Βιβλιοερευνητές σε δράση

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Το 68ο Νηπιαγωγείο λειτουργεί ως διθέσιο νηπιαγωγείο και βρίσκεται στην περιοχή Ξεροπόταμος του Δήμου Ηρακλείου. Στο 68ο Νηπιαγωγείο έχει απονεμηθεί η ετικέτα codeweek school καθώς συστηματικά εντάσσει στη μαθησιακή διαδικασία δραστηριότητες κωδικοποίησης με ή χωρίς τη χρήση τεχνολογίας που προάγουν την υπολογιστική σκεψη. Το σχολείο μας συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά έργα e twinning τα οποία έχουν αποσπάσει εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας. Το ευρωπαϊκό έργο e twinning Artful Stem Tellers Creative Steam Solvers απέσπασε το 1o Βραβείο στην κατηγορία Καινοτομία στη Διδασκαλία στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο διαγωνισμό Εducation Leaders Awards 2024 και το 2ο Βραβείο στον 18ο Εθνικό Διαγωνισμό E Twinning. Το σχολείο μας οργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις που προάγουν τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και ενισχύουν την ενεργή πολιτειότητα.
Άννα Νινιράκη
Επικοινωνία με σχολείοΣκοπός του προγράμματος ήταν να αξιολογήσει την επίδραση μιας διδακτικής παρέμβασης που αξιοποιεί την παιγνιώδη μάθηση στην κατανόηση και παραγωγή αφηγηματικών κειμένων από παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι στόχοι της παρέμβασης επιτυγχάνονται μέσα από το συνδυασμό δραστηριοτήτων οι οποίες διεξάγονται με και χωρίς ΤΠΕ. Για την κατανόηση των τριών επιλεγμένων αφηγηματικών κειμένων αξιοποιήθηκαν οι επαναλαμβανόμενες αναγνώσεις (Διαλογική ανάγνωση και Ανάγνωση-παράσταση) και στις δραστηριότητες που πλαισίωσαν την παρέμβαση ενσωματώθηκαν τα γνωρίσματα του παιχνιδιού που προσδίδουν παιγνιώδη διάθεση στις οργανωμένες μαθησιακές εμπειρίες. Ειδικότερα αξιοποιήθηκαν α)σύντομα σενάρια για την επένδυση της κάθε δραστηριότητας, β) η κάθε δραστηριότητα σχεδιάστηκε με βάση το κατάλληλο είδος παιχνιδιού (π.χ. δραματικό παιχνίδι, κατασκευαστικό παιχνίδι, κινητικό παιχνίδι κτλ), και γ) αξιοποιήθηκε η κούκλα ως εργαλείο της παρέμβασης.
Το πρόγραμμα της παρέμβασης επίδρασε θετικά στο να: α) μπορούν τα παιδιά να εντοπίζουν τα δομικά στοιχεία των αφηγηματικών κειμένων εμπλουτίζοντας τις αναδιηγήσεις τους, β) να δημιουργούν νέες ιστορίες. Τα παιδιά μέσα από τις δραστηριότητες της παρέμβασης ενίσχυσαν την ικανότητα ως προς το να μπορούν να διατυπώνουν ερωτήσεις, να δημιουργούν νοητικές εικόνες σχετικά με τα γεγονότα της ιστορίας, να ζητούν διευκρινήσεις για σημεία που δεν κατανοούν, να οδηγούνται σε συμπεράσματα συνδυάζοντας στοιχεία από το υπο επεξεργασία κείμενο.
Ο επιστημονικός και παιδαγωγικός σχεδιασμός του προγράμματος έγινε σε συνεργασία με την κ. Χλαπάνα Ελισσάβετ, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης και την κ. Κωνιού Αντωνία MSc, Εκπαιδευτικό Προσχολικής Εκπαίδευσης στο 68ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email education@qualitynet.gr