menu

Σύνδεση | Εγγραφή

13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

DAYDREAM

DAYDREAM
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια της εφαρμογής πιλοτικά των εργαστηριών δεξιοτήτων και της θεματικής Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη και ειδικότερα το θέμα της Συμπερίληψης: Αλληλοσεβασμός και  διαφορετικότητα.

Αξίες στην εκπαίδευση

Κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου σε συνεργασία με το θέατρο στην εκπαίδευση στοχευμένες δράσεις έλαβαν χώρα με κύριο άξονα το project: '' Κι αν ήσουν εσύ ''. και το project  αξίες στην εκπ/ση - ειρήνη 

 

Στη σχολική μας μονάδα λειτουργεί τμήμα ΔΥΕΠ (προσφυγόπουλα ) κι έτσι μέσα από το πρόγραμμα μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ζωή τους στην καθημερινότητα της στη Δομή Προσφύγων στη Πόλη και στη σχολική μας μονάδα.

Οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από τους πρόσφυγες ενώ ταυτόχρονα παρούσα ήταν και μεταφράστρια από την Δομή.

Εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι ακούστηκαν συγκλονιστικές ιστορίες ενώ η παρουσία της ψυχολόγου κρίθηκε αναγκαία ώστε οι ερωτήσεις που θα τεθούν να είναι κατάλληλες και να μην αναβιώνουν άσχημα συναισθήμτα στα προσφυγόπουλα.

Τα προσφυγόπουλα μπήκαν στην τάξη των μαθητών του Στ1 τμήματος και μαζί τους τραγούδησαν στη νοηματική το τραγούδι της ειρήνης που γραφτηκε από τους μαθητές και μελοποιήθηκε με τη βοήθηθεια της δασκάλας της μουσικής.

Καθώς επίσης  ακολούθησε η δημιουργία ενός π[οιήματος για τους πρόσφυγες στο πέρασμα των χρόνων.

Δημιουργήθηκαν δύο βιβλία ebook στα οποία είναι γραμμένα τα ποιήματα με τις  ζωγραφιές τους.

Με το κέντρο απεξάρτησης ΟΑΣΙΣ υπήρξε συνεργασία με κυριο άξονα την ενσυναίσθηση και την αποδοχή. 

Παράλληλα το κινηματογραφικό εργαστήρι του σχολείου μας ανέλαβε να κινηματογραφίσει τη ζωή ενός προσφυγόπουλου τόσο στην δομή όσο και σε στιγμές στην πόλη και το σχολείο.

Όλη η καταγραφή έγινε παίρνοντας όλες τις απαραίτητες άδειες από τους σχετικούς με το θέμα φορείς και υπουργεία και ήταν ομολογουμένως μία πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Το βίντεο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ντοκιμαντέρ αφού οι μαθητές του κινηματογραφικού εργαστηρίου σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες μελέτησαν τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα ντοκιμαντέρ και τα εφάρμοσαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων .

Στο ντοκιμαντέρ εκτός από το προσφυγόπουλο τον Βενιαμίν μιλάει και ο πατέρας του.

Η μετάφραση από την γλώσσα τους στη ελληνική και  αγγλική πραγματοποιήθηκε από ειδικούς ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση στα όσα ανεφέρονται από τα πρόσωπα που συμμετέχουν.

Η ταινία ήταν μια προσπάθεια να φέρει  την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής κοντά στα παιδιά πρόσφυγες.


Αποτελέσματα / επίδραση

Έγινε μια έρευνα για να διαπιστωθεί η αλλαγή στάσης των μαθητών και των γονέων τους απέναντι στα προσφυγόπουλα.Υπήρξε πράγματι αλλαγή θετικής στάσης.

Συμμετοχή των μαθητών ΔΥΕΠ σε όλες τις δράσεις (σχολικές - πολιτιστικές του δήμου )

συμμετοχή και υλοποίηση του πρόγράμματος Εγώ κι εσύ μαζί από το κέντρο πρόληψης  ΟΑΣΙΣ, σε συνεργασία με την ψυχολόγο του κέντρου.

Αποδοχή  των γονέων για συμμετοχή των προσφυγόπουλων σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου και του δήμου.

για την ειρήνη 

https://read.bookcreator.com/w7Nw0sUd26Z3ee54eRGPm2a1e1A2/LlgO5oT4RxaGthRVk2wT2A

για τους πρόσφυγες

https://read.bookcreator.com/w7Nw0sUd26Z3ee54eRGPm2a1e1A2/EIHHzBMrQMyxKXBRO4OUpQ

το ποιήμα - τραγούδι για την ειρήνη σαν φωτογραφία σε pdf

 



Συνεργασίες

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιήθηκε  σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα .

Για την συγγραφή ποιημάτων συνεργάστηκαν οι υπεύθυνοι του κέντρου ΟΑΣΙΣ και  η ψυχολόγος της  σχολικής μας μονάδας.

Για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ συνεργάστηκαν το κινηματογραφικό εργαστήρι του σχολείου μας ,η Δομή Σερρών , η Δνση Δομών Βορείου Ελλάδας ,η δνση αθμιας εκπ/σης Σερρών , Το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και οι συντονιστές εκπαίδευσης Προσφύγων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Λατίνης Ανδρέας ,Ανοιξιάδου Στυλιανή

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Συμμετοχή της ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους δράμας 2022  

προβολή στη Δομή σερρών -στη σχολική κοινότητα - στο ΔΗΠΕΘΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ σε εκδήλωση για το προσφυγικό και τα 100 χρόνια  από την μικρασιατική καταστροφή   Οκτώβριος 2022 - προβολή στους συνοδούς των προσφυγόπουλων  2023 - προβολή στην κεντρική εκδήλωση του μαθητόκοσμου 2023 (Μάιος 2023)

Εκδήλωση  παρουσίασης με  μαθητές  ΔΥΕΠ και  προσφυγόπουλα   από 5  δημοτικά  σχολεία  της πόλης   των  Σερρων   στα  πλαίσια του  προγράμματος '  κι αν ήσουν εσύ ' στο  μουσείο  σύγχρονης  τέχνης Πινακοθήκη  Κωνσταντίνος  Ξενάκης  στις  12 Μαΐου  2023  

Παιχνίδια ρόλων στην αυλή του σχολείου ... με θεατές τους γονείς και τους μαθητές.


Στόχος δράσης

Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα πολιτειότητας, και σε θέματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα & αξιοπρέπεια, τον αλληλοσεβασμό και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην αντιμετώπιση διακρίσεων, στην συνεργασία και την κοινωνική ευαισθησία, τον σεβασμό στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές , εκπαιδευτικούς και γονείς

Χρόνος δράσης

2021 - 2023

Τόπος Δράσης

Δομή Σερρών - Πόλη Σερρών -13ο Δημ Σχ. Σερρών

Δίκτυο

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση    

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας