menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

«Βοήθησε τη Γη, θέλουμε ζωή»

«Βοήθησε τη Γη, θέλουμε ζωή»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

“Running out of time”

Συμμετοχή στην ευρωπαϊκή σκυταλοδρομία για το κλίμα.

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, για την διεξαγωγή σκυταλοδρομίας 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή,  από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26, στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου που φιλοξένησε την COP27, θεωρήθηκε αναγκαία και η δική μας συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή καθώς η πόλη μας αποτέλεσε σταθμό διέλευσης της σκυταλοδρομίας.

Δραστηριότητες:

  • Ενημερώσαμε τους μαθητές για την επικείμενη σκυταλοδρομία για το κλίμα και πάρθηκε συλλογική απόφαση συμμετοχής
  • Αρχικά ξεκινήσαμε από το τι γνωρίζουν οι μαθητές για την κλιματική κρίση και τι συνέπειες έχει στη ζωή μας, με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών. (πλημμύρες, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λιώσιμο πάγων, ξηρασία κλπ.).
  • Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν ολιγόλεπτα βίντεο ή παρατήρησαν μία σειρά από εικόνες, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αναζήτησαν και ανακάλυψαν τα αίτια των φαινομένων. Παρουσίασαν τα αποτελέσματα στην ολομέλεια. Δημιούργησαν πανό με θέμα: «Εσύ τι προτιμάς?», όπου παρουσιάζεται η μισή Γη κατεστραμμένη και η άλλη μισή υγιής.
  • Φαινόμενο θερμοκηπίου: Γνωρίσαμε τα αέρια του θερμοκηπίου και πως αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο προσομοίωσης από την πλατφόρμα PHET. Παίξαμε σχετικό παιχνίδι προσομοίωσης, για την δέσμευση της ακτινοβολίας από τα αέρια του θερμοκηπίου. Χρησιμοποιήσαμε το αλεξίπτωτο, ως θερμοκήπιο, για να νιώσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας . Δημιουργήσαμε με την τεχνική κολλάζ σχετικό ταμπλό.
  • Δράσεις: Οι μαθητές πρότειναν τρόπους δράσης και αποφασίστηκε:
  1.  Να τρέξουμε για τον πλανήτη μας, να προσθέσουμε τα χιλιόμετρα που διανύσαμε στην συνολική προσπάθεια της διοργανώτριας εταιρίας «The World Relay Ltd» μέλους της FEE(Foundation for Environmental Education), να συμμετέχουμε στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου 2022 και να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των παιδιών από άλλα σχολεία, σε παγκόσμιο επίπεδο.
  2. Να μειώσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα μετακίνησης (πατίνι, ποδήλατο κλπ) Για το σκοπό αυτό καθιερώσαμε τις εβδομάδες εναλλακτικής μετακίνησης, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2.
  3. Στάλθηκε επιστολή ενημέρωσης προς τους γονείς για την δράση μας, με την οποία τους καλούσαμε να συμμετέχουν στην σκυταλοδρομία.
  4. Σύνθημά μας: «Βοήθησε τη Γη, θέλουμε ζωή»
  5. Οι μαθητές δημιούργησαν πλακάτ με μηνύματα για την πορεία που πραγματοποιήθηκε
  6. Δημιουργήθηκαν σκυτάλες βάσει της κυκλικής οικονομίας, με ανακυκλώσιμα υλικά: χάρτινα ρολά, κλαδιά,χρώματα.
  7. Συνολικά καλύφθηκε απόσταση 4,7 χιλιομέτρων, με τη συμμετοχή και των γονέων των μαθητών, η οποία προστέθηκε στην συνολική προσπάθεια του “Running out of time”
  8. Η δράση μας αναρτήθηκε στο σχολικό blog και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού
  9. Παρακολουθήσαμε σε ανοιχτή σύνδεση την παράδοση της σκυτάλης 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

θεωρούμε πως οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. 

Οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αναλαμβάνοντας παράλληλα δράσεις ενημέρωσης και για την οικογένεια.

Παρουσίασαν θετική στάση προς την ανάγκη άρσης του φαινομένου της κλιματική αλλαγής, κατανοώντας παράλληλα και τις επιπτώσεις στη ζωή τους και το μέλλον τους

Η προσπάθεια μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος έγινε καθημερινή συνήθεια

Η πορεία και η σκυταλοδρομία έγινε σε δημόσιο χώρο, ενεργοποιώντας την περιέργεια των παρευρισκομένων δόθηκε παράλληλα η ευκαιρία για ενημέρωση

Η συμμετοχή των γονέων και η στήριξή τους υπήρξε εξαιρετική

Η δράση ωφέλησε τους μαθητές καθώς προώθησε τη συνεργασία και την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση με μαθητές άλλων σχολείων, την προώθηση κοινών στόχων σε θέματα περιβαλλοντικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος



Συνεργασίες

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

The World Relay Ltd, μέλος της FEE

Shools Action Day

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΡΥΚΟΜΗ

Στόχος δράσης

Η ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της σχολικής κοινότητας σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η ανάληψη δράσης για το κλίμα.

Χρόνος δράσης

4 εβδομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας