menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΥΠΑΤΗΣ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Βοτανοφυτέματα της Οίτης

Βοτανοφυτέματα της Οίτης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΥΠΑΤΗΣ

Μονοθέσιο σχολείο στους πρόποδες της Οίτης που φιλοξενεί μαθητές από 17 χωριά της περιοχής.


Διευθυντής Σχολείου

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΔΑΜΑΣΤΙΩΤΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή της Οίτης. Στην προσπάθειά μας αυτή μας βοήθησε σημαντικά η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής). Επισκεφθήκαμε τα γραφεία τους όπου μας έγινε μια ολοκληρωμένη παρουσία της χλωρίδας αλλά και της πανίδας της περιοχής της Οίτης. Κατόπιν εκμεταλλευόμενοι το χώρο του σχολείου όπου είναι στους πρόποδες της Οίτης και έχει πολύ μεγάλη έκταση (αλσύλιο) μελετήσαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε σωστά τόσο το χώρο όσο και τις πληροφορίες που αποκτήσαμε ως προς το τοπικό οικοσύστημα. Αποφασίσαμε να φυτέψουμε βότανα της περιοχής ώστε να ενισχύσουμε τη βιοποικιλότητα αλλά να ελξούμε τους επικονιαστές αυτών. Πολύτιμοι βοηθοί οι γονείς, το φυτώριο της περιοχής όπου μας συνέδραμε με φυτά αλλά και η τοπική κοινότητα με εργαλεία και χειρονακτική εργασία καθώς το χώμα έχριζε σκαψίματος. Συντονιστήκαμε όλοι μαζί και με νέο χώμα, νέα φυτά, και ανακυκλωμένες "γλάστρες" (παλιές κυψέλες και λάστιχα όπου βάφτηκαν ανάλογα) τοποθετήθηκαν μέσα στο προαύλιο. Παράλληλα έγινε και κλάδεμα των ήδη υπάρχοντων δέντρων σε μερικά σημεία.


Αποτελέσματα / επίδραση

Ένας πανέμορφος βοτανόκηπος και μια πολύχρωμη αυλή για να παίζουν τα παιδιά αλλά και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Κυρίως όμως τα έντομα και τα πουλιά της περιοχής.

Τα παιδιά λάτρεψαν την επαφή με τη φύση, γνώρισαν πολλές πληροφορίες για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής (υπάρχουν απειλούμενα είδη σε φυτά και ζώα) και κυρίως πήραν την απόφαση να φροντίσουν και να προστατεύσουν το χώρο όπου παιρνούν πολλές ώρες της ημέρας που είναι το σχολείο. Έγινε μια πολύ πετυχημένη προσπάθεια συνεργασίας καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι είδαν εξ αρχής την προσπάθεια πολύ θετικά και κυρίως την όρεξη των παιδιών για δράση και επαφή ιδίως μετά τον περιορισμό λόγω COVID-19. Επιπλέον όμως δόθηκε η ευκαιρία να φροντιστεί ένα κομμάτι της αυλής του σχολείου που είναι μεν μεγάλη και πολύ ιδιαίτερη (είναι πραγματικό δάσος) αλλά θέλει συνεχώς φροντίδα και περιποίηση. Είναι όμως ένα ονειρικός τόπος για σχολείο!



Συνεργασίες

  • Γονείς.
  • Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
  • τοπική κοινότητα (συνεργασία με τον εκπρόσωπο του Δήμου για παροχή εργαλείων)
  • Φυτώριο της περιοχής.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γαρυφαλλιά Δαμαστιώτη

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

  • Ιστολόγιο 
  • Σε μέλλοντα χρόνο και σε τοπικό ηλεκτρονικό τύπο εφόσον ολοκληρωθούν οι δράσεις.
  • Διαχείριση και μοίρασμα των βοτάνων ώστε να τα γνωρίσουν και οι γονείς (συλλογή και δημιουργία συνταγών με αυτά).

Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν το τοπικό οικοσύστημα και τα φυτά της περιοχής ώστε να τα φροντίζουν και να τα προστατεύουν

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, Γονείς, Εκπαιδευτικοί

Χρόνος δράσης

Απρίλιος Μάιος 2022

Τόπος Δράσης

Λουτρά Υπάτης Φθιώτιδας

Δίκτυο

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης #MyActionsMatter: Global Action Days 2022Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Παιδαγωγικής FRENEIT στην Φθιώτιδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας