menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Βιοποικιλότητα και κυκλική οικονομία: Παραγωγή Βιοπλαστικού από άμυλο και συσκευασίες που φυτρώνουν

Βιοποικιλότητα και κυκλική οικονομία: Παραγωγή Βιοπλαστικού από άμυλο και συσκευασίες που φυτρώνουν
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, η ταυτόχρονη συγκέντρωσή του στα αστικά κέντρα, η εκβιομηχάνιση και η υπερβολική χρήση φυσικών πόρων δημιούργησαν μεγάλα και πολυσύνθετα προβλήματα στο περιβάλλον.

Τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα είναι: το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η τρύπα του όζοντος, η ρύπανση υδάτων και θαλασσών, η μόλυνση του υπεδάφους, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συνεχώς αυξανόμενη χρήση πλαστικών, ο αντίκτυπός τους στη βιοποικιλότητα και η συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, βρίσκονται εδώ και χρόνια στο θεματολόγιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο. Τα πλαστικά, και ειδικότερα τα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών είναι ο κυριότερος τύπος σκουπιδιών που βρίσκεται στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Καθώς η συσκευασία καταναλώνει πόρους, ενέργεια και επιβαρύνει το περιβάλλον με τα απορρίμματά της, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για χρήση συσκευασιών που να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και να διασπώνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για το σκοπό αυτό, παρουσιάζουμε δύο εναλλακτικές πρακτικές αντικατάστασης των πλαστικών συσκευασιών με:

  • ανακυκλωμένο χαρτί, τις «φυτικές συσκευασίες», οι οποίες διαθέτουν σπόρους στον πολτό τους, καταλήγουν στο χώμα, και κατά την αποσύνθεσή τους φυτρώνουν και αναπτύσσονται, και
  • με βιοπλαστικά υλικά, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και διασπώνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στόχος δράσης

Η συσκευασία χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο παραγωγής και λειτουργίας της. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, διαφορετικά οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια. Η συσκευασία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της κυκλικής οικονομίας· Επαναχρησιμοποίηση προϊόντων Ανακύκλωση υλικών Τα προϊόντα κατασκευάζονται από επαναχρησιμοποιημένα μέρη και υλικά και μετά την απόρριψη ενός προϊόντος, τα υλικά και τα ανταλλακτικά ανακυκλώνονται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας