menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Βοτάνια, ανθοί κι αρωδαμοί, της φύσης βαλσαμοθησαυροί! (Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα & Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων)

Βοτάνια, ανθοί κι αρωδαμοί, της φύσης βαλσαμοθησαυροί! (Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα & Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

To σχολείο μας βρίσκεται σε ημιαστική περιοχή των Χανίων. Συμμετέχει από το 2014 στο Πρόγραμμα «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε» και έχει βραβευτεί για τις δράσεις του με τη Σημαία της Αειφορίας από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Παράλληλα συμμετέχει στο Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων. Με τη ματιά στραμμένη στους 8 πυλώνες της Αειφορίας, αλλά και στους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όλοι μαζί αποφασίζουμε δημοκρατικά και ενεργούμε για την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ανθρώπων (σημερινών και μελλοντικών) σε όλο τον κόσμο. Νοιαζόμαστε για τον πλανήτη που τώρα κρατάμε στην αγκαλιά μας και που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές και προσπαθούμε να γίνουμε εμείς η αλλαγή που ονειρευόμαστε!


Διευθυντής Σχολείου

Ειρήνη Χιωτάκη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Δύο πιστοποιημένα Αειφόρα σχολεία, το Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα και το Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε ακολουθώντας σε ετήσια βάση ένα κοινό πρόγραμμα -το οποίο "αγκαλιάζει" όλα τα Εργαστήρια Καλλιέργειας Δεξιοτήτων- με τίτλο «Με τα μάτια του Paul». Πρόκειται για τον εμπνευστή μας, τον Paul Salopek, ανθρωπολόγο, δημοσιογράφο διεθνούς φήμης, βραβευμένο με Πούλιτζερ, ο οποίος γυρίζει τον κόσμο με τα πόδια και ακούει, παρατηρεί με μεγάλη προσοχή, περιγράφει/απαθανατίζει τη μαγεία του χωρίς καθόλου βιασύνη. Άλλωστε, "το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη, αλλά να ανακαλύπτεις και να βλέπεις με καινούργια μάτια" (Μαρσέλ Προύστ).

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα με τίτλο "Βοτάνια, ανθοί κι αρωδαμοί της φύσης βαλσαμοθησαυροί" εντάσσεται στο Εργαστήριο Καλλιέργειας Δεξιοτήτων από τη Θεματική "Φροντίζω το Περιβάλλον" (Yποθεματική Οικολογία - Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά), εστιάζοντας στα βότανα του τόπου μας. 

Τα "ανθρωπογλαστράκια" που μπήκαν στις τάξεις, τα οποία έχουν μαλλιά βότανα, αποτέλεσαν το ερέθισμα ώστε να θελήσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά. Με ενθουσιασμό εξερευνήσαμε τους κήπους μας ανακαλύπτοντας βαλσαμοθησαυρούς τους, ξεκινώντας έτσι ένα μαγικό ταξίδι που ενεργοποίησε τις αισθήσεις μας! Τα βότανα τα παρατηρήσαμε, τα αγγίξαμε, τα μυρίσαμε, τα φροντίσαμε, τα αποξηράναμε, κάναμε πειράματα, φτιάξαμε βοτανολόγια, βοτανόκηπους, δημιουργήσαμε με αυτά! 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Ψηφιακή Μαθησιακή Κοινότητα "Out of Eden Learn", πρωτοβουλία του ιστορικού Οργανισμού Project Zero της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με τον βασικό συνεργάτη του National Geographic Paul Salopek. Εκεί, εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλον τον κόσμο ενωμένοι σε ομάδες (walking parties) συμμετείχαμε σε μαθησιακά ταξίδια/αποστολές που μας προέτρεπαν να αφιερώσουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε προσεκτικά τον τόπο μας, να αφηγηθούμε τη δική του ιστορία, να ακούσουμε με προσοχή ανθρώπινες εμπειρίες, να ανταλλάξουμε απόψεις με παιδιά της ίδιας ηλικίας από διαφορετικά γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα καλλιεργώντας την ιδιότητα του παγκόσμιου πολίτη. Σε όλα τα βήματα/αποστολές εστιάσαμε στα βότανα, ενώ στο τρίτο μας βήμα/αποστολή, έχοντας τους γονείς συνεργάτες, συγκεντρώσαμε ποικίλο πληροφοριακό υλικό για αυτά, το οποίο -αφού το παρουσίασαν οι μαθητές μας στις τάξεις- ψηφιοποιήθηκε δημιουργώντας μια διαδραστική-πολυμεσική αφίσα (thinglink) και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (flipbook). Το κοινό για τα δύο Νηπιαγωγεία padlet ενημερωνόταν διαρκώς με τις δράσεις μας και το επισκεπτόμασταν συχνά θαυμάζοντας τις δημιουργίες όλων των Τμημάτων των συνεργαζόμενων σχολείων. 

Η αυλαία της ενασχόλησής μας με τον κόσμο των βοτάνων έκλεισε με τη δραματοποίηση του πανάρχαιου εθίμου δημιουργίας του "σαρανταβότανου", που έχει τις ρίζες του στον τόπο μας, όπως και με επιδαπέδια παιχνίδια που κάθε σχολείο δημιούργησε, τα οποία συνδύαζαν τη διασκέδαση με την αξιολόγηση των γνώσεων που αποκόμισαν τα παιδιά από το Πρόγραμμα.

Στον κοινό για τα δύο σχολεία ηλεκτρονικό τοίχο (padlet), μπορείτε να δείτε αναρτημένες όλες μας τις δράσεις.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, τα παιδιά γνώρισαν και εκτίμησαν το φυσικό περιβάλλον
  • Ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν βότανα, εξοικειώθηκαν με καλλιεργητικές πρακτικές, έμαθαν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά και παραδόσεις, μαντινάδες, θρύλους, τραγούδια... που σχετίζονται με αυτά
  • Συνειδητοποίησαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να διαταράξει ή να διαφυλάξει την ισορροπία της φύσης, και ευαισθητοποιήθηκαν ώστε να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος


Συνεργασίες

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παρασκευή Αλογδιανάκη, Αλεξάνδρα Αρτσιδάκη, Ελένη Κυριακοπούλου, Αικατερίνη Τσιγωνάκη, Αικατερίνη Σχοινοπλοκάκη, Ειρήνη Χιωτάκη, Αθηνά Μίχου, Ιουλιανή Μπαραδάκη, Εύα Πολιουδάκη, Πόπη Τζανακάκη, Φρειδερίκη Τοπάλη, Ζωή Τσεντίδου, Σοφία Πετρίκη

Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν τα παιδιά την αξία των ενδημικών βοτάνων ως στοιχείο φυσικού πλούτου, αλλά και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην προστασία τους.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος - Νοέμβριος 2021
Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας