menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΙΧΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«Το δάσος αγαπώ και φροντίζω».

«Το δάσος αγαπώ και φροντίζω».
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Με αφορμή ότι το σχολείο μας βρίσκεται στις αρχές του δάσους Βιτσίου αποφασίσαμε με τα παιδιά να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα, σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Τοιχιού.Είδαμε το Βίντεο  Βόλτα στο Δάσος  …Τι είδαν …Τι άκουσαν.. Καταγράψαμε τις απαντήσεις των Παιδιών.Συζητήσαμε για να εξακριβώσουμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών με βάση κάποιες ερωτήσεις: Τι είναι δάσος; Τι μας προσφέρει; κ.λ.π .Δημιουργήσαμε εννοιολογικό χάρτη .

Έγινε σχηματισμός ομάδων και ανάθεση ρόλου σε κάθε ομάδα(Δύο ομάδες).

Ανάθεση θέματος: Κάθε ομάδα εξετάζει μια διαφορετική παράμετρο του θέματος. Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο από το σπίτι τους μαζί με τους γονείς τους.

Τα παιδιά παρουσιάζουν: Κάθε ομάδα παρουσιάζει τις πληροφορίες που  συνέλεξε στην ολομέλεια της τάξης. Για την καταγραφή χρησιμοποιούμε το βίντεο της τάξης.

Επισκεφτήκαμε το γειτονικό μας δάσος.

Διαβάσαμε και προβάλλαμε το παραμύθι ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ (sch.gr).

Ακολούθησε συζήτηση με τα Παιδιά για τα δέντρα του Δάσους(φύλλο εργασίας).

Παίξαμε  με πάζλ(η κάθε ομάδα  έφτιαχνε το πάζλ με τα ζωάκια που ζουν στο δέντρο και ονομάτιζε τα ζώα που έβλεπε ενώ η άλλη ομάδα προσπαθούσε να τους ξεγελάσει…

Δραματοποίηση του παραμυθιού.

Μας επισκέφτηκαν , σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Τοιχιού, Δασολόγοι από την Διεύθυνση Δασών Καστοριάς και μας μίλησαν για το δάσος.

Την τρίτη 21 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, επισκεφτήκαμε και  συμμετείχαμε , με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς του 9ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Καστοριάς, του Δημοτικού Σχολείου Τοιχιού και εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων Κορησού και Μεσοποταμίας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς και στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο (Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς), εκδήλωση ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την αξία των δασών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς και τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς και απευθυνόταν σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς της Π/βάθμιας Εκπ/σης Καστοριάς που συμμετέχουν στο Σχολικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη».

Στην εκδήλωση οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς παρουσίασαν τις αξίες των δασικών οικοσυστημάτων και ακολούθησε δραστηριότητα δενδροφύτευσης, με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών, στον εξωτερικό χώρο που περιβάλλει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς.

Φυτέψαμε και  υιοθετήσαμε 2 δεντράκια(Πικροδάφνη και Δρυ) και τα δώσαμε τα ονόματα Πεπίτο(Πικροδάφνη ) και Βροχούλη(Δρυς).

 

Με βάση τις οδηγίες, για το πώς φυτεύουμε ένα δέντρο, από τους δασολόγους, φυτέψαμε δύο κυπαρίσσια στην αυλή του σχολείου μας και τα ονομάσαμε Ψιλούλη και Κοντούλη.

Δημιουργήσαμε το ψηφιακό βιβλίο

https://read.bookcreator.com/QUemwDm4iVhwfW9qEYAOOT6UxLa2/nrB-qcIIQZW4O_cXyZTTKQ

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Έμαθαν για τη χρησιμότητα των δασικών οικοσυστημάτων και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα που επηρεάζουν δραματικά το άμεσο περιβάλλον μας.



Συνεργασίες

Διεύθυνση Δασών Καστοριάς

Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς

Δημοτικό σχολείο Τοιχιού

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη».


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ηλίας Τουτσογλίδης -Αγνή Βασιλειάδου

Στόχος δράσης

Η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών μέσα από βιωματικές δραστηριότητες στην τάξη και στο πεδίο, σε θέματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα στους χώρους πρασίνου και στα δάση και η υιοθέτηση καινοτόμων τακτικών –ιδεεών για την επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής περιβαλλοντικής δράσης και αειφόρου ανάπτυξης.

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας