menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

BULLDON'T

BULLDONT
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας

Το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας ιδρύθηκε το 1995. Στο σχολείο λειτουργούν στη Β΄ Τάξη 4 Τομείς και, αντίστοιχα, στη Γ΄ Τάξη 5 Ειδικότητες ως εξής: • Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών - Ειδικότητα: Γραφικών Τεχνών • Τομέας Μηχανολογίας - Ειδικότητα: Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού • Τομέας Πληροφορικής - Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής • Τομέας Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας - Ειδικότητες: 1. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων και 2. Κομμωτικής Τέχνης Το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας λειτουργεί σε βραδινό ωράριο (18:00 - 22:30), κατάλληλο για μαθητές/τριες με επαγγελματικές, προσωπικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, που δεν τους επιτρέπουν να φοιτήσουν σε πρωινό σχολείο. Στο σχολείο φοιτούν μαθητές/τριες οι οποίοι ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών. Παρακολουθούν είτε μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας, προκειμένου να λάβουν Απολυτήριο και Πτυχίο, είτε μόνο μαθήματα Τομέα και Ειδικότητας για την απόκτηση Πτυχίου. Μέσω της φοίτησής τους οι μαθητές αποκτούν βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε ειδικότητες που τους βοηθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να ενισχύσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα για επαγγελματική κινητικότητα. Επιπλέον, το σχολείο υποστηρίζει τη Δια Βίου Εκπαίδευση και ενθαρρύνει τους μαθητές να συνεχίζουν τις σπουδές τους είτε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε στη Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση των ΙΕΚ.


Διευθυντής Σχολείου

Μιχαλόπουλος Βασίλειος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Τάξης, Ειδικότητας Γραφικών Τεχνών του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, του 5ου εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας κλήθηκαν να δημιουργήσουν αφίσες για τις εκδηλώσεις με θέμα “ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – Μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης – συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων”, που διοργανώνονται από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων “Γραφιστικές Εφαρμογές’’ και ‘’Ψηφιακή Σχεδίαση Εντύπων’’, οι μαθητές/τριες εργάστηκαν σε δύο ομάδες, δημιούργησαν προσχέδια τα οποία επεξεργάστηκαν μέσω σχεδιαστικών προγραμμάτων στον Η/Υ, και απέδωσαν με πολύ εύστοχο τρόπο τις ιδέες τους, συνοψίζοντας στις αφίσες έννοιες όπως σχολική βία και εκφοβισμός, θύτης και θύμα, ρητορική μίσους κ.λπ.
Επιπλέον, δημιούργησαν και το πολύ έξυπνο λογοπαίγνιο-slogan BULLDON’T (από τις λέξεις Bullying και Don’t).

Κατά την έναρξη της διαδικασίας δόθηκαν στους μαθητές/τριες σαφείς οδηγίες (εκφώνηση άσκησης σε έντυπη μορφή) με λέξεις κλειδιά για την έρευνα που έπρεπε να ακολουθήσουν γύρω από το θέμα της ενδοσχολικής βίας, εικόνες για να αντλήσουν έμπνευση και τα ψηφιακά έντυπα του ΙΕΠ για τον σχολικό εκφοβισμό (http://www.prosvasimo.iep.edu.gr/el/koinwnikes-istories-scholikos-ekfovismos), αλλά και συνοδευτικό ψηφιακό υλικό με το λογότυπο του ΠΕΚΕΣ.

Μέσω της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, οι μαθητές/τριες κάθε ομάδας αντάλλαξαν τις δικές τους ιδέες για το κεντρικό μήνυμα της αφίσας τους (Λεκτικό /Κείμενο), αλλά και την ιδέα σχεδιασμού του εικαστικού στοιχείου που θα το συνοδεύει (Εικόνα). Στη συνέχεια επέλεξαν τα υλικά και τα ψηφιακά μέσα που θα αξιοποιήσουν και σχεδίασαν το εικαστικό στοιχείο στην αφίσα τους. Ακολούθησε η επιλογή γραμματοσειρών που θα χρησιμοποιήσουν ή που θα σχεδιάσουν.

Καθ’ ολη τη διάρκεια του project, οι μαθητές/τριες, έδειξαν αμείωτο ενδιαφέρον για όλα τα στάδια της διαδικασίας, πειραματίστηκαν με υλικά και τεχνικές, και ενθουσιάστηκαν με το τελικό αποτέλεσμα.

Οι αφίσες παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού εργαστηρίου με τίτλο «Διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών στο σχολείο – Μια Οικοσυστημική προσέγγιση» του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν την εμπειρία της σχεδιαστικής διαδικασίας. Εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν και τις ιδέες από τις οποίες εμνεύστηκαν, για να καταλήξουν στην οπτικοποίηση των μηνυμάτων.

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα οδήγησε στην εκτύπωση των αφισών και την ανάρτηση στα σχολεία της ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας. Οι αφίσες είναι ελεύθερες δικαιωμάτων για λήψη (μέσω των παρακάτω συνδέσμων pdf) από όλα τα σχολεία, και εκτύπωση ή/και ανάρτηση ως έχουν στους φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους τους:
Οmada A_poster_A3 |  Οmada B_poster_B_A3 | Οmada B_poster_A3

Την Τρίτη 14.02.2023, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου που διοργάνωσε το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Συμβουλευτική Ομηλίκων στην Εκπαίδευση. Προτάσεις και Εφαρμογές. Το παράδειγμα της Διαμεσολάβησης» (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα»), οι μαθητές/τριες παρουσίασαν και πάλι τις αφίσες.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, εκτός από τον Οργανωτικό Συντονιστή του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Δυτικής Ελλάδας κο Σπυρίδωνα Παπαδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου κος Ανδρέας Φίλιας, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ευγενία Πιερρή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κος Ανδρέας Ζέρβας και ο Διευθυντής του σχολείου κος Βασίλειος Μιχαλόπουλος.


Αποτελέσματα / επίδραση

Με τη συγκεκριμένη δράση οι μαθητές/τριες έμαθαν να συνεργάζονται (μεταξύ τους αλλά και με φορείς της ευτύτερης κοινωνίας) για έναν κοινό στόχο. Δημιούργησαν αφίσες και οπτικοποίησαν μηνύματα σχετικά με τη ρητορική μίσους, τον εκφοβισμό και τα φαινομένα βίας στο σχολικό περιβάλλον. Αύξησαν την αυτοπεποίθησή τους παρουσιάζοντας τις δημιουργίες τους. Είδαν το έργο τους (ως μελλοντικοί επαγγελματίες του χώρου των Γραφικών Τεχνών) να εκτυπώνεται και να διαχέεται στο κοινό, με σκοπό την ευαισθητοποίησή του.

Ελπίζουμε οι αφίσες να εκπληρώσουν τον σημαντικό εκπαιδευτικό τους ρόλο και να δημιουργήσουν το αντίκτυπό τους. 



Συνεργασίες

ΠΕ.ΚΕ.Σ. Δυτικής Ελλάδας

ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παπαρροδοπούλου Φωτεινή

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Διαδικτυακά μέσω: της ιστοσελίδας του σχολείου,της ιστοσελίδας του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας και των εργαστηρίων-εκδηλώσεων για τα «Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα»

Εκτύπωση των αφισών και ανάρτησή τους στα σχολεία της ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας.

Σύνδεσμοι (links) για λήψη των αφισών, εκτύπωση και ανάρτηση, από τα σχολεία, ως έχουν στους φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους τους.

Παρουσίαση-ενημέρωση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών του σχολείου, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, με αφορμή την 6η Μαρτίου η οποία έχει καθιερωθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.

Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την Τετάρτη 10/05/2023, στο πλαίσιο διάχυσης καλών πρακτικών.


Στόχος δράσης

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης οι μαθητές/τριες θα είναι ικανοί: να συνεργάζονται αξιοποιώντας τα μέσα και εργαλεία των Γραφικών Τεχνών για τη δημιουργία αφισών, να οπτικοποιούν μηνύματα και να δημιουργούν γραφικά, να προβάλλουν το έργο τους, να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους, να ευαισθητοποιούνται και να ευαισθητοποιούν.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς-κηδεμόνες

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2022 - Μάιος 2023

Τόπος Δράσης

Πάτρα και διαδικτυακά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας