menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

«Δενδροφύτευση: υπόθεση όλων για ένα βιώσιμο αύριο»

«Δενδροφύτευση: υπόθεση όλων για ένα βιώσιμο αύριο»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Μαθητές 1ης 2ης και 3ης τάξης χρησιμοποιώντας σκαπτικά εργαλεία φυτεύουν δεντρίλια με στόχο τη δημιουργία ενός μελλοντικού περιαστικού δάσους κοντά στο σχολείο που τώρα φοιτούν. Το άλσος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, χώρο αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή στην οποία έγινε η δενδροφύτευση ήταν πρώην χωματερή. Μέσα από την δράση αυτή οι  μαθητές βίωσαν την αξία της προσφοράς προς τον πλανήτη, ενώ παράλληλα αντιλήφθηκαν σημαντικές έννοιες, απόλυτα απαραίτητες για την επιβίωσή μας  όπως η αειφορία.


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από τη συγκεκριμένη συλλογική δράση  έγινε μια αρχή για τη δημιουργία ενός άλσους που θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 δεντρίλια. Για την ώρα έχουν φυτευτεί περί τα 1.000 δεντρίλια με τη συμβολή των μαθητών των δύο Δημοτικών (Κολλεγίου Αθηνών -Κολλεγίου Ψυχικού).Το αποτύπωμα που άφησαν οι μαθητές πάνω στον πλανήτη είναι πράσινο, είναι βιώσιμο και θα το απολαύσουν όλοι και όλες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από σήμερα! (https://e-ota.gr/featured/51887/dimos-paianias-epipleon-1-000-dentra-stin-palaia-chomateri-xekina-megalo-programma-dendrofyteysis/)



Συνεργασίες

Για  την υλοποίηση της δράσης με τίτλο: «Δενδροφύτευση: υπόθεση όλων για ένα βιώσιμο αύριο» απαιτήθηκαν οι παρακάτω συνέργειες:

-Συνεργασία του Δήμου Παιανίας με τις Διευθύνσεις των Δημοτικών Σχολείων  του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού.

-Συνεργασία με στελέχη του ΣΠΑΥ και της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παιανίας


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δάσκαλοι σύμβουλοι της 1ης 2ας και 3ης τάξη Δάσκαλοι σύμβουλοι 1ης τάξης: Κανδαράκη, Δ. Ταμπουρατζή, Π. Κωστής, Ι. Τσελέντη, Μ. Γκάφα Ι.Καλογεράς Δάσκαλοι σύμβουλοι 2ας: Μ. Καραγγέλου, Ι. Μουράτογλου, Ν. Νασοπούλου Ε. Κανελλοπούλου Δ.Τομαρά, Β. Ανδτουτσοπούλου Δάσκαλοι σύμβουλοι 3ης τάξης: Α. Μουτζούρης, Ζ. Καταζά, Κ. Στεφανάκου, Ε. Κουλάκου, Σ. Καλλιμάνης, Ε. Νεοφωτίστου

Στόχος δράσης

Μέσα από τη δράση οι μαθητές: Σε επίπεδο στάσεων: -Αντιλήφθηκαν ότι περιοχές όπως οι χωματερές μπορούν να γίνουν και πάλι βιώσιμες για τους κατοίκους, αν ληφθούν τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα. -Υιοθέτησαν μια θετική στάση απέναντι στην βιωσιμότητα του πλανήτη μέσα από την προσωπική τους δράση. Σε επίπεδο δεξιοτήτων: Συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους και άκουσαν με προσοχή τις οδηγίες των ειδικών για τη δενδροφύτευση. Σε επίπεδο γνώσεων: Έμαθαν πώς φυτεύεται ένα μικρό δεντρύλλιο. Κατανόησαν βιωματικά τις έννοιες: βιώσιμη ανάπτυξη, αειφορία

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Η δράση πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές 1ης , 2ας και 3ης τάξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους και εκπροσώπους του Δήμου Παιανίας. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της περιοχής. Αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα δράσης για έναν βιώσιμο πλανήτη. Θεωρείται και είναι μια αειφόρος πρακτική.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας