menu

Σύνδεση | Εγγραφή

11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Βιώσιμη ανάπτυξη - Τα δένδρα

Βιώσιμη ανάπτυξη -  Τα δένδρα
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πρόγραμμα για την Δενδροφύτευση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ομίλου ¨Βιώσιμη ανάπτυξη: Μελετούμε, ενεργούμε, συμμετέχουμε στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων¨ στο πλαίσιο της συμμετοχής των μαθητών/τριών στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό δίκτυο δράσης ¨Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δένδρο, δίνω ανάσα στη Γη¨ για το σχολικό έτος 2022-23. Στόχος μας ήταν η φύτευση και φροντίδα δένδρων από μαθητές και μαθήτριες στην σχολική μας αυλή, η δημιουργία εικαστικών έργων με θέμα τα Δένδρα καθώς και η εκπαιδευτική πλαισίωση της δράσης από τις διδακτικές ενότητες του μαθήματος της  Βιολογίας που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά των οργανισμών, τις αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές, την Φωτοσύνθεση, την παραγωγή θρεπτικών ουσιών στα φυτά, την αναπνοή και στήριξη στα φυτά, . Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την αξία των δένδρων ειδικά μέσα στις πόλεις με αφορμή την κινητοποίηση για την μετρίαση της κλιματικής αλλαγής.

Μικρά δενδρύλλια φυτεύτηκαν στην σχολική αυλή από τους μαθητές/τριες με ενθουσιασμό, προσοχή και αγάπη. Την περίοδο των διακοπών μπουκάλια με νερό ¨φυτεύθηκαν¨δίπλα στα δενδράκια για να δημιουργηθεί ένα ¨αυτόματο¨αυτοσχέδιο πότισμα. Σε τακτά διαστήματα, την ώρα υλοποίησης του προγράμματος αλλά και στα διαλείματα, η ομάδα ποτίζει τα δενδράκια και φροντίζει να παραμένει η λακούβα γύρω από την ρίζα για καλό πότισμα.

Τηρήθηκε ημερολόγιο δραστηριοτήτων καθώς και συλλογή φωτογραφικού υλικού σε όλη την διάρκεια της φύτευσης και φροντίδας των δενδρυλλίων..

Παράλληλα οι μαθητές ανακαλώντας προσωπικές μνήμες από παιχνίδια στην εξοχή και στα πάρκα των πόλεων σχεδίασαν ένα αγαπημένο δένδρο, όπως είναι χαραγμένο στο νου και στην καρδιά τους. Όλα τα σχέδια - μινιατούρες συνενώθηκαν σε ένα χαρτόνι κι αποτέλεσαν μία μεγάλη αφίσα. Η αφίσα εμπλουτίστηκε με μικρές, σημαντικές προτάσεις για την αξία των δένδρων στη ζωή μας.

Οι ενέργειες των μαθητών θα αναρτηθούν στο ιστολόγιο του περιβαλλοντικού δικτύου.

Στα πλαίσια του προγράμματος και σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού επισκεφθήκαμε το αστικό πάρκο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το παρακείμενο αστικό ρέμα και τον αστικό οπωρώνα και αμπελώνα. Τα Δένδρα πρωταγωνιστούν σε όλους τους χώρους, στο ανθρωπογενές περιβάλλον δίπλα στον αυτοκινητόδρομο της πόλης, στο φυσικό, ελεύθερο περιβάλλον του ρέματος, στον οπωρώνα τον φροντισμένο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Γενικότερα θέμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν το ¨Αστικό πράσινο κι Ελεύθεροι χώροι¨.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Με το ανωτέρο πρόγραμμα οι μαθητές/τριες κατανόησαν την αξία των δένδρων στην αναβάθμιση της ζωής στη στεριά και στην μετρίαση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα επιτεύχθηκαν οι στόχοι:

  • Ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικής συμπεριφοράς, κριτικής προσέγγισης της πληροφορίας, εξαγωγής συμπερασμάτων

  • Εξάσκηση στη δημιουργική σκέψη και λήψη αποφάσεων

  • Ανακάλυψη νέων κλίσεων και ενδιαφερόντων

  • Κατανόηση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ανάπτυξη δεξιοτήτων για επίλυση προβλημάτων

  • Εξοικείωση με το ψηφιακό περιβάλλον μάθησης

  • Συμμετοχή σε σχετικούς διαγωνισμούς

  • Επικοινωνία και διάδοση αποτελεσμάτων. Διατύπωση λύσεων, παρουσίασή τους στην ευρύτερη μαθητική κοινότητα του δήμου μας, μέσα από σχετικές εκδηλώσεις



Συνεργασίες

Τα δένδρα φυτεύτηκαν σε συνεργασία με το τοπικό Δασαρχείο, την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Ανατολικής  Θεσσαλονίκης που βοήθησε στην προμήθεια των μικρών φυτώνκαι την βοήθεια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Ελευθερίου - Κορδελιού, το οποίο διέθεσε και το εκπαιδευτικό υλικό. Στην εκπαιδευτική μας επίσκεψη συνεργαστήκαμε με το ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού. Οι μαθητές συμμετείχαν στην άτυπη εκπαίδευση με χρήση φύλλων εργασίας, συμμετοχή σε συζητήσεις, μελέτη περιβαλλοντικών διλλημάτων, έκφραση απόψεων. Ενθουσιασμός, χαρά, γνώσεις ήταν αυτά που αποκόμησαν από το πρόγραμμα.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Σταυρή Γαρυφαλλιά Φυσικός Μέλος ομάδας: Θάνου Δέσποινα Φιλόλογος

Στόχος δράσης

Η ανάδειξη της αξίας της δενδροφύτευσης στην αναβάθμιση της ζωής στην στεριά και στην επίτευξη της βιωσιμης ανάπτυξης στον πλανήτη μας.

Χρόνος δράσης

5 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 20


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας