menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

BioVItems

BioVItems
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι απαιτήσεις των καταναλωτών στον τομέα της παραγωγής βιοαποικοδομήσιμων υλικών έχουν αλλάξει σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Οι καταναλωτές όλο και περισσότερο πιστεύουν ότι τα χρηστικά αντικείμενα συμβάλλουν άμεσα και έμμεσα στην υγεία τους και σχετίζονται με τη διατροφή και τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Πρωταρχικό ρόλο στην κάλυψη αυτής της ανάγκης έχουν λάβει σήμερα τα λεγόμενα λειτουργικά βιοαποικοδομήσιμα αντικείμενα. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια αντικείμενα μπορεί να εξηγηθεί επίσης από τη σταθερή αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την επιθυμία όλων για βελτίωση της ποιότητας ζωής, χωρίς την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω τάσεις και έχοντας τόσο την τεχνογνωσία, όσο και την επάρκεια σε πρώτες ύλες, μία ομάδα μαθητών από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους για μεταποίηση των οικιακών απορριμμάτων, με έμφαση στην μεταποίηση των φλουδών εσπεριδοειδών  και με ένα συνδυασμό στοχευμένης και εξειδικευμένης μεταποίησης, επιχειρεί να εξελιχθεί επαγγελματικά επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στον τομέα των λειτουργικών και καινοτόμων βιοαποικοδομήσιμων υλικών, πέραν της παραγωγής και εμπορίας συμβατικών προϊόντων.

Η ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης είναι μια μαθητική ομάδα της Ά Λυκείου, η οποία με όραμα την αξιοποίηση των οικιακών απορριμμάτων (κυρίως των φλουδών εσπεριδοειδών) του Δήμου Μυτιλήνης,  σκοπεύει να προσφέρει φυσικά λειτουργικά βιοαποικοδομήσιμα αντικείμενα και καινοτόμους συνδυασμούς αυτών, σε όσους πιστεύουν ότι η Φύση μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής τους, μέσω της αξιοποίησής τους.

Η ιδέα των BioVItems διαμορφώθηκε και ωρίμασε μαζί με την ομάδα. Στην πραγματικότητα είναι ένα μίγμα ιδεών και αντιλήψεων που αναπτύχθηκε μέσα από προσωπικές κουβέντες, εμπειρίες, επιστημονική κατάρτιση, έρευνα και φυσικά τη συνεχή ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Η βιολογική ανάγκη των ανθρώπων για τροφή και η συσχέτιση της μεταποίησής της με την ανθρώπινη υγεία, η εξέλιξη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής άρα και στον τομέα της διατροφής αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τέλος η αυξημένη τα τελευταία χρόνια ανάγκη του καταναλωτή για αντικείμενα που προέρχονται από φυσικά υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αποτελούν τις τρεις απλές παραδοχές σύμφωνα με τις οποίες συντέθηκε η φιλοσοφία αλλά και η αποστολή της εταιρείας. Επιχειρηματική Φιλοσοφία της είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει πλέον να έχει την δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του, με ανώτερης ποιότητας προϊόντα 100% βιοαποικοδομήσιμα, αναπτύσσοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με την εταιρεία αλλά και με τον Δήμο Μυτιλήνης, που θα συμβάλλει στη συλλογή των οικιακών απορριμμάτων. Σκοπός της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού brand name προώθησης σύγχρονων λειτουργικών και καινοτόμων βιοαποικοδομήσιμων προϊόντων, με έμφαση στα εσπεριδοειδή, καθώς και στη δημιουργία μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας πλήρους επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων αυτών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.

Βασικό ερέθισμα για την ίδρυση της εταιρείας BioVItems, ήταν η ύπαρξη μίας αξιόλογης ποσότητας ανεκμετάλλευτων οικιακών απορριμμάτων και κυρίως μια υψηλή ποσότητα εσπεριδοειδών τα οποία καταναλώνονται κατά κόρον τους χειμερινούς μήνες από τους κατοίκους του Δήμου Μυτιλήνης, και τα οποία τελικά κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Λέσβου, μιας που δεν μπορούσαν ούτε να απορριφθούν στους οικιακούς κομποστοποιητές του Δήμου.


Αποτελέσματα / επίδραση

Επιχειρηματική Φιλοσοφία της δράσης, είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει πλέον να έχει την δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του, με ανώτερης ποιότητας προϊόντα 100% βιοαποικοδομήσιμα, αναπτύσσοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με την ομάδα μας, αλλά και με τον Δήμο Μυτιλήνης, που θα συμβάλλει στη συλλογή των οικιακών απορριμμάτων.

Σκοπός μας είναι η αποφυγή της ταφής οικιακών απορριμμάτων, που συνεπάγεται με τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και αποφυγή περαιτέρω ρύπανσης του εδάφους. Παράλληλα, στόχος μας είναι η προώθηση σύγχρονων λειτουργικών και καινοτόμων βιοαποικοδομήσιμων προϊόντων, με έμφαση στα εσπεριδοειδή, καθώς και στη δημιουργία μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας πλήρους επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων αυτών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.Συνεργασίες

Επιδίωξη λοιπόν θα είναι η δημιουργία διάφορων σειρών προϊόντων που να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από παράγωγα της φύσης, που δεν έχουν δεχτεί καμιά χημική επεξεργασία, που φέρουν συστατικά με αποδεδειγμένη λειτουργική δράση που θα καλύπτουν τις ειδικές και γενικές ανάγκες των καταναλωτών σε μορφές που να εντάσσονται εύκολα στην καθημερινότητά τους.

Έτσι κατά την επόμενη φάση, προσανατολίζεται στην δημιουργία αρχικά μιας σειράς προϊόντων με βάση τις φλούδες εσπεριδοειδών, τα οποία θα είναι μια νέα επιλογή για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα εναλλακτικό είδος «πλαστικού». Τα προϊόντα αυτά θα μπορούν τα αποτελούν κώνους απόρριψης αποτσίγαρων ή άλλων απορριμμάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά στην δημοτική πλαζ ΕΟΤ του Δήμου Μυτιλήνης.

Το έργο αρχικά θα υλοποιηθεί στα εργαστήρια του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης και στη συνέχεια για την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων ο Δήμος Μυτιλήνης θα μας παραχωρήσει το κτήριο του παλιού Λιμεναρχείου, το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο,  όπου θα τοποθετηθεί όλος ο εξοπλισμός για την αποξήρανση και μεταποίηση των εσπεριδοειδών σε βιοαποικοδομήσιμα αντικείμενα.

Ο χώρος αυτός θα εκμεταλλεύεται και όλη την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία έχουν εγκατασταθεί από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης ώστε η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για το έργο να παρέχεται 100% από ΑΠΕ.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κότερος Ελευθέριος, Βενετής Λάμπρος-Παναγιώτης, Μπάτσιου Παρασκευή

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η στρατηγική μάρκετινγκ διαμορφώνεται ανάλογα με το πως το προϊόν αυτό χαρακτηρίζεται, και οι επιλογές της στρατηγικής διαμορφώνουν όλες τις εκφάνσεις του μάρκετινγκ, από την τμηματοποίηση της αγοράς, έως την επιλογή των διαύλων διανομής του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση κύριος πυλώνας της προώθησης των λειτουργικών προϊόντων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών μέσω τριών φάσεων, των κλινικών δοκιμών, των δημοσίων σχέσεων και φυσικά της διαφήμισης.

Προκειμένου η εταιρεία να προωθηθεί στις εγχώριες αλλά και διεθνείς αγορές, οφείλει να ακολουθήσει μια στρατηγική marketing, η οποία να διασφαλίζει τα εξής:

  • Γνωστοποίηση του brand name “BioVItems” και των προϊόντων της, τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και στους καταναλωτές.
  • Διάδοση των ιδιοτήτων των προϊόντων, με απώτερο στόχο να συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές ότι ως αντικείμενα υψηλής πειβαλλοντικής αξίας, αξίζουν την τιμή αγοράς τους (value for money products).
  • Συσκευασίες και επισήμανση των προϊόντων με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στη νομοθεσία και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των καταναλωτών κάθε χώρας για να είναι αρεστά και επιθυμητά.
  • Έμφαση στα πλεονεκτήματα και τις διαφοροποιήσεις έναντι των άμεσων ή έμμεσων ανταγωνιστών στον τομέα τους.
  • Δημιουργία και εδραίωση πελατοκεντρικής φιλοσοφίας υποδομής και εικόνας.
  • Υψηλά ποσοστά δοκιμής, αποδοχής και επαναληπτική αγοράς.
  • Δημιουργία νέων, καινοτόμων καναλιών και μηχανισμών για αρχικές και επαναληπτικές πωλήσεις με έμφαση στη πιστότητα των πελατών.

 

Η δήλωση τοποθέτησης όπως προκύπτει από τις ανάγκες των πελατών καθώς και η φιλοσοφία της εταιρίας διατυπώνονται ως κάτωθι: «Για τον ενημερωμένο καταναλωτή που επιλέγει Ελληνικά Επώνυμα Λειτουργικά Αντικείμενα (παραδοσιακά και καινοτόμα) υψηλής ποιότητας για να τα εντάξει στην καθημερινότητά του, ενισχύοντας και προστατεύοντας το περιβάλλον και τη φύση. Η BioVItems επιλέγει να παράγει και να τυποποιεί άριστης ποιότητας και καινοτόμα αντικείμενα, με διαχειρίσιμο κόστος συσκευασίας ώστε να προσφέρει στους καταναλωτές της premium προϊόντα, σε προσιτές τιμές δημιουργώντας μαζί τους μια σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης.» Ενώ οι προτάσεις αξίας που απορρέουν και αντιπροσωπεύουν το brand name BioVItems είναι οι κάτωθι:

«Peel, Recycle, Shape» & «Pure Well Being».


Στόχος δράσης

Κυκλική Οικονομία

Χρόνος δράσης

Έτος 2022

Τόπος Δράσης

Δήμος Μυτιλήνης

Δίκτυο

Η εταιρεία βασίζεται σε προσωπική επαφή με τους κατοίκους της Μυτιλήνης καθώς και με τους καταστηματάρχες στον τομέα της εστίασης για συλλέξει, αρχικά τις φλούδες εσπεριδοειδών και σε δεύτερο χρόνο για να προωθήσει τα προϊόντα στα καταστήματά τους. Αυτή η επαφή, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τηλεφώνου, βοηθάει στη μετάδοση της φιλοσοφίας της εταιρείας για εμπιστοσύνη και προσωπική επαφή με τον παραγωγό, επιδεικνύει τις μοναδικές ιδιότητες των προϊόντων και δημιουργεί σχέσεις. Στην παρούσα φάση η επιχείρηση απασχολεί έναν εξωτερικό συνεργάτη ο οποίος επισκέπτεται ενημερώνει τα καταστήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων. Καθώς η διανομή επεκτείνεται, η υπό μελέτη εταιρεία θα προσαρμόσει την ικανοποίηση της ζήτησης αυξάνοντας το προσωπικό πωλήσεων. Για να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο οι αντιπρόσωποι θα αμείβονται βάση ποσοστών. Παράλληλα, περιοδικά θα πραγματοποιείται αποστολή δωρεάν δειγμάτων στα καταστήματα καθώς και στην δημοτική πλαζ του Δήμου Μυτιλήνης ώστε να γνωρίσουν τα BioVItems.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας