menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Δέντρα και φυτά του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου

Δέντρα και φυτά του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Το 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και την τρέχουσα σχολική χρονιά έχει μαθητικό δυναμικό 250 μαθητές και διδάσκουν 36 εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αναπληρωτές. Το σχολείο μας τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιεί Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ με εκπαιδευτικές ανταλλαγές μαθητών και έργα eTwinning. Στο σχολείο μας εκπονούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αγωγής υγείας, αγωγής σταδιοδρομίας κ.α.) Πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα, το σχολείο μας προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε Ομίλους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. Οι θεματολογίες είναι: Μαθηματικά και Τέχνη, Παραδοσιακοί χοροί, Ρητορικοί Αγώνες, Εικαστικά και Κινηματογράφος. Κάθε σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν και υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα περιβαλλοντικά, υγείας, εθελοντισμού, πρώτων βοηθειών, ασφάλειας στο διαδίκτυο και επαγγελματικού προσανατολισμού. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται συνεργασίες με τοπικούς επιστημονικούς και εθελοντικούς φορείς. Οι μαθητές μας συμμετέχουν σε διάφορους μαθητικούς διαγωνισμούς, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις σε τομείς των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, της Φυσικής, Ρητορικής και άλλων. Επίσης συμμετέχουν με εργασίες τους σε πανελλήνια μαθητικά φεστιβάλ και συνέδρια τοπικά και διεθνή. Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες ποδοσφαίρου, βόλεϊ , μπάσκετ κ.α., σε ενδοσχολικά πρωταθλήματα και τοπικές διοργανώσεις. Το σχολείο μας δεν αποτελεί απλά ένα χώρο διδασκαλίας και μάθησης, αλλά ένα ζωντανό οργανισμό που αγκαλιάζει τους μαθητές και τους προσφέρει μια σφαιρική εκπαίδευση. Η πολυδιάστατη δράση του σχολείου μας ανοίγει νέους ορίζοντες στους μαθητές, καλλιεργώντας δεξιότητες, πνεύμα συνεργασίας και κριτική σκέψη, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία του μέλλοντος. Στην ιστοσελίδα του σχολείου https://1gym-charil.thess.sch.gr/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας. Και στην ιστοσελίδα https://kiordanidou.sites.sch.gr/erasmus/ θα ενημερωθείτε για τα προγράμματα Erasmus.


Διευθυντής Σχολείου

Κατσιούλα Παναγιώτα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το σχολείο μας συνεργάστηκε με το Archigymnasium του Soest της Γερμανίας για την υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ διάρκειας 18 μηνών. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν Our trees our lives και είχε θέμα τα δέντρα και συνδέθηκε με τον παγκόσμιο στόχο για την κλιματική αλλαγή.

Στα πλαίσια του προγράμματος ασχοληθήκαμε με διάφορες δράσεις για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για την αξία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, να κατανοήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει η χλωρίδα, να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Επίσης να αναπτύξουν οι μαθητές κριτική σκέψη σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα, να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και να προτείνουν λύσεις για την προστασία των δέντρων και γενικά των δασών, κατανοώντας τη σημασία της ενεργής συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές δημιούργησαν μια παρουσίαση σε συνεργατική ψηφιακή εφαρμογή, με θέμα τα δέντρα και φυτά του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη. Η πλούσια χλωρίδα του, με εκατοντάδες είδη δέντρων και φυτών, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον και στους κατοίκους της πόλης.

Ας φροντίσουμε και ας προστατεύσουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο, για να τον χαρούμε εμείς και οι μελλοντικές γενιές.

Δείτε την διαδραστική παρουσίαση πατώντας εδώ  


Στόχος δράσης

• Να γνωρίσουν οι μαθητές τα διάφορα είδη δέντρων και φυτών που υπάρχουν στο Σέιχ Σου. • Να μάθουν για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους. • Να κατανοήσουν τη σημασία της χλωρίδας του Σέιχ Σου για το περιβάλλον και την πόλη της Θεσσαλονίκης. • Να αξιοποιήσουν οι μαθητές τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα και ενημερωτική παρουσίαση σε Αγγλική γλώσσα κάνοντας χρήση ψηφιακών εφαρμογών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας