menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Δεν Πετάω, Ανακυκλώνω!

Δεν Πετάω, Ανακυκλώνω!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πρόγραμμα "Δεν Πετάω Ανακυκλώνω" υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του Β' Θεματικού Κύκλου, στη θεματική Φροντίζω το Περιβάλλον και συνδέεται με την υλοποίηση του 11ου Παγκόσμιου στόχου "Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες". Για την υλοποίηση των εργαστηρίων χρησιμοποιήθηκε υλικό από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "1,2,3,...Ανακύκλωση'' του δικτύου Quality Net το οποίο προσαρμόστηκε στις εκπαιδευτικές ανάγκες του τμήματος και εμπλουτίστηκε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των νηπίων.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να έρθουν τα παιδιά αντιμέτωπα με το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τα θέματα αντιμετώπισης, βάσει του τρίπτυχου της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης. Επιπλέον να συνειδητοποιήσουν την μεγάλη ευθύνη μας απέναντι στο περιβαλλοντικό ζήτημα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της προσωπικής εμπλοκής.

Ας Κουκλοπαίξουμε.

Οι ήρωες της ιστορίας μας, η Σουβλίτσα και ο Πιπίνος, που συντροφεύουν με μικρές ιστορίες τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας, αναλαμβάνουν να συζητήσουν με τα παιδιά για το πρόβλημα των σκουπιδιών και τις προτεινόμενες λύσεις, όπως το τρίπτυχο μείωση-επαναχρησιοποίηση-ανακύκλωση, ανακύκλωση πέρα από μπλε κάδους και οφέλη ανακύκλωσης. Στη συνέχεια οι ήρωες χωρίζουν τα παιδιά σε ομάδες με θέμα κάθε ομάδας τα υλικά  που ανακυκλώνονται. Τα παιδιά ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκουν αναζητούν στο χώρο του σχολείου υλικά που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, τα παρουσιάζουν στην ολομέλεια και τα μετρούν.

Καθαρίζω το σχολείο μου.

Με τη χρήση εποπτικού υλικού τα παιδιά γνωρίσουν τους κάδους, κάδος ανακύκλωσης, τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης (μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών) απορριμμάτων και δημιουργούν τους αντίστοιχους κάδους με τα σύμβολα τους από χαρτόκουτα. Στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν να ανοίξουν δεμένες σακούλες (είχαμε βάλει τα αντίστοιχα αντικείμενα από υλικά του σχολείου) και να ξεχωρίσουν τα υλικά σε ανακυκλώσιμα και μη. Έπειτα τα παιδιά χώρισαν τα υλικά ανάλογα με το είδος τους για να μάθουν πως μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Τα Σπουπίδια Παιχνίδια.

Μέσα από την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, τα παιδιά μεταμορφώνονται και μαθαίνουν τι είναι ανακύκλωση και ορθούς τρόπους ενεργής συμμετοχής στη διαδικασία. Με ένα χαρτάκι συντοφιά κάνω παιχνίδια πολλά. (το κάνω κιάλι, το τσαλακώνω, κάνω μουσική ...το κάνω σύννεφο και βροχή ).Στη συνέχεια με ανακυκλώσιμες συσκευασίες παίξαμε μπόουλινγκ, πυραμίδα, μπάσκετ, ποδόσφαιρο.

Μικροί Επιστήμονες εν Δράσει.

Μαθαίνουμε τι είναι η κομποστοποίηση και πως η οργανική ύλη μετατρέπεται σε λίπασμα. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε μία γλάστρα διάφορα υλικά (βιοδιασπώμενα και μή ) απο αυτά που χρησιμοποιούμε και τρώμε στο σχολείο και παρατηρούμε ποια υλικά θα βιοδιασπαστούν.

Επιδαπέδια και Ψηφιακά Παιχνίδια.

Δημιουργήσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για την ανακύκλωση και παίξαμε πολλά ψηφιακά παιχνίδια.

Επαναχρησιμοποιούμε.

Με υλικά που τα παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους οι ιδέες γεννιούνται και τα παιδιά δημιουργούν τα έργα τους (ρομπότ, βάζα, λουλούδια, λεωφορεία, πυραύλους, κάστρα, καταπέλτης, κιάλια).


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα και η συμμετοχή τους ήταν αμείωτη καθ'όλη τη διάρκεια του. Μέσα απο τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τα θέματα αντιμετώπισης βάσει του τρίπτυχου της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης. Ακόμη επέκτεισαν πολύτιμες γνώσεις απέναντι στο περιβαλλοντικό ζήτημα της υιοθέτησαν στάσεις και συμπεριφορές προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο κέρδος του προγράμματος ήταν ότι τα παιδια υιοθέτησαν συμπεριφορές που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και προάγουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης τους οποίους μετέφεραν και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.



Συνεργασίες

Οι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς : Γκασδόγκα Ευαγγελία (Υπεύθυνη Νηπιαγωγός του Προγράμματος), Χαραλάμπους Πασχαλίνα (Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου), Μάνος Δημήτριος (Νηπιαγωγός Τμήματος Ένταξης) Πατσίκα Στυλιανή (Βοηθητικό Προσωπικό) και οι γονείς κηδεμόνες των νηπίων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΓΚΑΣΔΟΓΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ, ΜΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΤΣΙΚΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

Στόχος δράσης

Να δοθούν τα πρώτα ερεθίσματα και βασικές πληροφορίες για το πρόβλημα των απορριμμάτων και την ανακύκλωση ως προτεινόμενη λύση. Να συνειδητοποιούν σταδιακά την ευθύνη που έχει ο καθένας μας απέναντι στο περιβαλλοντικό ζήτημα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της προσωπικής εμπλοκής. Να κατανοήσουν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Να αναγνωρίσουν πως με την ανακύκλωση μειώνεται η ποσότητα των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές βοηθώντας στην ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων. Να συνειδητοποιήσουν τους σωστούς τρόπους ανακύκλωσης και το διαχωρισμό των υλικών. Να προωθήσουμε την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης και να διασκεδάσουμε. Να συνειδητοποιούν τους σωστούς τρόπους ανακύκλωσης, παίζοντας με συναισθήματα και εικόνες από τα βιώματά τους. Μέσα από πειράματα να ανακαλύψουν πώς ξαναγεννιούνται τα υλικά. • Να παίξουν, να μάθουν, να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους, να γελάσουν. • Να αποκτήσουν θετικές στάσεις

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Μάρτιος 2022
Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας