menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

BREAK FAKE: Εκπαιδευτικό, διαδραστικό παιχνίδι για την παραπληροφόρηση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

BREAK FAKE: Εκπαιδευτικό, διαδραστικό παιχνίδι για την παραπληροφόρηση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

To 6o Γυμνάσιο Κοζάνης είναι ένα ημερήσιο Γυμνάσιο, το οποίο αποτελείται από 10 τμήματα και έχει συνολικά στο δυναμικό του 230 μαθητές και μαθήτριες. Οι ηλικίες μαθητών/τριων είναι 12-15 ετών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου αποτελείται από 25 εκπαιδευτικούς. Το Γυμνάσιο δέχεται μαθητές και μαθήτριες από την πόλη της Κοζάνης (114 μαθητές), αλλά και από τα γύρω χωριά της Κοζάνης (116 μαθητές) χαρακτηριστικό το οποίο δημιουργεί μία ποικιλομορφία στο μαθητικό δυναμικό, αφού πολλοί μαθητές προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, με άλλα ήθη και έθιμα και με διαφορετικό οικογενειακό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η διαφορετικότητα αυτή άλλοτε προσδίδει θετικό και άλλοτε αρνητικό πρόσημο στη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς δείχνουν ενδιαφέρον για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων με σκοπό τη διαφοροποιημένη και διαθεματική προσέγγιση της σχολικής ζωής.


Διευθυντής Σχολείου

Νικολέτα Σταθοπούλου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο: “Δεν παίζω το παιχνίδι των fake news"

Αρχικά, ενημερωθήκαμε σχετικά με το θέμα της παραπληροφόρησης και της εσκεμμένης πληροφόρησης, τα fake news, τα hoaxes, τα deepfake news κ.λ.π.  Η ενημέρωσή μας έγινε μέσω υλικού που υπάρχει στο SAFEINTERNETFOR KIDS και στο υλικό των Εργαστηρίων δεξιοτήτων του ΙΕΠ

Παράλληλα, στην εκπαιδευτική επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη επισκεφτήκαμε το τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ, όπου η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος, κυρία Κωσταρέλλα, μας ενημέρωσε για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και μας ξενάγησε και στα εργαστήρια του τμήματος. Στη Θεσσαλονίκη επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Γκαίτε και παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο fakeless, μια θεση με διαδικτυακά παιχνίδια, απ’ όπου πήραμε ιδέες και για το δικό μας παιχνίδι. Την ίδια μέρα πήγαμε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ στην έκθεση fake or real, μια έκθεση που μέσα από ιστορικά παραδείγματα και διαδικτυακά παιχνίδια, στοχεύει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με την κριτική σκέψη.

Επίσης, επισκεφτήκαμε το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, όπου η κυρία Ματσιώλα ανέλαβε την ξενάγησή μας στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, στα εργαστήρια του τμήματος και μας παρουσίασε το αντικείμενο του τμήματος στο αμφιθέατρο της σχολής.

Εντωμεταξύ, αναζητήσαμε στο διαδίκτυο ψευδείς ειδήσεις. Σ’ αυτή την αναζήτηση στραφήκαμε οργανισμούς και εφαρμογές ψευδών ειδήσεων, όπως τα ellinikahoaxes, το afp fact check, to AP (Associated Press), το Μεσογειακό Παρατηρητήριο και άλλα. Παράλληλα, αναζητούσαμε δημοσιεύματα που φαινόταν ψευδή, αλλά ήταν αληθινά.

Επιλέξαμε τα δημοσιεύματα αποκλείοντας όσα είχαν σχέση με πολέμους, πολιτική και εμβόλια και προσπαθώντας να συμπεριλάβουμε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από επιστημονικά, αθλητικά, κοινωνικά, gossip, αλλά και διάφορες μορφές παραπληροφόρησης, από άρθρα, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες, βίντεο κ.λ.π.

Στη συνέχεια, αφού καταλήξαμε σε έναν επαρκή αριθμό ειδήσεων, χωριστήκαμε σε ομάδες και με τη βοήθεια των εφαρμογών ελέγχου γεγονότων, μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε και μόνοι μας αν είναι αληθινές ή όχι, ανατρέχοντας στους συνδέσμους, στις φωτογραφίες και στα video. 

Αποφασίσαμε την πορεία και τον τρόπο οργάνωσης του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, επιλέξαμε να προβάλουμε τις ειδήσεις/βίντεο/φωτογραφίες και να γίνεται ψηφοφορία για το αν πιστεύει το κοινό ότι είναι αληθείς. Ταυτόχρονα, 4 παίκτες θα γράφουν σε τάμπλετ το ποσοστό του κοινού που κατά τη γνώμη τους θα ψηφίσει ότι το δημοσίευμα είναι αληθές. Μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας και των ποσοστών που έχουν δώσει οι παίκτες, προβάλλεται στην οθόνη η αλήθεια ή του ψεύδος. Στη συνέχεια, οι παρουσιαστές ανακοινώνουν στο κοινό τη διαδικασία που ακολούθησαν, για να βρουν αν πρόκειται για fake news ή όχι. Ταυτόχρονα, δίνονται πληροφορίες για το πώς εντοπίζουμε τα fake news, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης κ.λ.π. 

Κρίθηκε σκόπιμο μια ομάδα να ασχοληθεί με το τεχνικό μέρος του παιχνιδιού: αναζήτηση της εφαρμογής που θα χρησιμοποιούσαμε για την ψηφορορία (επιλέχθηκε η εφαρμογή slido), του τρόπου παρουσίασης (powerpoint), του τρόπου που θα έγραφαν οι παίκτες (τάμπλετ) κ.λ.π.

Στις 26 Απριλίου παρουσιάσαμε το παιχνίδι στο σχολείο. Είχαμε δημιουργήσει Guest QRcode για τη χρήση wifi για online ψηφοφορία και είχαμε επιλέξει την πλατφόρμα slido, για να μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να ψηφίζουν. Οι παίκτες έπρεπε να γράφουν στα τάμπλετ τί ποσοστό μαθητών πίστευαν ότι θα ψηφίσει ότι η είδηση/βίντεο/φωτογραφία είναι αληθές. Κερδίζει αυτός που είναι πιο κοντά στο ποσοστό που ψήφισε το κοινό. Μετά την ανακοίνωση αν είναι αληθής ή ψευδής μια είδηση, παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο καταλήξαμε στο συμπέρασμα. 

Παρότι είχαμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες και δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε το wifi του σχολείου, η ψηφοφορία έγινε με ανύψωση του χεριού και οι παίκτες ψήφιζαν πάνω ή κάτω από 50%. Ο στόχος της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στο θέμα της παραπληροφόρησης επετεύχθη. 

Οι όροι του παιχνιδιού:

  • Σε αυτό το παιχνίδι προυπόθεση είναι οι μαθητές-κοινό να έχουν μαζί τους ένα κινητό τηλέφωνο που να υποστηρίζει scannerbarcode, για να ψηφίζουν αν πιστεύουν ότι η «είδηση» που βλέπουν στην οθόνη είναι αληθής ή ψευδής.  
  • Γι’ αυτό πρέπει να σκανάρετε τους δύο κωδικούς που βλέπετε. Με τον ένα κωδικό θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και με τον άλλο θα μπορείτε να ψηφίζετε.
  • Hψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος slidο. Από τη στιγμή που θα σκανάρετε τον κωδικό για την ψηφοφορία, καλό θα είναι να μη βγείτε από την εφαρμογή. Να έχετε το κινητό σας ανοιχτό.
  • Οι παίκτες πρέπει να «μπουν στο μυαλό» των ψηφοφόρων και να γράψουν το ποσοστό που πιστεύουν ότι έχει ψηφίσει για την αλήθεια ή το ψεύδος μιας είδησης/δημοσίευσης.

Αποτελέσματα / επίδραση

Το παιχνίδι παρουσιάστηκε στους μαθητές του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης και η ανταπόκριση ήταν θετική, τόσο ως προς τη διασκέδαση που προσέφερε, όσο κυρίως ως προς τα αποτελέσματα σχετικά με την ευαισθητοποίηση στο θέμα του ανίχνευσης των fake news.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί και σε άλλα σχολεία της πόλης.



Συνεργασίες

Α.Π.Θ. Επίσκεψη στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Ενημέρωσης.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μιχαηλίδου Μαρια, Χαριτίδου Ελένη, Καραγιάννη Αναστασία

Στόχος δράσης

1. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με το φαινόμενο της παραπληροφόρησης μέσα από τη δημιουργία ενός παιχνιδιού 2. Η εξοικείωση των μαθητών/τριών με το φαινόμενο των παραποιημένων ειδήσεων, τους βασικούς τύπους τους και τους λόγους που οδηγούν στον πολλαπλασιασμό τους, προκειμένου να αναπτύξουν “άμυνες” απέναντι στο φαινόμενο της παραπληροφόρησης. 3. Η «μύηση» των μαθητών/τριών στη μεθοδολογία του σχεδιασμού και της παρουσίασης ενός παιχνιδιού (τεχνικές, στάδια κ.λ.π.). με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που μπορεί να λειτουργήσει και ως έρευνα σε πραγματικό χρόνο για τη επιρροή των ψευδών ειδήσεων στους εφήβους.4. Η κατανόηση των αιτίων και των τεχνικών της παραπληροφόρησης 5. Η εξοικείωση των μαθητών με τους τρόπους ανίχνευσης των ψευδών ειδήσεων 6. Η ανάπτυξη νοητικών αμυντικών μηχανισμών απέναντι στην επιρροή των fake news 7. Η καλλιέργεια της υπευθυνότητας, του προγραμματισμού της εργασίας, της αναζήτησης λύσεων στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. 8. Η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και

Χρόνος δράσης

5

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας