menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5o Νηπιαγωγείο Δράμας

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Βόλτα στο Δάσος

Βόλτα στο Δάσος
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

5o Νηπιαγωγείο Δράμας

2 /θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο με Τμήμα ένταξης


Διευθυντής Σχολείου

Παπαδοπούλου Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Όλα ξεκίνησαν την πρώτη μέρα στο σχολείο! Οι μαθητές πήραν για δώρο καλωσορίσματος μια δωροσακούλα που μέσα της είχε :

  • Ένα στεφάνι με αμπελόκλαδα
  • Ένα κλαδί
  • Ένα ξυλάκι με κλωστή
  • Ένα κομμάτι πλαστελίνης 
  • Ένα παιχνίδι επιλογών που παίζεται με δάχτυλα

Έξω περιέγραφε τις οδηγίες για τον τρόπο που θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη παρακίνηση για εξόρμηση στη φύση πράγμα που κέντρισε το ενδιαφέρον τους και μια σειρά από πειράματα ξεκίνησαν με τους θησαυρούς που έφερναν στο σχολείο. Ένα από τα πειράματα ήταν η σπορά βελανιδιών και κάστανων  που πολύ γρήγορα έδωσαν βλαστό . Αυτό ήταν η αφορμή να κάνει ο καθε μαθητής το δικό του φυτό βελανιδιάς σε ένα ποτηράκι.

Με τους σπόρους που συνέλεξαν με τις οδηγίες του κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη δημιούργησαν βόλους με πηλό τους οποίους σκορπίσανε στη φύση.

Όλο το διάστημα των μηνών που πέρασε μέχρι την Άνοιξη το κάθε παιδάκι φρόντιζε στο σπίτι το φυτό που γρήγορα ξεπρόβαλε. Στις 13 Απριλίου μεταφερθήκαμε στο χώρο που μας υπέδειξε το Δασαρχείο Δράμας, όπου μια μέρα πριν οι γονείς του νηπιαγωγείου φρόντισαν να ανοίξουν τις τρύπες για να είναι πιο εύκολη η δεντροφύτευση. Κάθε τρύπα είχε για σημάδι μια κορδέλα σε ξυλάκι. Για να γίνει η εύρεσή τους ένα παιχνίδι για τα παιδιά.

Οι μαθητές χωρίστηκαν με κλήρωση σε 5 ομάδες με ονόματα χρωμάτων. Κάθε παιδάκι αναζητούσε την κορδέλα με το χρώμα της ομάδας του . Όταν ολοκληρώθηκε η δεντροφύτευση ακολούθησαν ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος που οδηγούσε στο μέρος αναψυχής με βρύση και παγκάκια. Κατά τη διαδρομή οι μαθητές έπρεπε πάλι να αναζητήσουν την κορδέλα που αυτή τη φορά τους έδειχνε ότι κάπου εκεί γύρω ένα μήνυμα τους περιμένει. Αυτη η αναζήτηση έκανε τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό πιο ενδιαφέρουσα και η κάθε ομάδα προσπάθησε και κατάφερε να λύσει το γρίφο που βρήκε . Αμέσως μετά οι μαθητές ξεχύθηκαν να μαζέψουν τα αντικείμενα του γρίφου και στη συνέχεια δημιούργησαν με αυτά ένα κολλάζ. 

Οι μαθητές απήλαυσαν το παιχνίδι κάτω από τα δέντρα . Έφαγαν το κολατσιό τους και αποχωρήσαμε με το όμορφο τραγούδι του Γ.Χατζηπιερή "Βόλτα στο Δάσος ".


Αποτελέσματα / επίδραση

Φυτεύτηκαν 70 δενδρύλλια από τα οποία 38 φυτά αναπτύχθηκαν από τους μαθητές με το πείραμα της σποράς βελανιδιών σε ποτηράκια και 32 πεύκα και έλατα προσφέρθηκαν από το δασαρχείο Νευροκοπίου. 

Δημιουργήθηκε το video για να παροτρύνει και άλλους μαθητές να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα!



Συνεργασίες

  • Συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι,
  • Δασαρχείο Δράμας
  • Δασαρχείο Νευροκοπίου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παπαδοπούλου Μαρία-Αυγητίδου Σταυρούλα- Τοπαλίδου Στέλλα- Μαργιορίδου Χρυσή

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση , θετική στάση απέναντι σε θέματα φροντίδας και προστασίας του περιβάλλοντος. Να κατανοήσουν την ανάγκη να προαχθεί η προστασία, η αποκατάσταση και η βιώσιμη χρήση των εδαφικών οικοσυστημάτων, η αειφόρος διαχείριση των δασών, η καταπολέμηση της ερημοποίησης. Να κατανοήσουν την ανάγκη να σταματήσει και να αναστραφεί η υποβάθμιση της Γης και να συγκρατηθεί η μείωση της βιοποικιλότητας.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Σε μαθητές όλων των βαθμίδων ,σε εκπαιδευτικούς και γονείς

Χρόνος δράσης

8 μήνες

Τόπος Δράσης

Παρυφές περιαστικού άλσους Κορυλόβου Δράμας

Δίκτυο

Δίκτυο :" Μαθαίνω για τα Δάση" εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικης Προστασίας της Φύσης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας