menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Γόννων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Δημ. Σχ. Γόννων: Ανεπανάληπτη Εκπαιδευτική Αποστολή στην Κορυτσά.. Ένα ταξίδι-μια Αδελφοποίηση που ένωσε πολιτισμούς και καρδιές

Δημ. Σχ. Γόννων: Ανεπανάληπτη Εκπαιδευτική Αποστολή στην Κορυτσά.. Ένα ταξίδι-μια Αδελφοποίηση που ένωσε πολιτισμούς και καρδιές
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό ταξίδι του Δημοτικού Σχολείου Γόννων στην Κορυτσά της Αλβανίας, από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης με τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος». Το Δημοτικό Σχολείο Γόννων είναι το πρώτο δημοτικό σχολείο της Θεσσαλίας που επισκέφθηκε την περιοχή της Αλβανίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η ελληνική αποστολή συμμετείχε σε πλήθος δραστηριοτήτων που περιελάμβαναν επισκέψεις, παρουσιάσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές. Η πρώτη Διεθνής Συνάντηση με τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών των δύο χωρών, με την παρουσίαση της κωμωδίας «Λυσιστράτη» από τους/τις μαθητές/τριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόννων να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της επίσκεψης!

Μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Παναγιώτης Γκατζόγιας, ο Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Βασίλειος Σίμος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, αντιπροσωπεία δώδεκα μαθητών/τριών της Ε’ τάξης, συνοδευόμενα από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνα Σαΐτη και τους εκπαιδευτικούς Δημήτριο Σιόζιο, Χριστόδουλο Τσιούρβα, Ειρήνη Ζγούρη, Αικατερίνη Πούλιου, Παρασκευή Τσιούρβα και τους γονείς των μαθητών/τριών. Η Αδελφοποίηση των δύο σχολείων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνας Σαΐτη σε συνεργασία με τη Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Όμηρος Κορυτσάς κ. Αθηνά Σιδέρη, υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών και με την αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο Τεμπών κ. Γεώργιο Μανώλη και οδήγησε σε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στην οποία η εκπαίδευση ένωσε δύο λαούς αξιοποιώντας τον ελληνικό πολιτισμό ως καινοτόμο πόρο μάθησης και διαπολιτισμικής κατανόησης. Στον τομέα της δικτύωσης με το Ελληνικό Προξενείο της Κορυτσάς και στην εν γένει προβολή της δράσης συνέβαλε σημαντικά ο επικοινωνιολόγος κ. Δημήτριος Μαραγκός, συνεργάτης του σχολείου.

Ο Έλληνας Πρόξενος κ. Νικόλαος Γιωτόπουλος και ο κ. Ευθύμιος Μάνος υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή. Σε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη Πελούσι, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα θρησκείας και πίστης. Στον Πρόξενο και στον Μητροπολίτη Κορυτσάς παραδόθηκαν δώρα από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνα Σαΐτη, το Δήμαρχο Τεμπών κ. Γεώργιο Μανώλη και από τη Δ/ντρια Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου.

Στα Ελλληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» την ελληνική αποστολή υποδέχτηκε η Δ/ντρια του σχολείου κ. Αθηνά Σιδέρη και η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας κ. Ανατολή Βροχαρίδου, παρουσία του Έλληνα Πρόξενου κ. Γιωτόπουλου και του Συντονιστή Εκπαίδευσης Αλβανίας κ. Γεώργιου Μπέστια. Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων, παρουσίαση των δύο σχολείων καθώς και του προγράμματος e-Twinning που υλοποιείται με τίτλο «Schools Connected by Culture». Τις δύο ημέρες στο σχολείο «Όμηρος» οι μαθητές/τριες της Ε’ Τάξης παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» γεμίζοντας την ελληνική αποστολή υπερηφάνεια και συγκίνηση. Για την προετοιμασία του εξαιρετικού θεατρικού υπεύθυνος ήταν ο δάσκαλος της Ε’ τάξης κ. Σιόζιος ο οποίος και τη διασκεύασε με δεξιοτεχνία! Στο θεατρικό συνέβαλε σημαντικά η θεατρολόγος του σχολείου κ. Ζγούρη. Οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων δημιούργησαν κοινό έργο για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών-σχολείων. Η χορωδία των μαθητών/τριών της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόννων ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τραγούδια με χρώμα Ελλάδας υπό την καθοδήγηση του κ. Σιόζιου ενώ στο τέλος οι μαθητές/τριων των δύο σχολείων ερμήνευσαν από κοινού ένα τραγούδι. Στην αυλή του σχολείου οι δώδεκα μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Γόννων φορώντας παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια τα οποία είχαν προετοιμάσει εντατικά με την καθοδήγηση του γυμναστή κ. Χριστόδουλου Τσιούρβα ξεσηκώνοντας τους/τις 510 μαθητές/τριες των Ελληνοαλβανικών Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος», η μουσική και ο χορός ένωσαν τους μαθητές/τριες των δύο σχολείων. Οι δασκάλες κ. Πούλιου και κ. Τσιούρβα συνέβαλαν σημαντικά στην ενδυματολογική προετοιμασία των μαθητών/τριών καθώς και στο παραδοσιακό γεύμα. Συγκινητικές ήταν οι τελευταίες στιγμές στο σχολείο «Όμηρος» όπου οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων κλαίγοντας είπαν «αντίο» με την ελπίδα να συναντηθούν στην Ελλάδα και στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων σύντομα.

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάσθηκαν στους γονείς των παιδιών το θεατρικό, η χορωδία και οι χοροί γεμίζοντάς τους συγκίνηση και υπερηφάνεια για τα παιδιά τους που λειτούργησαν ως πρεσβευτές της χώρας και του τόπου τους. Τέλος πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό γλέντι Τέλος πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό γλέντι παρουσία Ελλήνων Ομογενών της Αλβανίας, στο οποίο αφιλοκερδώς συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Παράσχος (κλαρίνο), Θάνος Ρούμπος (βιολί), Φώτης Τράσιας (τραγούδι), Νίκος Ζιώγας (ακορντεόν), Αντώνης Παπαδόπουλος (ντέφι) στο πλαίσιο ενίσχυσης του πολιτιστικού αντίκτυπου της Αδελφοποίησης.

Η Ελληνική Αποστολή επισκέφθηκε την ιστορική κοινότητα της Μοσχόπολης η οποία αποτελεί σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο. Ο παπα-Θωμάς συγγενής της θεατρολόγου κ. Ζγούρη, συνάντησε την ελληνική αποστολή και συζήτησε μαζί της για την ιστορία και τη μυσταγωγία του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, η οποία ήταν απερίγραπτη. Η ελληνική αποστολή βίωσε τη δύναμη της ορθόδοξης πίστης. Στον Καθεδρικό Ναό της Κορυτσάς πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά και στα Αλβανικά στην οποία ο εκπαιδευτικός κ. Τσιούρβας έψαλε.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η Αδελφοποίηση ανάμεσα στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων και τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» στην Κορυτσά της Αλβανίας φάνηκε να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα και επιδράσεις:

  1. Ενίσχυση Δεσμών Κοινότητας: Η αδελφοποίηση ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των κοινοτήτων των δύο χωρών. Η εμπειρία αυτή ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και της αλληλεγγύης.

  2. Πολιτιστική Ανταλλαγή: Η ανταλλαγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, βοήθησε στην κατανόηση και την ανταλλαγή πολιτισμικών αξιών και παραδόσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

  3. Εκπαιδευτική Εμπειρία: Η επίσκεψη στα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια και η συμμετοχή σε δραστηριότητες εκπαίδευσης εμπλούτισε την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τις δύο χώρες.

  4. Προώθηση Διαπολιτισμικής Κατανόησης: Η επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων προώθησε τη διαπολιτισμική κατανόηση και εκτίμηση, βοηθώντας στην ανάπτυξη αμοιβαίας σεβαστής συνύπαρξης.

  5. Ενίσχυση Εκπαιδευτικών Δεσμών: Η αδελφοποίηση ενίσχυσε τους εκπαιδευτικούς δεσμούς ανάμεσα στα σχολεία και τους δάσκαλους, προωθώντας την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πόρων.Συνεργασίες

Για την Αδελφοποίηση του Δημοτικού Σχολείου Γόννων με τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια "Όμηρος" στο σχολείο συνεργάστηκε με την κ. Αθηνά Σιδέρη Δ/ντρια του των Εκπαιδευτηρίων "Όμηρος", με τον Έλληνα Πρόξενο της Κορυτσάς στην Αλβανία τον κ. Νικόλαο Γιωτόπουλο, το Δήμαρχο Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Παναγιώτη Γκατζόγια, τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Βασίλειο Σίμο, τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου και με τους τους γονείς των μαθητών/τριών.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνα Σαΐτη και οι εκπαιδευτικοί Δημήτριος Σιόζιος, Χριστόδουλος Τσιούρβας, Ειρήνη Ζγούρη, Αικατερίνη Πούλιου, Παρασκευή Τσιούρβα

Στόχος δράσης

Η Αδελφοποίηση του Δημ. Σχ. Γόννων με τα Εκπαιδευτήρια

Χρόνος δράσης

21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας