menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o ΕΠΑΛ ΒΕΡΟΙΑΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

BUILD YOUR CITY - THE PENTAPOLIS GAMEPLAY

BUILD YOUR CITY - THE PENTAPOLIS GAMEPLAY
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Σκοπός του παιχνιδιού:

   Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η ανάπτυξη μιας αειφόρου πόλης με την ισορροπημένη χρήση των φυσικών πόρων και τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας της πόλης.

Διάταξη και υποδομή:

Η διάταξη της πόλης πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση και η σύνδεση όλων των ιδιοκτησιών και υπηρεσιών. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό ειδικών δρόμων, για την κάθε περιοχή με σκοπό την διαφοροποίηση των μέσων μεταφοράς που μπορούν να συνδέουν διαφορετικά μέρη της πόλης. Επίσης, πρέπει να παρέχεται επαρκής υποδομή για την υποστήριξη των βασικών υπηρεσιών όπως ενέργεια, νερό, διαχείριση αποβλήτων και επικοινωνία.

 

Σενάριο:

  Το σενάριο ξεκινάει με τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης πόλης πρότυπο βιωσιμότητας και αυτοματισμού, που σαν ιδιαιτερότητα η κατασκευή του διαδραματίζεται στην θάλασσα με την μορφή ενός τεχνικού νησιού.

   Επιστήμονες διαφόρων κλάδων πρέπει να ενώσουν της δυνάμεις τους ώστε να αναπτύξουν τις απαιτήσεις του σχεδιασμού ενός μοντέλου αστικοποίησης που να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε πολίτη. Έτσι οι υποδομές του κάθε τύπου πρέπει να έχουν στρατηγικές θέσεις στην πόλη ώστε χωροταξικά να έχουν την καλύτερη λειτουργικότητα.

   Ανάλογα με τις συνθήκες που μπορεί να περάσουν και τις διάφορες δοκιμασίες και εμπόδια που πιθανόν να υποστούν, όλες οι υποδομές της από κάθε κατηγορία θα πρέπει να αποδώσουν τους ρόλους που τους αναλογούν. Μεγάλη σημασία έχει οι διάφορες μονάδες να είναι αριθμητικά επαρκείς ανάλογα με την αύξηση του πληθυσμού, αλλά και οι θέσεις στα διάφορα σημεία της πόλης να είναι άνετες. Παράλληλα πρέπει να επικρατήσει ισορροπία του πράσινου στοιχείου που παραπέμπει στο φυσικό περιβάλλον, και να υπάρχουν αρκετές υποδομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος καθώς και χώροι αναψυχής.  Οι μεν μετακινήσεις να γίνονται αποκλειστικά με ένα καλά δομημένο Δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έτσι ώστε να μη απαιτείται Ι.Χ.

Σενάριο 1

Υλικά:

 Ένα πεντάγωνο επιτραπέζιο ανάγλυφο ταμπλό που αποτελείται από Οικοδομικά Τετράγωνα με κουμπώματα τύπου lego για τους δρόμους και τα κτιριακά συγκροτήματα (σε διάφορα χρώματα ανάλογα με της επιστημονικές κατηγορίες που θα αντιπροσωπεύουν), κάρτες γνώσεων - δράσης – δοκιμασιών, ζάρια, τροχός της τύχης και ένα πιόνι με το avatar για τον κάθε παίκτη.

Προαιρετικά:  θα υπάρχει ένα επιτραπέζιο stand με τον πίνακα βαθμολογίας αλλά και κανονισμούς.

Παίκτες: 25-5 παίκτες. (ηλικίες 14+)

Κανόνες:

  1. Οι παίκτες χωρίζονται σε 5 ομάδες και επιλέγουν τη θέση της πόλης στο ταμπλό που θα ξεκινούν με ίσο αριθμό τετραγώνων τουβλακίων.
  2. Κάθε παίκτης έχει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο (χρηματοδότηση-υλικά) για να ξεκινήσει την ανάπτυξη της πόλης του.
  3. Κάθε τετράγωνο lego αντιστοιχεί σε έναν τύπο κτιρίου (π.χ. κατοικία, εμπορικό κέντρο, εργοστάσιο κλπ.), και έχει διαφορετική αξία και χρησιμότητα ανάλογα με το μέγεθος και την κατηγορία.
  4. Οι παίκτες παίρνουν τη σειρά τους και θα γυρίζει το Τροχός των Κατηγοριών (Τύχης) και παίρνουν μια κάρτα που ορίζει την κατηγορία που θα συμμετέχει στην ανάπτυξη της πόλης.
  5. Οι παίκτες παίρνουν τη σειρά τους και ρίχνουν το ζάρι με το είδος ερωτήσεων πάρουν δράση με τις κάρτες γνώσεων (ανά κατηγορία) ή γενικών δοκιμασιών και αποστολών, για να κινηθούν στο ταμπλό σύμφωνα με το οικοδομικό τετράγωνο που θα μπορέσει να οικοδομηθεί.
  6. Με κάθε σειρά κίνησης, μπορούν να συνεργαστούν ανά ομάδα αλλά και όλοι μεταξύ τους όταν τυχαίνουν δοκιμασίες.
  7. Κερδίζει η ομάδα με τους περισσότερους πόντους που προκύπτουν από το συνδυασμό κτιρίων, δρόμων και φυσικών περιβάλλων σύμφωνα με το βαθμολογικό πίνακα του παιχνιδιού .

 

Οι Τομείς (και Ειδικότητες)  του ΕΠΑΛ

  • (1) Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
  • (2) Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
  • (3) Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
  • (4) Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών
  • (5) Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • (6) Τομέας Μηχανολογίας
  • (7) Τομέας Πληροφορικής
  • (8) Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας

 

Οι Κατηγορίες (με τις σχετικές Ειδικότητες)  του παιχνιδιού:

Οχημάτων -Συγκοινωνίες

  • Αποστολές- Δοκιμασίες-Στόχους (Βασισμένα σε γνώσεις Γενικής παιδείας)
  • Ενέργειας-Αυτοματισμού
  • Βιομηχανία, Εφαρμ/Τέχνες
  • Διοίκησης, Eργασία και Ασφάλεια
  • Έργο Υποδομής-Δόμηση
  • Δίκτυο- Τεχνολογία
  • Δομές Υγείας – Πρόνοιας

Στόχος δράσης

Να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον για μάθηση όλων των μαθητών, να καλλιεργήσουν οι μαθητές δεξιότητες με ένα διαφορετικό και παιδαγωγικά σύγχρονο τρόπο, να αποκτήσουν οι μαθητές μας κριτική σκέψη, να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά, να κατανοήσουν τις ανάγκες βιωσιμότητας μίας πόλης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας