Climate is changing. Let us change too. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning

menu
Συνεργατικά Προγράμματα
Το Σχέδιο κρίθηκε επιτυχημένο όχι μόνο από όλους τους συμμετέχοντες μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης (τηλεδιασκέψεις εκπαιδευτικών/μαθητών, ερωτηματολόγια, αξιολόγηση), αλλά και από την ευρύτερη σχολική κοινότητα και γενικότερα μέσα από τις ενέργειες διάχυσης των αποτελεσμάτων (αναρτήσεις στο σχολικό ιστολόγιο) . Η στοχοθεσία, βασισμένη στους άξονες (4Cs) εκ των αποτελεσμάτων κρίθηκε ως ρεαλιστική αφού μέσα από αντίστοιχα σχεδιασμένες δραστηριότητες την επικοινωνία και τη συνεργασία, επιτεύχθηκαν οι αναμενόμενοι αρχικοί στόχοι. Διαφάνηκε έτσι, ως αποτέλεσμα, ότι οι μαθητές είδαν το θέμα της κλιματικής αλλαγής από διαφορετική οπτική και άλλαξαν αρκετές από τις συνήθειες τους (έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στην ανακύκλωση, έδωσαν και ακολούθησαν οικολογικές συμβουλές, έμαθαν ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για να σωθεί ο πλανήτης μας). Το σχέδιο αξιολογήθηκε τόσο διαμορφωτικά κατά τη διάρκεια, με τα μέσα που προαναφέρθηκαν, όσο και κατά το τέλος συνεργατικά όπου οι συμμετέχοντες κατέθεσαν την άποψή τους. Ως τελικά προϊόντα παράχθηκαν τα εξής: σλόγκαν, βίντεο, τραγούδι – earth song, δημιουργία περιοδικού. Η χρήση της τεχνολογίας ήταν συνεχής σε όλα τα στάδια υλοποίησης του σχεδίου (γνωριμία, σχεδιασμός, επικοινωνία, υλοποίηση, αξιολόγηση, διάχυση). Σχεδόν στο σύνολό τους οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν συνεργατικά τόσο σε επίπεδο τάξεων, όσο και σε επίπεδο διακρατικών συνεργασιών μέσα από τηλεδιασκέψεις, χρήση εργαλείων web2.0, των εργαλείων επικοινωνίας της πλατφόρμας (twinspace) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων που ήταν και από τους βασικούς στόχους του Σχεδίου, αναλάβαμε τον ρόλο του ελέγχου των σχετικών ενεργειών των μαθητών. Επίσης, αξιολογώντας τα τελικά αποτελέσματα προκύπτει η διαπίστωση ότι μέσω των σχετικών δράσεων, οι μαθητές απέκτησαν όχι μόνο συνείδηση πάνω στα δύο βασικά ζητήματα χρήσης του Διαδικτύου, αλλά, τα βίωσαν ως Παγκόσμια προβλήματα που απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση και λύση. Στο ψηφιακό εργαλείο symbaloo αναρτήσαμε όλα τα ψηφιακά – συνεργατικά εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε.
Το Σχέδιο κρίθηκε επιτυχημένο όχι μόνο από όλους τους συμμετέχοντες μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης (τηλεδιασκέψεις εκπαιδευτικών/μαθητών, ερωτηματολόγια, αξιολόγηση), αλλά και από την ευρύτερη σχολική κοινότητα και γενικότερα μέσα από τις ενέργειες διάχυσης των αποτελεσμάτων (αναρτήσεις στο σχολικό ιστολόγιο) . Η στοχοθεσία, βασισμένη στους άξονες (4Cs) εκ των αποτελεσμάτων κρίθηκε ως ρεαλιστική αφού μέσα από αντίστοιχα σχεδιασμένες δραστηριότητες την επικοινωνία και τη συνεργασία, επιτεύχθηκαν οι αναμενόμενοι αρχικοί στόχοι. Διαφάνηκε έτσι, ως αποτέλεσμα, ότι οι μαθητές είδαν το θέμα της κλιματικής αλλαγής από διαφορετική οπτική και άλλαξαν αρκετές από τις συνήθειες τους (έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στην ανακύκλωση, έδωσαν και ακολούθησαν οικολογικές συμβουλές, έμαθαν ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για να σωθεί ο πλανήτης μας). Το σχέδιο αξιολογήθηκε τόσο διαμορφωτικά κατά τη διάρκεια, με τα μέσα που προαναφέρθηκαν, όσο και κατά το τέλος συνεργατικά όπου οι συμμετέχοντες κατέθεσαν την άποψή τους. Ως τελικά προϊόντα παράχθηκαν τα εξής: σλόγκαν, βίντεο, τραγούδι – earth song, δημιουργία περιοδικού
Ευρωπαϊκές Συνεργασίες - Χώρες που συμμετείχαν: Πολωνία, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία.
Με την έναρξη του Σχεδίου και λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας (Twinspace), η ανάληψη των ρόλων αλλά και ο συνεργατικό σχεδιασμός, επιτεύχθηκαν μέσα από τη δημιουργία σελίδας αναφορικά με την επικοινωνία και το χρονολόγιο διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών και μέσα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, viber group. Κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων ανέλαβα τη δημιουργία του προγράμματος και των σελίδων ως ιδρύτρια ύστερα από συζήτηση και online meetings με τους συνεργάτες και τον συντονισμό των εργασιών στην ομάδα ήμουν υπεύθυνη για το ημερολόγιο δραστηριοτήτων και σύμβουλος στις συνομιλίες μας. Συστήσαμε τα σχολεία μας και τον τόπο μας, θέσαμε συνεργατικά κανόνες χρήσης της πλατφόρμας και του Διαδικτύου γενικότερα και βασικούς κανόνες και αρχές για την καλή λειτουργία της ομάδας, δημιουργήσαμε και στείλαμε κάρτες με χριστουγεννιάτικες ευχές, κάναμε διαγωνισμό για το λογότυπό μας, δημιουργήσαμε εννοιολογικούς χάρτες, συνεργατικό βιβλίο με οδηγίες για τις κατασκευές που φτιάξαμε με ανακυκλώσιμα υλικά, συνεργατικό συννεφόλεξο για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού όπως και συνεργατικό εργαλείο με αινίγματα και παροιμίες, δημιουργήσαμε eco tips, εκφράσαμε τις απόψεις μας για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τη χώρα μα ς και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον πλανήτη μας από αυτές, τραγουδήσαμε, δημιουργήσαμε το δικό μας περιοδικό.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]