menu

Σύνδεση | Εγγραφή

68ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Βιβλιοερευνητές σε δράση

Βιβλιοερευνητές σε δράση
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Σκοπός του προγράμματος ήταν να αξιολογήσει την επίδραση μιας διδακτικής παρέμβασης που αξιοποιεί την παιγνιώδη μάθηση στην κατανόηση και παραγωγή αφηγηματικών κειμένων από παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι στόχοι της παρέμβασης επιτυγχάνονται μέσα από το συνδυασμό δραστηριοτήτων οι οποίες διεξάγονται με και χωρίς ΤΠΕ. Για την κατανόηση των τριών επιλεγμένων αφηγηματικών κειμένων αξιοποιήθηκαν οι επαναλαμβανόμενες αναγνώσεις (Διαλογική ανάγνωση και Ανάγνωση-παράσταση) και στις δραστηριότητες που πλαισίωσαν την παρέμβαση ενσωματώθηκαν τα γνωρίσματα του παιχνιδιού που προσδίδουν παιγνιώδη διάθεση στις οργανωμένες μαθησιακές εμπειρίες. Ειδικότερα αξιοποιήθηκαν α)σύντομα σενάρια για την επένδυση της κάθε δραστηριότητας, β) η κάθε δραστηριότητα σχεδιάστηκε με βάση το κατάλληλο είδος παιχνιδιού (π.χ. δραματικό παιχνίδι, κατασκευαστικό παιχνίδι, κινητικό παιχνίδι κτλ), και γ) αξιοποιήθηκε η κούκλα ως εργαλείο της παρέμβασης.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το πρόγραμμα της παρέμβασης επίδρασε θετικά στο να: α) μπορούν τα παιδιά να εντοπίζουν τα δομικά στοιχεία των αφηγηματικών κειμένων εμπλουτίζοντας τις αναδιηγήσεις τους, β) να δημιουργούν νέες ιστορίες. Τα παιδιά μέσα από τις δραστηριότητες της παρέμβασης ενίσχυσαν την ικανότητα ως προς το να μπορούν να διατυπώνουν ερωτήσεις, να δημιουργούν νοητικές εικόνες σχετικά με τα γεγονότα της ιστορίας, να ζητούν διευκρινήσεις για σημεία που δεν κατανοούν, να οδηγούνται σε συμπεράσματα συνδυάζοντας στοιχεία από το υπο επεξεργασία κείμενο.



Συνεργασίες

Ο επιστημονικός και παιδαγωγικός σχεδιασμός του προγράμματος έγινε σε συνεργασία με την κ. Χλαπάνα Ελισσάβετ, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης και την κ. Κωνιού Αντωνία MSc, Εκπαιδευτικό Προσχολικής Εκπαίδευσης στο 68ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αντωνία Κωνιού

Στόχος δράσης

Κατανόηση και παραγωγή προφορικών και γραπτών αφηγηματικών κειμένων

Χρόνος δράσης

Η παρέμβαση είχε 2,5 μήνες διάρκεια.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας