menu

Σύνδεση | Εγγραφή

15ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η αφετηρία του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η οργάνωση της γωνιάς φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με τα παιδιά, αναζήτηση σχετικών πληροφοριών ενημέρωση των γονέων για το πρόγραμμα και την ανάγκη δικής τους συμβολής. Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης του σχολείου με καινούργια βιβλία (αγορά, δωρεές γονέων, library4all)

Παρακολούθηση του προγράμματος της Ζωσιμαίας βιβλιοθήκης, οι ήρωες των παραμυθιών ζωντάνευαν (Δραματοποίηση, εκπαιδευτικό δράμα, κατασκευή καπέλων και μασκών). Κάθε εβδομάδα ένα κουτί με διαφορετικό κάθε φορά βιβλίο και διάφορες ιδέες για την επεξεργασία του, καθώς και υλικά και χρώματα «ταξιδεύει» στο σπίτι ενός μαθητή και όταν επιστρέφει στο σχολείο ο μαθητής που το είχε δανειστεί παρουσιάζει την ιστορία που διάβασε καθώς και ό,τι δημιούργησε ή «έγραψε»  ή κατασκεύασε με αφορμή το βιβλίο που περιείχε το κουτί ( π.χ. ποιήματα, αινίγματα, εικαστικές δημιουργίες, επιτραπέζια παιχνίδια…). Κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών στο σχολείο, μικρού κουκλοθεάτρου από χαρτοκούτι και φιγούρων από ανακυκλώσιμα υλικά με αφορμή τα βιβλία και δανεισμός τους από τα παιδιά για να παίξουν με τις οικογένειές τους.

Δημιουργία γωνιάς στην τάξη με τις κατασκευές που αφορούν στα βιβλία. Συμμετοχή στο μαραθώνιο ανάγνωσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και διενέργεια ψηφοφορίας για την επιλογή του αγαπημένου βιβλίου. Δημιουργία νέων ιστοριών με κάποιους από τους ήρωες των βιβλίων που διαβάστηκαν (δημιουργική γραφή). Μικρά βιβλία Φρενέ. Αξιολόγηση του προγράμματος με ερωτήσεις αναστοχασμού και έλεγχο των στόχων που είχαν τεθεί, προετοιμασία και παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς και στα δύο πρωινά τμήματα του σχολείου και στο συνεργό σχολείο: 31ο Ν/Γ Ιωαννίνων. Αντίστοιχη παρουσίαση θα γίνει σε μας από τους/ τις μαθητές/τριες  του συνεργού νηπιαγωγείου.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα νήπια ήρθαν σε επαφή με βιβλία που αφορούσαν σε διαφορετικές θεματικές (βιώσιμη ανάπτυξη, ειρήνη-πόλεμος, σεβασμός ανθρώπινων δικαιωμάτων, ισότητα των δύο φύλλων, πολιτισμική ποικιλομορφία, συναισθήματα…) καλλιέργησαν τη φαντασία και την αφηγηματική τους ικανότητα, εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους και τις γνώσεις τους, συνεργάστηκαν, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, επιχειρηματολόγησαν επιλέγοντας το αγαπημένο τους βιβλίο, προσπάθησαν να μπούνε στη θέση κάποιων ηρώων  ενισχύοντας την ενσυναίσθησή τους.

 Σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος αποτέλεσε η συνεργασία του σχολείου με τους γονείς των μαθητών και η εμπλοκή ολόκληρης της οικογένειας για την ανάγνωση των βιβλίων και τη δημιουργία υλικού από αυτά.Συνεργασίες

Ζωσιμαία Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, Library4all, Γονείς, Βιβλία σε ρόδες, Σχολική Επιτροπή Δήμου Ιωαννιτών, 31ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τέφα Μαρία, Μπένη Αλεξάνδρα, Σκόρδου Αλεξάνδρα

Στόχος δράσης

1. Ανάπτυξη θετικής στάσης για την ανάγνωση και καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας 2. Βελτίωση επικοινωνιακής ικανότητας και ενδυνάμωση γλωσσικής έκφρασης 3. Διεύρυνση κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας 4. Κατάκτηση αφηγηματικής ικανότητας 5. Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, καθώς και των δεξιοτήτων που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. 6. Διάκριση διαφορετικών ειδών κειμένων και κατανόηση των συμβάσεων των γραπτών κειμένων.

Χρόνος δράσης

Σχολικό έτος 2023-24 (Νοέμβριος-Απρίλιος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας