/γεία (6ο & 26ο Ν/γείο Βόλου). Στο Δημοτικό Σχολείο φοιτούν 280 μαθητές/-τριες. Για περισσοτερες πληροφορίες σχετικά με το σχολείο και τις εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσει μπορείτε να ανατρέξετε στο ιστολόγιο: https://blogs.sch.gr/13dimvol/


Διευθυντής Σχολείου

ΠΑΡΙΣΗΣ ΠΑΠΑIΩΑΝΝΟΥ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Πρόκειται για μια διασκευή από δύο βιβλία του Κώστα Μάγου , το «Μεγάλο ταξίδι του Αιμίλιου» και το «Καλωσήρθες καρακάξα». Ο συγγραφές Κώστας Μάγος, ως συνεχιστής της παράδοσης του Αισώπου, του αρχαίου παραμυθά, επιλέγει στα δυο συγκεκριμένα αυτά βιβλία, να είναι πρωταγωνιστές μικρά και μεγαλύτερα ζώα,  προκειμένου να μιλήσει μέσα από αυτά για τα ελαττώματα και τα προτερήματα του ανθρώπου, καταλήγοντας σ’ ένα ηθικό δίδαγμα.

Μέσα στο πλαίσιο της δημιουργίας του θεατρικού μας έργου, μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες  διαβάσαμε τα δυο αυτά βιβλία, δημιουργήσαμε διαλόγους, βγάλαμε εικόνες, βρήκαμε τις αξίες, τα μηνύματα και τα διδάγματα, τα οποία ο συγγραφέας κρύβει μέσα στα έργα του. Και πλέξαμε τις δυο ιστορίες σε μία, χωρίς όμως να δίνουμε το τέλος τους. Ήταν ώρες όπου, η μάθηση συναντάει το παιχνίδι, το παραμύθι βοηθά το παιδί να στραφεί και να σκεφτεί τον εαυτό του, η λογοτεχνία και το βιβλίο απελευθερώνει το πνεύμα και την ψυχή του.

 Και δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να ξεφύγει λίγο από την προσέγγιση της ύλης των μαθημάτων  λειτουργώντας πιο χαλαρά, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο να ακούει, με σκοπό να καταλάβει τους μαθητές/τριες του στοχεύοντας στην ανάδειξη σημαντικών Αξιών και  την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Γιατί οι κοινωνικές αλλαγές έρχονται μέσα από την αγωγή των ατόμων.

Εξάλλου, επιτυχημένο είναι το σχολείο που έχει χαρούμενα παιδιά, γεμάτα αυτοπεποίθηση, τα οποία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες δράσης, ενεργούν με ομαδικότητα και συνεργατικά, δείχνοντας σεβασμό στο διαφορετικό και δουλεύοντας  για την επίτευξη των στόχων τους.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ένιωσαν τη χαρά της ψηφιακής δημιουργίας και άντλησαν πολλά διδάγματα σχετικά με το σεβασμό της διαφορετικότητας των άλλων και την κατάργηση των στερεοτύπων.  



Συνεργασίες

Για την δημιουργία του podcast συνεργάστηκαν οι μαθητές/-τριες του Ε2 τμήματος και οι εκπαιδευτικοί Ασδεράκη Καστορία ΠΕ 70, Νικολαΐδης Νικόλαος ΠΕ 86, Ναούμ Ευδοκία ΠΕ 79.01. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΑΣΔΕΡΑΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΕ 70, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ 86, NAΟΥΜ ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕ 79.01.

Στόχος δράσης

1. Να προσεγγίσουν την έννοια του ρατσισμού και των διαφόρων μορφών του καθώς και να ευαισθητοποιηθούν για τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Ειδικότερα να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τις ανθρώπινες σχέσεις καθώς και τις επιπτώσεις που προκαλούν σ΄ αυτές οι διάφορες προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. 2. Να αντιληφθούν ότι ο ρατσισμός σε βάρος ατόμων ή κοινωνικών ομάδων στηρίζεται σε κατασκευάσματα ομάδων με δύναμη για εξυπηρέτηση συμφερόντων. 3. Να συνειδητοποιήσουν ότι οι διακρίσεις και ο ρατσισμός μας αφορούν όλους, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και συνεπώς πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. 4. Να στοχαστούν πάνω στη διαχρονικότητα κοινωνικών φαινομένων και ανθρώπινων συμπεριφορών, αναπτύσσοντας κριτική σκέψη και δεξιότητες συνεργασίας, αλληλεγγύης και δημιουργικής συνύπαρξης. 5. Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων σχέσεων με στόχο τη διαμόρφωση ανθρωπιστικής συνείδησης και την έκφραση των συναισθημάτων τους με τρόπο άμεσο, κατανοητό.

Χρόνος δράσης

3 Εβδομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας