Το Δάσος μέσα από τα μάτια μας: Δημιουργούμε, παρατηρούμε, φροντίζουμε

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Δάσος μέσα από τα μάτια μας: Δημιουργούμε, παρατηρούμε, φροντίζουμε», τα παιδιά συμμετείχαν σε μία σειρά διαθεματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την εποχή του Φθινοπώρου. Το πρόγραμμα οργανώθηκε με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, ακολουθώντας τις αρχές της ολιστικής προσέγγισης στη μάθηση. Οι δραστηριότητες αποτέλεσαν ένα δημιουργικό και συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης του φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας την οικολογική συνείδηση των παιδιών και φέρνοντάς τα πιο κοντά στη φύση.
Η δράση ξεκίνησε με τη συλλογή φθινοπώρινων φύλλων, έπειτα από τη μυστηριώδη εμφάνιση του «κουτιού του φθινοπώρου» στην τάξη μας, που περιείχε πολύτιμους θησαυρούς. Μετά από συζήτηση και παρατήρηση των φύλλων (σχήματα, χρώματα, υφή), τα φώτα έσβησαν και εμφανίστηκε μια φωτοτράπεζα, η οποία βοήθησε τα παιδιά να εξερευνήσουν το εσωτερικό και τα νεύρα των φύλλων. Στη συνέχεια, τα παιδιά ανέλαβαν την αποστολή να δημιουργήσουν τον «Φύλλο Φθινόπωρο», έναν φανταστικό φίλο φτιαγμένο από τα φύλλα που είχαν συλλέξει.
Η δράση ολοκληρώθηκε με μια εκπαιδευτική εκδρομή στο δάσος, υιοθετώντας τις αρχές της Υπαίθριας Εκπαίδευσης (outdoor learning), σε συνεργασία με το Institute for Outdoor Learning και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου. Κατά την περιήγησή μας στο δάσος, ενεργοποιήσαμε τις αισθήσεις μας, καθίσαμε κάτω από ένα δέντρο για να ακούσουμε την ηχοιστορία, μεταμορφωθήκαμε σε δέντρα μέσω θεατρικού παιχνιδιού και, στη συνέχεια, ζωγραφίσαμε το φθινοπωρινό τοπίο γύρω μας. Οι ερωτήσεις που μας καθοδήγησαν ήταν: «Ας ανοίξουμε τα αυτιά μας για να ακούσουμε τους ήχους της φύσης. Είναι άραγε ίδιοι με αυτούς της τάξης; Τί μυρωδιές θα εντοπίσουμε; Τί χρώματα θα δούμε; Τί εικόνες θα αποτυπώσουμε;»
Ο τελευταίος σταθμός της εκδρομής μας ήταν να μαζέψουμε θησαυρούς από το δάσος και να δημιουργήσουμε ένα ομαδικό έργο εμπνευσμένο από την τέχνη του LandArt, ενισχύοντας την καλλιτεχνική μας έκφραση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Με τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες αυτές, τα παιδιά όχι μόνο ανέπτυξαν δεξιότητες παρατήρησης και δημιουργικότητας, αλλά καλλιέργησαν και μία βαθύτερη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον, κατανοώντας την ανάγκη για τη φροντίδα και προστασία της φύσης γύρω τους.
Μέσα από το σύνολο των δράσεων σχετικά με το Φθινόπωρο και την υπαίθρια εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκαν, τα παιδιά ανέπτυξαν ικανότητες και δεξιότητες μέσα από διευρενητικές και διαθεματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σεβόμενες τον προσωπικό ρυθμό μάθησης του κάθε παιδιού, στοχέυοντας στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Οι δραστηριότητες στο δάσος βοήθησαν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη σημασία της βιοποικιλότητας και να αποκτήσουν σεβασμό για τα οικοσυστήματα. Μέσα από τη σύνδεση με τη φύση και τη χρήση φυσικών υλικών, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Οι δραστηριότητες ενσωμάτωσαν την βιωματική μάθηση, προωθώντας τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Η επαφή με την φύση, ο πειραματισμός με διάφορα υλικά αλλά και η φυσική περιέργεια των παιδιών να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της φύσης, διασφάλισαν ένα περιβάλλον ολιστικής προσέγγισης της γνώσης μέσω της συνεργασίας με την ευρύτερη τοπική κοινοτητα με στόχο την ποιοτική εκπαίδευση.
Δήμος Ηρακλείου - Ευρύτερη κοινότητα Αγίου Ιωάννη
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]