menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ο μικρός Ναυτίλος

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Βιωματική γιορτή 25ης Μαρτίου - Αφιέρωμα στον γέρο του Μοριά

Βιωματική γιορτή 25ης Μαρτίου - Αφιέρωμα στον γέρο του Μοριά
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ο μικρός Ναυτίλος

Στον μικρό Ναυτίλο, η εκπαίδευση δεν είναι απλώς μια διαδικασία μάθησης, αλλά μια εμπειρία που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μαθητών μας. Βασιζόμαστε σε πρωτοποριακές μεθόδους που επικεντρώνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού, προωθώντας τη δημιουργικότητα, την επιμονή και την εξέλιξή τους. Ακαδημαϊκή Πορεία: Παρέχουμε μια εκπαιδευτική εμπειρία που ενισχύει την κριτική σκέψη, την πρόκληση και την αυτοεκτίμηση. Οι μικροί μας μαθητές αποκτούν ισχυρές βάσεις σε όλα τα μαθησιακά πεδία, ενώ ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους. Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη: Καλλιεργούμε τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες μέσω συνεργατικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σε πολλαπλές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η τέχνη, η μουσική και η τεχνολογία. Καινοτομία: Στηριζόμαστε σε σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για τον ασταμάτητα εξελισσόμενο κόσμο. Στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώθουν οικεία στο περιβάλλον του σχολείου, σα να είναι το σπίτι τους.


Διευθυντής Σχολείου

Τσελίκης Κωνσταντίνος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μέσα στο ίδιο το Φρούριο του Παλαμηδίου, οι μαθητές του μικρού Ναυτίλου ζωντάνεψαν τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα.

Κρατώντας στα χέρια τους, τη γιορτινή φορεσιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την οποία μας παραχώρησε γενναιόδωρα η συγγενής του, Σταυρούλα Σολδάτου Παπαηλίου, οι μικροί μας ήρωες πέρασαν τις πύλες του Φρουρίου, μεταφέροντας μας στο πνεύμα μιας άλλης εποχής.

Στην εξαιρετικά σηματική, ιστορική και γραφική τοποθεσία του Κάστρου του Παλαμηδίου, το σχολείο μας αναβίωσε με ζωντάνια ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια της νεοελληνικής ιστορίας: τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του δημήτριου Πλαπούτα. Η δράση μας έλαβε χώρα μπροστά από τη φυλακή όπου κρατήθηκε ο Κολοκοτρώνης, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην εκδήλωση.

Οι μαθητές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, ανέλαβαν τους ρόλους των κύριων προσώπων της δίκης, αναπαριστώντας τις κατηγορίες, την απολογία και την τελική καταδίκη του ηρώα. Το θεατρικό δρώμενο συνοδεύτηκε από απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών που εξύμνησαν την πατριωτική θυσία και τον αγώνα για την ελευθερία.

Επιπλέον, οι παραδοσιακοί χοροί, εναρμονισμένοι με το κλίμα και τα ιστορικά γεγονότα,  αναβίωσαν τους χορούς που συχνά συνόδευαν τις λαϊκές συγκεντρώσεις της εποχής. Η εκδήλωση έληξε με έναν ισχυρό συμβολισμό της έννοιας της θυσίας και της αυτοθυσίας, αφήνοντας έντονα συναισθήματα και διδάγματα στους παρευρισκόμενους.

Την όμορφη αυτή εκδήλωσή μας παρακολούθησαν και οι γονείς του σχολείου, που με χαρά συνόδευσαν τα παιδιά σε αυτή τους τη δράση.

Τέλος, η τοπική κοινωνία της Αργολίδας και της Κορινθίας προέβαλαν τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στο Φρούριο του Παλαμηδίου από τους μαθητές μας, σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαχέοντας έτσι τα αποτελέσματα και την απήχηση της δράσης μας.

Τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι Κορίνθου

Τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι Αργολίδας


Αποτελέσματα / επίδραση

Η αναβίωση της δίκης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από το σχολείο μας είχε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα και επιδράσεις στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την τοπική κοινωνία:

 1. Επίδραση στα παιδιά:

  • Εκπαιδευτική αξία: Μέσα από την αναπαράσταση, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν ζωντανά για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, κατανοώντας καλύτερα τις συνθήκες και τις επιπτώσεις της εποχής εκείνης.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Οι μαθητές ανέπτυξαν δεξιότητες όπως η δημόσια ομιλία, η ομαδική εργασία και η εμπιστοσύνη, καθώς εμπλέκονταν σε διάφορους ρόλους και δραστηριότητες.
 2. Επίδραση στους εκπαιδευτικούς:

  • Καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις: Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν πιο διαδραστικές και πρακτικές μεθόδους διδασκαλίας, αυξάνοντας τη δέσμευση και την ενθουσιώδη ανταπόκριση των μαθητών.
  • Ενίσχυση της ομαδικότητας: Οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν στενά για την προετοιμασία και υλοποίηση της εκδήλωσης, ενισχύοντας τις ομαδικές τους δεξιότητες και την επαγγελματική συνεργασία.
 3. Επίδραση στους γονείς:

  • Συμμετοχή και υποστήριξη: Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους να εμπλέκονται σε μια σημαντική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, αυξάνοντας την υποστήριξή τους στις σχολικές πρωτοβουλίες.
  • Εκπαιδευτική ενημέρωση: Οι γονείς επίσης ενημερώθηκαν για ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, ενισχύοντας την ιστορική τους γνώση και κατανόηση.
 4. Επίδραση στην τοπική κοινωνία:

  • Πολιτιστική ενίσχυση: Η εκδήλωση προώθησε τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, ενισχύοντας την ταυτότητα και τον πολιτισμικό δεσμό της κοινότητας.
  • Συνοχή και περηφάνια: Η ενεργή συμμετοχή της κοινότητας σε τέτοιες εκδηλώσεις αυξάνει τη συνοχή και την περηφάνια για τον τόπο, καθώς οι κάτοικοι επανασυνδέονται με την ιστορία τους.

Καταλήγοντας, η δράση αυτή συνέβαλε σημαντικά όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στην πολιτιστική εμπλοκή και ενίσχυση της συνολικής κοινότητας, μέσα από αυτή τη δημιουργική πρωτοβουλία.Συνεργασίες

Για την υλοποίηση του project μας συνεργαστήκαμε με την Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με αντιπροσώπους του δήμου Ναυπλιέων, καθώς και με το προσωπικό που απασχολείται στο Φρούριο του Παλαμηδίου. Αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια στάθηκαν και οι γονείς των μαθητών μας, προσφέροντας τη βοήθειά τους όπου τη χρειαστήκαμε.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σγουράκη Βασιλική, Ψωμά Άννα, Μπαράκου Δέσποινα, Λέκκα Ιωάννα, Δεδεμπίλη Άννα, Τσέτσου Μαριάνθη, Σοφία Ρήγα, Μουχταροπούλου Ευαγγελία, Γκομώλη Κατερίνα, Αβραμοπούλου Αναστασία, Τόμα Χριστίνα

Στόχος δράσης

Οι μαθησιακοί στόχοι που θελήσαμε να επιτύχουμε μέσα από αυτή τη συλλογική δράση μας είναι οι εξής: 1)Ιστορική κατανόηση και εξοικείωση με το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 2)Κατανόηση των γεγονότων που οδήγησαν στη δίκη και τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτριου Πλαπούτα. 3)Εμβάθυνση στη σημασία του κάστρου του Παλαμηδίου κατά τη διάρκεια της επανάστασης. 4)Κριτική σκέψη μέσα από τον προβληματισμό για τις συνέπειες των πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων. 5)Ανάπτυξη της ενσυναίσθησης για τις δυσκολίες και τις θυσίες των ηρώων της εποχής. 6)Καλλιτεχνική έκφραση και καλλιέργεια των δεξιοτήτων έκφρασης και ρητορικής.

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 24


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας