menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Γόννων

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Δημ. Σχ. Γόννων: Έργο Τέχνης - Μια Φωνή Ειρήνης και Αλληλεγγύης

Δημ. Σχ. Γόννων: Έργο Τέχνης - Μια Φωνή Ειρήνης και Αλληλεγγύης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (Μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες Εικαστική Έκθεση, με θέμα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την Ειρήνη και το δίκιο». Στο πλαίσιο της έκθεσης μαθητές/τριες της Ε' και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου Γόννων με τη συμβολή μαθητών/τριών της Γ' Τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών, υπό την εποπτεία της Εικαστικού Ευθυμίας Χριστοπούλου δημιούργησαν ομαδικό έργο, τοπόσημο μνήμης για τα 12.300 παιδιά που σκοτώθηκαν στην Γάζα.

Το έργο των παιδιών του σχολείου μας είναι ένα καλλιτέχνημα από παιδιά για παιδιά, εμπνευσμένο από το έργο του Πικάσο Γκερνίκα, που θεωρείται το πιο δυνατό έργο ζωγραφικής με αντιπολεμικό μήνυμα στην ιστορία. Η φρίκη του πολέμου μετουσιώθηκε σε ελπίδα και χρώμα, υπενθυμίζοντας μας ότι η χαρά και η αθωότητα θα ανατείλουν ξανά.

Ιστορικά στοιχεία: Στις 26 Απριλίου του 1937, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, η βασκική πόλη Γκερνίκα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα σε ένδειξη υποστήριξης των εθνικιστικών δυνάμεων του Φράνκο που πολεμούσαν κατά της κυβέρνησης της δεύτερης ισπανικής δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή και την έμπνευση στον Πάμπλο Πικάσο να ζωγραφίσει την Γκερνίκα (Guernica).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ευθυμία Χριστοπούλου Εικαστικός

Στόχος δράσης

Αναλύοντας το έργο των μαθητών και τη σημασία του στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών, αναγνωρίζουμε τους εξής μαθησιακούς στόχους: Καλλιτεχνική Έκφραση: Οι μαθητές ανέπτυξαν τη δυνατότητα να εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους μέσα από την τέχνη, χρησιμοποιώντας χρώματα, γραμμές και μορφές για να δημιουργήσουν ένα έργο που να μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα. Κατανόηση του Ιστορικού Και Κοινωνικού Πλαισίου: Μέσω της δημιουργίας ενός τοπόσημου μνήμης για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στην Γάζα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ιστορία και τις κοινωνικές πραγματικότητες που συνέβαλαν στα γεγονότα αυτά. Αντίληψη της Σημασίας της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης: Μέσω της αναπαράστασης της φρίκης του πολέμου και της εκφρασίας ελπίδας και χρώματος, οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να σκεφτούν τη σημασία της ειρήνης και της αλληλεγγύης στον κόσμο. Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Η διαδικασία δημιουργίας ενός τοπόσημου μνήμης ενθάρρυνε τους μαθητές να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τα γεγονότα που οδήγησαν στο γεγονός αυτό, καθώς και τον ρόλο της τέχνης στην αντιμετώπισή τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας