menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Το Δαsos εκπέμπει SOS

Το Δαsos εκπέμπει SOS
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Το σχολείο δραστηριοποιείται σε δράσεις που άπτονται των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μαθητές και αυριανούς πολίτες με οικολογική παιδεία, οικολογική συνείδηση , ενεργούς και υπεύθυνους στο κοινωνικό πεδίο. Με τις δράσεις στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία.


Διευθυντής Σχολείου

Ειρήνη Τζοβλά

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Επιρροές που αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του παιχνιδιού

Το επιτραπέζιο παιχνίδι μας «Το Δάsos εκπέμπει SOS» είναι μια δημιουργική διαδικασία που γεννήθηκε μέσα από την ενασχόλησή μας με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Δικτύου «Μαθαίνω για τα δάση» με τίτλο «Δάσος και Βιοποικιλότητα» και τη συμμετοχή του σχολείου μας στις δράσεις  της Global Action Days με θέμα "Take Action for Biodiversity". Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι εδώ και χρόνια η ομπρέλα κάτω από την οποία το σχολείο μας δραστηριοποιείται και υλοποιεί πολλές περιβαλλοντικές δράσεις .

Η πρόταση δημιουργίας επιτραπέζιου παιχνιδιού, ως προϊόν όλης της δράσης, ήταν των μαθητών. Έχοντας ως αφετηρία τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και τις προγενέστερες, οι μαθητές δημιούργησαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το δάσος και τη βιοποικιλότητα. Η ενεργητική εμπλοκή των μαθητών επέφερε άριστα αποτελέσματα. Δημιουργήθηκαν  52  ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους. Οι μαθητές των τμημάτων εργάστηκαν ομαδικά, αλλά και ατομικά. Οι ερωτήσεις συζητήθηκαν στην τάξη και καταγράφηκαν οι απαντήσεις.

Η εποικοδομητική αυτή δραστηριότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Η μάθηση εκτός βιβλίου είναι μάθηση διασκεδαστική αλλά κυρίως αποτελεσματική.

Εμπειρία που επιδιώκεται να αποκομίσει ο παίκτης/χρήστης

  • Ο βασικός σκοπός του εκπαιδευτικού παιχνιδιού είναι η απόκτηση κινήτρων για μάθηση, χωρίς βέβαια να απουσιάζει η ψυχαγωγία και η διασκέδαση.
  • Ποιος είναι ο εκπαιδευτικός σκοπός του παιχνιδιού μας;Οι παίκτες με τον ρόλο του διασώστη-ήρωα έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν το δάσος, ξεπερνώντας τα διάφορα εμπόδια. Η αποστολή του παιχνιδιού έχει ενσωματώσει λειτουργικά το εκπαιδευτικό υλικό. Οι ανταμοιβές συμβάλλουν στη θετική ενίσχυση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Οι ανταμοιβές στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι τα Bonus  (να μετακινηθούν 1, 2 ή 3 θέσεις μπροστά), αλλά και να αποκτήσει μια σφραγίδα-φωλιά στο διαβατήριό του, ώστε να μπορέσει να περάσει το πρώτο και το δεύτερο σημείο ελέγχου. Ακόμη και τα «αρνητικά bonus» (μετακίνηση προς τα πίσω) δίνουν μια ακόμη ευκαιρία στον παίκτη να απαντήσει σε ερώτηση και να κερδίσει.
  • Το παιχνίδι είναι βιωματική μάθηση, συντελείται μια διαδικασία μετασχηματισμού των εμπειριών του ατόμου σε γνώσεις. Οι παλιές εμπειρίες των παιδιών ανακατασκευάζονται, με βάση τα νέα δεδομένα που συναντά.
  • Ο βαθμός δυσκολίας προσαρμόζεται στις ικανότητες και τις γνώσεις του παίκτη, ώστε να μη μειώνει την αυτοεκτίμησή του, αλλά και να μην του δημιουργεί πλήξη. Γι’ αυτό οι ερωτήσεις χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.
  • Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε και τον πολυτροπικό χαρακτήρα μετάδοσης της γνώσης: Στο παιχνίδι μας η μετάδοση των πληροφοριών πραγματοποιείται μέσα από εικόνες, λέξεις, σύμβολα. Οι παίκτες έρχονται σε επαφή με τις προσωπικές ικανότητες και τις αδυναμίες τους, τις γνώσεις και τις ελλείψεις τους. Αποκτούν αυτογνωσία. Οι παίκτες μαθαίνουν με λιγότερο κόπο.
  • Όταν τα παιδιά παίζουν παιχνίδια, κατακλύζονται από συναισθήματα ευχαρίστησης τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση των ικανοτήτων τους και τη διαμόρφωση εσωτερικών κινήτρων. Η πηγή ευχαρίστησης δεν προέρχεται από την άμεση ικανοποίηση των αναγκών του αλλά από την εκπλήρωση του σκοπού του παιχνιδιού.

 


Στόχος δράσης

Μαθησιακοί/διδακτικοί στόχοι που εξυπηρετεί το παιχνίδι • Γνωστική ανάπτυξη: Σύμφωνα με τον J. Piaget και τα εξελικτικά στάδια της νοητικής ανάπτυξης του παιδιού, στην ηλικία 7-11 τα παιχνίδια με κανόνες είναι μέγιστη πηγή ανάπτυξης για το παιδί, που μέσω αυτής της διαδικασίας ξεπερνά την ηλικία του και μετακινείται πέρα και πάνω από την καθημερινή του συμπεριφορά. Η γνωστική σφαίρα είναι ο κύριος στόχος των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Συμπεριλαμβάνει δεξιότητες όπως η αντίληψη (προσανατολισμός στον χώρο, λογικός τρόπος σκέψης, στρατηγική σκέψη), ο λόγος (λεξιλόγιο, έκφραση, ικανότητα σωστής χρήσης γραμματικών και συντακτικών κανόνων), η μνήμη (ικανότητα απομνημόνευσης στοιχείων απαραίτητων στο παίξιμο του παιχνιδιού), η συμβολική σκέψη (ικανότητα αντίληψης συμβόλων και σημείων που περιλαμβάνει το παιχνίδι και σωστής χρήσης τους) • Ανάπτυξη δεξιοτήτων που άπτονται της επικοινωνιακής σφαίρας: συνεργασία, κοινωνική συναναστροφή (επικοινωνία), δημιουργία ομαδικού πνεύματος, δημιουργία σχέσεων συμπάθειας, αποφυγή συγκρούσεων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας