Βιώσιμη μόδα/Μειώνω το οικολογικό αποτύπωμα των ρούχων μου.

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Το 4ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Αργοναύτες λειτουργεί από τις αρχές του έτους 1998 .Στο σχολείο φοιτούν 262 μαθητές, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από οικογένειες μεσαίων οικονομικών στρωμάτων. Είναι ένα όμορφο και λειτουργικό σχολείο, με 14 αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης υπάρχουν, εργαστήρια: Πληροφορικής, Τεχνολογίας, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα Εκδηλώσεων ,Κλειστό Γυμναστήριο-γήπεδο μπάσκετ και ανοιχτό γήπεδο βόλεϊ .Επιπρόσθετα οι μαθητές χρησιμοποιούν τα γήπεδα ποδοσφαίρου και στίβου του δήμου τα οποία βρίσκονται στον ίδιο χώρο με το κλειστό γήπεδο ου σχολείου μας. Πρωταρχικό μέλημα του σχολείου είναι να διατηρεί το ενδιαφέρον των μαθητών στη σχολική ζωή .Παράλληλα παρέχει ένα ήρεμο, ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον ,μέσα στο οποίο όλοι μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα , να συνυπάρχουν αρμονικά και να εξελίσσονται . Το πρόγραμμα σπουδών του βασίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραµµα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μέσα από πολιτιστικά (θεατρικές- εικαστικές ομάδες, χορωδία, ομάδες που συνδυάζουν τέχνη και επιστήμη) επιστημονικά (ρομποτική, ομάδες φυσικής και τεχνολογίας) αθλητικά (σχολικοί αγώνες) περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις που υλοποιούμε καθώς και στη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές δράσεις, μαθητικούς διαγωνισμούς , εκθέσεις και διδακτικές επισκέψεις, ώστε ν' αποκτήσουν οι μαθητές μας γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες απαραίτητες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής. Στο σχολείο μας λειτουργεί τμήμα ένταξης και παράλληλης στήριξης τα οποία στελεχώνονται από καθηγητές ειδικής αγωγής. Διαθέτει επίσης Ψυχολόγο, Κοινωνική λειτουργό και Σχολική νοσηλεύτρια.
Βρυσούλη Νικόλ
Επικοινωνία με σχολείο
ΤΑΞΗ : Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ : 80
1ο Μάθημα
1 Διδακτική ώρα
Εισαγωγή στους όρους τις έννοιες και τους ορισμούς που σχετίζονται με τη Βιώσιμη μόδα.
Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας ένα συννεφόλεξο στο πρόγραμμα word art με κεντρική λέξη το περιβάλλον.
Όλοι οι μαθητές είπαν από μια διαφορετική λέξη που τους έρχονταν στο μυαλό βλέποντας τη λέξη περιβάλλον.
Κατόπιν αναλύοντας τις λέξεις των μαθητών απαντήσαμε σε ερωτήματα όπως:
Τι είναι περιβάλλον.
Τι είναι ανθρωπογενές και τι Φυσικό περιβάλλον.
Γιατί ασχολούμαστε με το περιβάλλον.
Ποια προβλήματα μας απασχολούν σε σχέση με το περιβάλλον και γιατί.
Από τι κινδυνεύει το περιβάλλον και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό.
Πως τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα συνδέονται με τη μόδα.
Στη συνέχεια δόθηκαν στους μαθητές οι παρακάτω λέξεις :
Κυκλική Οικονομία
Γρήγορη μόδα
Βιώσιμη μόδα
Ηθική μόδα
Επαναχρησιμοποίηση
Μεταποίηση
Επιδιόρθωση
Μεταχειρισμένο
Ανακύκλωση
Ανακατασκευή
Δωρεά
Αειφορία
με τις λέξεις αυτές έφτιαξαν ο κάθε ένας ξεχωριστά ένα συννεφόλεξο στο πρόγραμμα word art.
Στόχος αυτής της εργασίας ήταν μια πρώτη επαφή των μαθητών με τους όρους και τις έννοιες που θα αναλύονταν κατά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βιώσιμη Μόδα» από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στα επόμενα μαθήματα και παράλληλα η εξοικείωση τους με τη χρήση του προγράμματος word art.
2ο Μάθημα
2 Διδακτικές ώρες
Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Βιώσιμη Μόδα» από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης της Εταιρείας.
Το πρόγραμμα «Βιώσιμη Μόδα» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να ενδυναμώσει τους μαθητές σχετικά με τις επιπτώσεις της βιομηχανίας μόδας και να προωθήσει υπεύθυνες και βιώσιμες καταναλωτικές επιλογές.
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος οι μαθητές κατανόησαν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της γρήγορης μόδας, εξέτασαν εναλλακτικές λύσεις και εξοικειωθούν με πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν για έναν πιο ηθικό και βιώσιμο τρόπο ζωής.
Το πρόγραμμα «Βιώσιμη Μόδα» προσέφερε στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία για να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της γρήγορης μόδας. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και συζήτηση, οι μαθητές συνειδητοποίησαν πώς οι αγοραστικές τους συνήθειες επηρεάζουν το περιβάλλον και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώθηκαν ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνοι καταναλωτές και να συμβάλουν σε έναν πιο βιώσιμο και δίκαιο κόσμο.
3ο Μάθημα
2 Διδακτικές ώρες
Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών μικρού μήκους.
Προβολή 3 εκπαιδευτικών ταινιών μικρού μήκους (διάρκεια 5 λεπτά/ταινία)με θέμα τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της παραγωγής και κατανάλωσης 3 βασικών ειδών ένδυσής των εφήβων : jean , T- shirt, snickers.
https://ed.ted.com/lessons/the-life-cycle-of-a-pair-of-jeans-madhavi-venkatesan
https://ed.ted.com/lessons/the-life-cycle-of-a-t-shirt-angel-chang
https://ed.ted.com/lessons/the-life-cycle-of-a-sneaker-angel-chang
Μετά από την προβολή κάθε ταινίας οι μαθητές χωρίζονταν σε ομάδες και καλούνταν να παρουσιάσουν στην τάξη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παραγωγής και κατανάλωσης κάθε ενός από τα παραπάνω είδη ξεχωριστά όπως αυτές παρουσιάζονταν στις συγκεκριμένες ταινίες καθώς και προτάσεις για μικρές καθημερινές και εύκολα υλοποιήσιμες αλλαγές συμπεριφοράς, που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του οικολογικού και κοινωνικού αποτυπώματος των ρούχων τους.
4ο Μάθημα
1 Διδακτική ώρα
Παρουσίαση προγράμματος canva και ανάθεση εργασιών.
Παρουσιάστηκε στην τάξη το πρόγραμμα canva και ο τρόπος δημιουργίας αφίσας και βίντεο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.Στη συνέχεια δόθηκε εργασία για δημιουργία ατομικής αφίσας ή βίντεο με τη χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Το θέμα της εργασίας ήταν Βιώσιμη μόδα .<<Πως μπορώ να μειώσω το οικολογικό αποτύπωμα των ρούχων μου>> (συμβουλές)
Τα 2 βίντεο και η αφίσα της συμμετοχής είναι από τις εργασίες των μαθητών.
Επίσης μια μαθήτρια έφτιαξε ένα podcast με τίτλο <<Γρήγορη μόδα /Η κρυφή πλευρά των ρούχων μας>> με το οποίο συμμετείχε το σχολείο μας στο διαγωνισμό Καν ΄το να ακουστεί.
https://europeanschoolradio.eu/contest/2/submissions
5ο Μάθημα
1 Διδακτική ώρα
Παρουσίαση μαθητικών δημιουργιών.
Παρουσιάστηκαν οι αφίσες και τα βίντεο των μαθητών στην τάξη.
6ο Μάθημα
1 Διδακτική ώρα
Παρουσίαση κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων.
Έγινε παρουσίαση των μωβ και κόκκινων κάδων ανακύκλωσης ρούχων και του τρόπου χρήσης τους μέσα από το site του Δήμου Αργυρούπολης και το site της Εταιρείας Recycom.
Επίσης περιηγηθήκαμε μέσω του ηλεκτρονικού θεματικού χάρτη που έχει φτιάξει ο δήμος μας, στα σημεία που υπάρχουν οι κάδοι αυτοί στην πόλη μας.
Δήμος Αργυρούπολης
Recycom
7ο μάθημα
1 Διδακτική ώρα
Μελέτη ετικέτας ρούχων/Διερεύνηση στάσης μαθητών σε σχέση με την αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων.
Οι μαθητές έκοψαν τις ετικέτες από ένα ρούχο τους και τις μελέτησαν.
Είδαν τη χώρα προέλευσης του, την σύνθεση του και τον τρόπο χειρισμού του.
Έγινε παρουσίαση των φυσικών και τεχνιτών πρώτων υλών των υφασμάτων, δόθηκε πίνακας με επεξήγηση των συμβολών που συναντάμε στις ετικέτες και αφορούν το σωστό χειρισμό των ρούχων με σκοπό την αύξηση της διάρκειας ζωής τους και την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης έμφαση δόθηκε και στο μεγάλο ταξίδι που πολλές φορές χρειάζεται να κάνουν τα ρούχα μέχρι να καταλήξουν στην ντουλάπα μας καθώς και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του ταξιδιού αυτού ενώ εξετάστηκαν και οι συνθήκες ζωής και εργασίας στις χώρες αυτές.
Προτάθηκε στους μαθητές η παρακολούθηση της βραβευμένης ταινίας Αnuja η οποία αναφέρεται στην παιδική εργασία στη βιομηχανία των ρούχων.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anuja_(film) https://www.youtube.com/watch?v=4scA464q8Sw
Στη συνέχεια μέσω ανοιχτών ερωτήσεων διερευνήθηκε η πρόθεση των μαθητών για αγορά μεταχειρισμένων ρούχων.
Διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των μαθητών είναι διατεθειμένη να φορέσει τα μεταχειρισμένα ρούχα που της δωρίζουν άτομα από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον αλλά κανείς δεν είχε αγοράσει ποτέ μεταχειρισμένα ρούχα και σχεδόν κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει στο μέλλον.
Στην προσπάθεια να μειωθεί η προκατάληψη που φάνηκε πως υπήρχε ως προς την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αποφασίσαμε να οργανώσουμε στο σχολείο μια ανταλλακτική αγορά μεταχειρισμένων σε συνεργασία με το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
8ο Μάθημα
2 Διδακτικές ώρες
Οργάνωση και σχεδιασμός ανταλλακτικής αγοράς.
Οι μαθητές αφού χωρίστηκαν σε ομάδες μελέτησαν την οργάνωση και σχεδίασαν την λειτουργία της ανταλλακτικής αγοράς του σχολείου απαντώντας σε ερωτήματα όπως:
Που θα βρω τα ρούχα για την ανταλλακτική αγορά μου.
Ποιος θα τα παραλαμβάνει, που ,πότε και έως πότε.
Σε τι κατάσταση θα πρέπει να είναι τα ρούχα.
Τι δεν θα δέχομαι στην ανταλλακτική αγορά μου.
Πως θα ταξινομήσω τα ρούχα.
Πως θα τα προβάλλω καλύτερα.
Πότε και που θα γίνει η ανταλλακτική αγορά.
Πόσες μέρες θα διαρκέσει και ποιες ώρες.
Πως θα επικοινωνήσω τη δράση μου στην κοινότητα.
Ποιος θα αναλάβει και τι κατά την προετοιμασία και λειτουργία της αγοράς.
Αφού παρουσιάστηκαν οι ιδέες ανά ομάδες οι μαθητές σχεδίασαν ,πάλι ανά ομάδες ,την ανταλλακτική αγορά τους σε μια κόλλα Α3.
Η αγορά αποφασίστηκε να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη για να έχει προηγηθεί το <<ξεκαθάρισμα >>που γίνεται συνήθως στις ντουλάπες μας σε κάθε αλλαγή εποχής και να έχουμε λάβει ικανοποιητική ποσότητα ρούχων από τους δωρητές.
Η οργάνωση και λειτουργά της αγοράς θα βασιστεί στις ιδέες που παρουσίασαν οι μαθητές στην τάξη.
Επίσης αποφασίστηκε τα ρούχα που θα απομείνουν από την ανταλλαγή να δωριστούν στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.
Τα αναμενόμενα αποτέλεσματα της δράσης είναι
Οι μαθητές
✔Να κατανοήσουν τη σημασία των καταναλωτικών τους επιλογών και να μάθουν τρόπους για να υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ένδυσης.
✔Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις που μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, συμβάλλοντας σε έναν πιο υπεύθυνο και οικολογικό τρόπο ζωής
✔Να αναπτύξουν κριτική σκέψη γύρω από την κατανάλωση ρούχων.
✔ Να κατανοήσουν τη σημασία των βιώσιμων επιλογών στη μόδα.
✔ Να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες για έναν πιο ηθικό και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο ζωής.
✔ Να εμπνευστούν να αναλάβουν δράση στην καθημερινότητά τους, μειώνοντας το οικολογικό τους αποτύπωμα.
✔ Να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]