menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

” Bees are our friends”

” Bees are our friends”
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Το Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου ιδρύθηκε το 1952 και επεκτάθηκε το 1988. Σήμερα το σχολείο έχει έξι αίθουσες διδασκαλίες εξοπλισμένες με βιντεοπροβολέα και εκτυπωτή, γραφείο για τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης λειτουργεί τμήμα ένταξης, βιβλιοθήκη, ενταγμένη στο σύστημα σχολικών βιβλιοθηκών , και αίθουσα υπολογιστών. Η μεγάλη αυλή που έχει το σχολείο κάνει πιο ευχάριστο το μάθημα της γυμναστικής και τα διαλείμματα των παιδιών. Για τις εκδηλώσεις μας χρησιμοποιούμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων(Παλαιό Νηπιαγωγείο) και ως Γυμναστήριο. Το σχολείο μας παρόλο που είναι μικρό, κάνει πολλές δράσεις κάθε χρόνο συμμετέχει σε προγράμματα υγείας, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Έχουμε συμμετάσχει σε 2 προγράμματα ERASMUS 2019-2022. Επιπλέον αναπτύσσουμε πολλές δράσεις εθελοντισμού-κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή σε έκτακτες περιπτώσεις.


Διευθυντής Σχολείου

Χαριτωνίδου Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης με την εκπαιδευτικό της αγγλικής γλώσσας και τη δασκάλα της Β΄τάξης ασχολούνται με τις μέλισσες και τη σπουδαιότητα της ύπαρξής τους για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.

Το πρόγραμμα μας με τίτλο «Οι μέλισσες είναι φίλοι μας» αφορά στην γνωριμία με το πιο υπέροχο πλάσμα του πλανήτη μας και στην μελέτη της σπουδαιότητας του. Ήταν ένα υπέροχο πρόγραμμα με ποικίλες δραστηριότητες που ελάμβαναν χώρα σε μηνιαία βάση με συγκεκριμένους στόχους.

Αρχικά το Νοέμβριο έγινε η εγγραφή των μαθητών μετά από έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και στη συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν τον εαυτό τους (τόπος κατοικίας, χόμπι, αγαπημένες συνήθειες).

Τον Δεκέμβριο δημιουργήσαμε ένα logo και μία αφίσα αφιερωμένη στο θέμα μας. Μια μεγάλη κυψέλη με 13 μάσκες μελισσών όπου η καθεμία αντιπροσώπευε ένα μαθητή. Στη συνέχεια οι μαθητές μας, ένας ένας, σε βίντεο εξέφρασαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά φορώντας ο καθένας τη μάσκα του.

Τον Ιανουάριο είχαμε ένα υπέροχο λογοτεχνικό εργαστήρι. Θεατρικά έργα, ποιήματα και τραγούδια παρουσιάστηκαν με μεγάλη χαρά και επιτυχία από τους μαθητές μας. Οι μέλισσες αποτέλεσαν το θέμα όλων των παραπάνω και στο τέλος δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κολάζ με διάφορες τεχνικές. Ο κάθε μαθητής δημιούργησε με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ένα τεράστιο χαρτόνι απλώθηκε στο πάτωμα της τάξης. Εκεί τέμπερες, μαρκαδόροι, νερομπογιές, πηλός, πλαστελίνη και πληθώρα χρωμάτων είχαν ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό έργο.Βρήκαν πληροφορίες για τη μέλισσα στην ελληνική μυθολογία και τις παρουσίασαν, τραγούδησαν και διάβασαν ποιήματα για τη μέλισσα, έπαιξαν το παραδοσιακό παιχνίδι ” Περνά περνά η μέλισσα”.

Τον Φεβρουάριο λειτούργησε καλλιτεχνικό εργαστήρι, στο οποίο οι μαθητές εκφράστηκαν με διάφορες ζωγραφιές, κατασκευές και κολάζ. Όλη η δουλειά ανέβηκε επίσης σε συνεργατική παρουσίαση. 

Επίσης το δημιουργικό μας εργαστήρι εκτός από κολάζ, ζωγραφική και φωτογραφίες παρουσίασε κάτι ιδιαίτερο! Ζαχαροπλαστική! Οι μαθητές μας έφτιαξαν ζύμες για κρέπες με μέλι, ετοίμασαν γιαούρτι με φρούτα και μέλι και κατασκεύασαν μια μαγική μελισσούλα από ακτινίδια, μπανάνες και μύρτιλα.

Αυτό το μήνα πραγματοποιήσαμε και μια online συνάντηση με τους εταίρους μας με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν χαιρετισμούς και να παίξουν εκπαιδευτικά διαδικτυακά παιχνίδια αναφορικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Τον Μάρτιο ομορφύναμε τον κήπο μας! Φορέσαμε τα γαντάκια μας και φυτέψαμε πλειάδα αρωματικών φυτών, βοτάνων και λουλουδιών. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τις μέλισσες στο μοναδικό τους έργο. Μάλιστα ο κάθε μαθητής έχει «υιοθετήσει» το δικό του λουλουδάκι το οποίο  φροντίζει και ποτίζει. Αυτό το μήνα μάλιστα τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα είδη μελιού στο σχολείο μας.

Τον Απρίλιο η δράση ήταν μοναδική. Η διευθύντρια μας κάλεσε έναν μελισσοκόμο της περιοχής ο οποίος μας επισκέφτηκε έχοντας μαζί του όλο τον εξοπλισμό του. Παρουσίασε στα παιδιά πραγματική κυψέλη, τα εργαλεία εργασίας του, τη στολή του και μία ζωντανή μέλισσα που γεννήθηκε εκείνη τη στιγμή. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και έκαναν ερωτήσεις μετά από την παρουσίαση του μελισσοκόμου. Μάλιστα μας  παρουσίασε και βίντεο όπου είδαμε τα πάντα για την ζωή της μέλισσας.

Το πρόγραμμα μας τελειώνει το μήνα Μάιο όπου θα παρουσιαστεί το τελικό προϊόν σε φυσική και σε ψηφιακή μορφή. Ένα μοναδικά ενδιαφέρον άλμπουμ με όλες τις δραστηριότητες μας και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο θα αποτελέσουν το τέλος ενός έργου που όχι απλά ενημέρωσε και αφύπνισε τους μαθητές μας αλλά και που ενδυνάμωσε τη συνεργασία τους με απίστευτα δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο.   

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

  1. Δημοσίευση του προγράμματος στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  2.  Παρουσίαση του προγράμματός μας στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να αυξήσουν την επίγνωση για τη σημασία των μελισσών και να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες σωτηρίας τους.

  3. Αυτές οι δράσεις κινητοποιούν και διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών και φυσικά τους πλουτίζουν με εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες στα πλαίσια ενός μαθήματος δε θα μπορούσαν να τις αποκτήσουν. Γενικά τα παιδιά δούλεψαν με πολλή διάθεση και απόλαυσαν τη συνεργασία αυτή.

  4. Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Οι μέλισσες παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ένα πρόγραμμα για τις μέλισσες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλύτερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς, είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε αυτά τα πολύτιμα είδη και το περιβάλλον τους. Με τη διατήρηση των φυσικών τους περιβαλλόντων, την ανάπτυξη φιλικών προς τις μέλισσες καλλιεργειών και την αντιμετώπιση των παραγόντων που τους απειλούν, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον όπου οι μέλισσες θα συνεχίσουν να ανθίζουν και να ευδοκιμούν

 Συνεργασίες

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 9 χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, Γεωργία, Λιθουανία, Τυνησία, Λετονία και Βουλγαρία.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ιακωβίδου Άννα , Παπακωνσταντίνου Φιλιππίνα

Στόχος δράσης

Στόχος του προγράμματος να αποκτήσουν οι μαθητές βασικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες για την προστασία των μελισσών, να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος , να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των μελισσών στη ζωή των ανθρώπων αναπτύσσοντας συμπεριφορές για την προστασία της προσωπικής υγείας•

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος -Μάιος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 11


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας